Lolita - HiEnergyTurboPornoFunkEtnoOverdriveCrossoverHardGroovieJazz Band


www: http://www.ljudmila.org/lolita,

FB: https://www.facebook.com/lolita.lj/

YT: https://www.youtube.com/playlist?list=PL825BEF167E7016B7

PT: https://www.pinterest.com/iztokv/lolita-music/

TW: https://twitter.com/Loleeeeta

email: iztokv@gmail.com

dom: Ljubljana, Slovenia

 

Band members:


saksofoniPrimož Simončič (Srp, Quatebriga, z ostalimi prijatelji),

bobni: Uroš Srpčič (Polska malca, Demolition Group in drugi projekti),

bas: Iztok Vidmar (Orkester Titanic, Čao Pičke, Basisti),

vokal: Neža Trobec,
piano,
saksofoni, klarinet: Lado Jakša,

violine: Matjaž Sekne

 

Bio:


Lolita nastane leta 1987 v Ljubljani, Jugoslaviji, iz treh glasbenikov. Primož Simončič (sax), Blaž Grm (bobni), Iztok Vidmar (bas) pred tem igrajo v raznih rock in oposition, jazz, punk in new wave bandih. Po letu dni se skupini pridruži kitarist Samo Ljubešič. Prvo kaseto posnamejo kar na 4-kanalni kasetofon v domačem prostoru za vaje, izide pa pri založbi FV (Ljubljana) leta 1989. Ista založba leta 1991 izda še LP Lolita. V tem času skupina z glasbo in nastopanjem sodeluje v predstavi Gledališča Ane Monro George Dandin.

 

Istega leta iz zasedbe odideta kitarist Samo in bobnar Blaž, ki ga zamenja Mirsad Šabić. Lolita z glasbo in gibom nastopi v plesni predstavi Vso Srečo ti želim koreografa Iztoka Kovača in PTL v produkciji Cankarjevega doma v Ljubljani. Leta 1991 nastopi na festivalu plesnih teatrov v Budimpešti. Glasba, nastala iz izkušnje sodelovanja v predstavi, izide na kaseti Pik Pok (samozaložba). V tem času Lolita nastopa širom Jugoslavije, v Italiji, na  Madžarskem in Nizozemskem. Z denarjem, ki ga prisluži z glasbo za predstavo C. Goldonija Sluga dveh gospodov (Ljudsko gledališče Celje), leta 1994 posname live cede BoPa (But'llBe). Različni slovenski umetniki ob promociji cedeja prispevajo grafike, fotografije oz. ilustracije za kolekcijo T-shirtov Pomlad '95, ki jo predstavijo v Truebaru v Ljubljani. V sozaložbi KUD France Prešeren/Lolita leta 1996 izide studijski cede Lolipop. Video za Zelenjavno mavrico, skladbo s cedeja, prispeva slikar Oliver Marčeta. V pesmi Modri Vlak pa sodeluje Zijah A. Sokolović, bosanski igralec, ki trenutno deluje v Avstriji. Iz tega poznanstva se leta 1997 razvije sodelovanje na Evropskem mesecu kulture v Ljubljani s šalo za jazz kvartet in igralca - Medved Antona P. Čehova in Z. A. Sokolovića.

 

Lolito pred predstavo zapusti bobnar Mirsad, pridružita pa se bobnar Marjan Stanić in violinistka Jelena Ždrale, kar doda skupini močnejši etno-balkan stil. Lolita leta 1998 naredi glasbo za kratki film Oliverja Marčete Hotel Intercontinental. Skupini se pridruži še kitarist Igor Bezget. V klubu Channel Zero (Ljubljana) posnamejo live cede Lulu, na katerem Jeleno zamenja violinist Matjaž Sekne. Zasedba s cedeja sax-kitara-violina-boben-bas se spet skrči na osnovno: Primož Simončič (sax), Marjan Stanić (boben), Iztok Vidmar (bas). Leta 1999 Lolita izvede projekt Trnovski Orkester, kjer sedem glasbenikov pod taktirko Zijaha A. Sokolovića improvizira na njegove iztočnice. Posnetek koncerta izide v omejeni nakladi, za sladokusce, na cedeeru Trnovskega Orkestra Ples iz domače pekarne.

 

Leto 2000 je za Lolito leto festivalov, saj igrajo na Jazz festivalu Cerkno 2000 (Slovenija), Jazz festivalu Ljubljana 2000 (Slovenija), festivalu Pepsi Sziget 2000 - Banán Jazz Stage (Budimpešta, Madžarska), Kumanovo Jazz festivalu (Makedonija), Nishvile Jazz Festivalu (Niš, Beograd, Jugoslavija). V naslednjih letih sledijo še Jazz Festival Kragujevac in Novi Sad 2001 (Jugoslavija), IZ(Z)VEN 2002 (Maribor, Slovenija),   Jazzeuropa Festival 2004 Tel-Aviv (Izrael) in sodelovanje z nemškim trobentačem Axlom Doernerjem na glavnem odru Jazz festivala Ljubljana 2005 (Slovenija).

