O varni in varnejši spolnosti za ženske Izdajateljica ŠKUC-LL
Ljubljana, 1997

AIDS, HIV

Med približno 21 milijoni ljudi, okuženimi z virusom HIV, je okrog 40 odstotkov žensk. 3000 žensk po vsem svetu se vsak dan okuži z virusom HIV. 500 žensk dnevno umre od posledic AIDSA. Leta 1992 so bile AIDS in bolezni, povezane s HIV infekcijo, četrti najvišji vzrok smrti med ameriškimi ženskami v starosti med 25 do 44 let. V tej starostni skupini so bile bolezni, povezane z virusom HIV, že naslednje leto za Afroameričanke prvi vzrok smrti. Čeprav Afroameričanke in Hispanoameričanke sestavljajo le 21 odstotkov celotne ameriške ženske populacije, je bilo leta 1994 več kot tri četrtine vseh AIDS primerov med ženskami prav v omenjenih skupinah. Stopnja AIDSA je bila za Afroameričanke 16-krat in za Hispanoameričanke 7-krat višja kot za bele ameriške ženske. AIDS in bolezni, povezane s HIV okužbo, so še vedno bolezni, tesno povezane s socialno obrobnostjo oziroma s pomanjkanjem informacij v marginaliziranih okoljih.

V Sloveniji so bili leta 1996 najpogostejši vzrok smrti pri ženskah, mlajših od 64 let, rak na materničnem vratu in dojki ter bolezni srca in ožilja. AIDS in okužba z virusom HIV je v celotni populaciji na prostoru Slovenije relativno nizka: leta 1996 je bilo prijavljenih 59 primerov AIDSA, med katerimi je 6 žensk in 1 deklica; in 55 oseb, okuženih z virusom HIV, med katerimi je ena petina žensk.

V svetovnem merilu kriterij "rizičnih skupin" ne velja več, saj se je število obolelih zaradi AIDSA in okužbe s HIV stabilizirala v homoseksualni populaciji, pri narkomanih in hemofilikih, narasla pa je v heteroseksualni populaciji. Primere AIDSA in prenosa okužbe z virusom HIV že od sredine 80. let navajajo tudi med lezbijkami, torej z žensko-ženskim prenosom, vendar pa kompetentne svetovne institucije, ki se ukvarjajo z zdravstveno preventivo - denimo, ameriški CDC (Center for Disease Control) - tovrstnega prenosa še vedno ne beležijo.

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) naj bi povzročal virus HIV, ki šibi imunski sistem, zaradi česar je telo manj odporno proti infekcijam. Z virusom Hiv se lahko okuži vsakdo, ne glede na seksualno orientacijo, starost, rasno ali etnično pripadnost ali socialni status: ni pomembno, kdo si, temveč kaj počneš. Da je nekdo okužen, ne moreš ugotoviti po njegovem ali njenem videzu ali življenjskem stilu, tudi dolgoletno poznanstvo ali monogamija nista faktorja varnosti. Prav tako je dobro vedeti, da sedanja seksualna samoidentifikacija še ne izključuje preteklih seksualnih izkušenj. Za prenos virusa je dovolj en sam nezaščiten kontakt z okuženo osebo.

Načini prenosa:
Virus HIV se prenaša, ko kri, vaginalna tekočina, dojilno mleko ali seme HIV okužene osebe vstopi v krvni tok. Lezbijke se lahko okužijo z virusom HIV z nevarno spolnostjo (z ženskami ali moškimi), z inseminacijo, z delitvijo igel za intravenozno vbrizgavanje, s piercingom, tetoviranjem in krvno transfuzijo. Kriterij, po katerem je seksualno vedenje varno ali nevarno, je odvisen od možnosti, da telesne tekočine tvoje partnerke/partnerja stopijo v stik s tvojo krvjo. Stopnje tveganja:

VISOKO TVEGANJE
Nezaščiten analni odnos
Nezaščiten vaginalni odnos
Deljenje igel (za vbrizgavanje drog, piercing)
Deljenje pripomočkov, ki prenašajo kri (noži, bič)
Nezaščiten oralni seks z žensko ob menstruaciji
Nezaščiten oralni seks z moškim ob ejakulaciji
Nezaščiten oralno-analni stik
Stik ust, vagine ali anusa z urinom ali fekalijami
Nezaščiten fuk z roko ali prsti
Nezaščiten oralni seks z moškim brez ejakulacije
Nezaščiten oralni seks z žensko brez menstruacije
Deljenje nezaščitenih seksualnih pripomočkov
Analni seks s kondomom
Vaginalni seks s kondomom
Oralni seks z moškim ob uporabi kondoma
Oralni seks z žensko ob uporabi lateksove pregrade
Oralno-analni stik ob uporabi lateksove pregrade
Fuk z roko ali prsti ob uporabi rokavice
Ljubkovanje, ročno-genitalni stik
Globoko poljubljanje
Tepežkanje po zadnjici in bičanje, ki ne predre kože
Privezovanje in igre podrejenosti in nadrejenosti
Masturbacija (sama ali s partnerko/partnerjem)
Objemanje, dotikanje
Masaža
Seks-govor, telefonski ali omrežni seks, fantazija
NIČNO TVEGANJE

Seksualne aktivnosti na lestvici segajo od visokega tveganja do ničnega tveganja. Aktivnosti na vrhu lestvice nosijo visoko stopnjo tveganja za prenos virusa HIV. Aktivnosti iz zgornjega dela sredine lestvice nosijo minimalno ali nedoločeno stopnjo tveganja, aktivnosti iz spodnjega dela sredine lestvice pa teoretično tveganje. Aktivnosti na dnu lestvice so povsem varne.

Sredstva za zaščito:
Zaščita pred ne-varno spolnostjo naj temelji na znanju, ne na moralizmu. Varnost dosežemo z ukrepi telesne zaščite: z uporabo dental dama (kvadratna lateksna pregrada za oralni ali oralno-analni seks, s katero prekrijemo genitalno ali analno področje), lateksnih rokavic (za fuk z roko ali prsti), lateksnih kondomov (za seks ob uporabi spolnih pripomočkov, dilda ali vibratorja; kondom ali rokavico lahko razrežemo in uporabimo namesto dental dama), lubrikantov na vodni osnovi. Vse pregrade uporabljamo le enkrat in le z eno osebo.

Testirate se lahko na območnih Zavodih za zdravstveno varstvo RS ter na Infekcijski kliniki v Ljubljani - Posvetovalnici za aids na Japljevi 2, vsak ponedeljek od 13. do 14. ure.

Zloženko je finančno podprl Urad za mladino RS