 

Lolitina sodelovanja z drugimi glasbeniki rodijo projekt Lolita Libre, s katerim v letih 2002-2006 gostujejo na raznih odrih. Leta 2003 nastane tudi dvojni cede improvizirane glasbe Lolita Libre - Nero e Bianco (na internetu tudi v 6CD obliki brezplačnega downloada). Poleg tria Lolite v zasedbi sodelujejo še Tomaz Grom (kontrabas), Matjaz Mancek (kitara), Jessica Lurie (alt sax) - Tiptons,  Living Daylights, in Ventzislav Blagoev (trobenta) - Antoni Donchev, Vienna symphony orchestra. Z Blagoevom Lolita leta 2005 posname cede The triple X album. Oba albuma sta zelo dobro sprejeta pri kritikih in poslušalcih. 

 

Z gostovanjem Lolite in Zijaha A. Sokolovića na festivalu monodrame v Bitoli (Makedonija), kjer prejmejo tudi 1. nagrado, se leta 2003 začne turneja predstave Medved po festivalih monodrame srednje in vzhodne Evrope. Na večini prejme predstava nagrade za igro, režijo, tudi za glasbo, oziroma inovativni pristop (Bitola, Kijev, Mostar, Erevan, Moskva, Kiel, Ruma, Nizhnevartovsk, Smederevo) in tako predstava iz leta 1997 spet zaživi.

 

 V letih 2009 in 2010 se Loliti pridruži pianistka Neža Naglič, s katero nastopijo na festivalu Jazz Cerkno 2009 in bobnar Uroš Srpčič, ki zamenja Marjana, in kot vse prejšnje ima tudi ta sprememba v bendu svoj vpliv na ‘Lolita musko’. Leta 2011 nastane album Arcnije iz Gromke. Skladbe Lolite je prej odlikovala zgoščenost izraza in koncizna zgradba, ki je nemalokrat z vodilnimi riffi in nadgradnjo spominjala na rockovske bende. Na Arcnijah … pa so se glasbeniki zasukali v bolj odprte forme, z improvizacijo in nepredvidljivostjo kot glavnima osiščema, okrog katerih so se sukale za norme benda zelo dolge, tudi 20-minutne skladbe. Tudi zvok se je sproti sestavljal in spontano razgrajeval iz komada v komad.

 

Nekaj teh novih smernic je bend ohranil novem albumu Uantauantauantanara(2015), obenem pa je, bend je zapustila pianistka Neža na novo pa se pridružila pevka Neža Trobec, violinist Matjaž Sekne, pianist in saksofonist Lado Jakša, povsem osvežil oziroma na novo definiral svoj zvok. Bend je vendarle ohranil prepoznavnost zanj značilnega zvoka, obenem pa zdajšnja ojačana zasedba z domiselnimi vložki in novimi barvami dodatnih inštrumentov bogati znan zvok z niansami in jih popelje v nove sfere. Gotovo je najbolj opazen vložek Trobčeve, ki z izjemo komada Luna ne interpretira besedil, ampak se vešče izraža z raznovrstnimi vokalizacijami, od zateglih vokalov prek ponavljanja in intenziviranja zlogov do šepetov in vriskanja.

 


Diskografija:


MC Lolita (1989 FV Ljubljana),

LP Lolita (1991 FV Ljubljana),

MC PIK POK (1992 Lolita Music),

CD BoPa (1994 Lolita Music),

CD LoliPop (1996 KUD F.Preseren),

CD Medved (The Bear) - A.P.Chekov/Zijah A. Sokolovic/Lolita (1998 KUD fp)

CD Lulu (2000 KUD F.Preseren),

CDR Trnovo Orchestra Dance (2000 Lolita Music),

CDR Trnfestovske  - Live at Trnfest (2000 Lolita Music)

CDR Lolita - Novi Sad Jazz 2001 (2002 Lolita Music)

CD Nero e Bianco - Lolita Libre, 2CDs (2003 KUD F.Preseren)

CD The triple X album - Lolita, (2005 KUD F.Preseren)

CD Arcnije iz Gromke – Lolita, (2011 Lolita Home Recordings)

CD Uantauantauantanara - Lolita (2015 ZARŠ)


Kompilacije:
Nov. 1995 - Surrender /CD Elvis de luxe - kompilacija /Toaster records
Okt. 1996 - Šivala je deklica zvezdo /CD Nekega lepega dne - kompilacija / FV Ljubljana
Mar. 1997 - Lonec brez medu /CD Druga godba II - kompilacija
Maj 1999 - RŠ hit /CD "1998/1999 RADIO ŠTUDENT IN KLUB K4 V ŽIVO" /RŠ – kompilacija

2009 Jazz CERKNO  /  kompilacija

2011 – Risbica / CD1 Jazz Slovenia 2011 / SIGIC Ljubljana – kompilacija

 

Koncerti:


Avg. 1989 Budva Theatre City - Budva, Jugoslavija
Nov. 1990 Pre Stab Festival - Eindhoven, Nizozemska
Mar. 1992 East Culture Festival - Bekescaba, Madžarska
Jan. 1993 De Slovenen Komen - Peron 55, Venlo, Nizozemska
Sep. 1995 ŠOU rock - Križanke, Ljubljana, Slovenija
Jun. 1996 Druga godba - Križanke, Ljubljana, Slovenija
Okt. 1996 Lolita + Living Daylights - Druga godba Slovenia tour, Ljubljana, Novo mesto, Ilirska Bistrica
Sep. 1998 Forbiden fruits of civil society, Utrecht, Nizozemska
Jun. 1999 Forbiden fruits of civil society, grad Mala Loka , Slovenija
Dec. 1999 Trnovo Orchestra project, Ljubljana, Kud F.P., Slovenija
Apr. 2000 Lolita - Live net casting from Radio Student, Ljubljana, Slovenija
Maj 2000 projekt Trnovski orkester, Jazz festival Cerkno 2000, Slovenija
Jul. 2000 Jazz festival Ljubljana, Slovenija
3.aug.00 - Pepsi Sziget 2000 - Banán Jazz Stage, Budapest, Hungary
27.aug.00 Kumanovo jazz festival, Macedonia
xx.nov.00 Nis Jazz Festival, Nis, Beograd, Yugoslavia

Aug.01 Banan Jazz Stage, Pepsi Sziget Festival, Budapest, Hungary

Nov.01 Jazz Festivals Kragujevac, Novi Sad, Yugoslavia

Nov.02  IZ(Z)VEN festival - Jazz klub Satchmo Maribor, Slovenia, 
Mar.04 The Tiptons (ZDA) & Lolita jam session, KUD France Prešeren, Ljubljana, Si
May.04 Jazzeuropa Festival, Tel-Aviv, Israel
Sep.04 Lolita - Ars Poetica 2004 Festival (Budmerice Slovak Writers Home) koncert @ Studio 12 Bratislava, Slovakia
30.Jun.005 Lolita + Axel Doerner (trumpet, Berlin), Jazz festival Ljubljana, Slovenia
13.Jun.006 Lolita Libre project, P74 sentvid, Ljubljana, Slovenia, 20:30h
27.sep.006 City Dreams with sax-Jesica Lurie, painter Danijel Zezelj & Lolita, ZAGREB Croatia
28.sep.006 Jessica Lurie + Lolita, concert, SaxPub, Ljubljana, slovenia 21.30
23.Jun.007 Lolita - Festival Krakovtrn 2, Sax pub, Ljubljana, Slovenia

05.Maj 009 Mednarodni festival 14. Jazz Cerkno 2009

23.Sep.010 Revija v reviji Festival, Lolita in antologija slovenskega haikuja - performance

 

 

Nagrade predstave Medved - A.P. Čehov, Z. A. Sokolovic, Lolita:


·         1.nagrada - Festival monodrame Bitola, Makedonija, 11.Jul.003

·         Posebna nagrade za inovativni pristop- International festival of monoperformances "Vidlunnja", Kiev, Ukraine, 21-25.Apr.2004

·         Nagrada za najboljšo moško vlogo, nagrada za režijo, nagrada za glasbo - IV međunarodni festival FestPo*04, Novi Becej, SCG, 03.Jul.004

·         Nagrada Zijahu Sokolovicu za originalno realizacijo predstave - 25. medjunarodni festival autorske poetike Dani teatra mladih, Mostar, 31.aug,2004, BiH

·         Grand Prix za najbolju mušku ulogu - II International One Man Show Festival ARMMONO, Yerevan, Armenia, 18.Sep.004

·         Grand prix za režijo - 6. Moscow International One Man Show Festival , 2004 Moscov

·         Nagrada medijev za inovativni pristop v predstavi Medved - 4th international monodrama festival THESPIS, 12-19 November 2004 KIEL (Germany)

·         Nagrada 'Klasika kot avantgarda' Nizhnevartovsk theatre festival, (Khanti-Mansi, Siberia) Russia, okt. 2005

·         1. nagrada festival PatoSofiranje (forever young festival) 21-25. jun 2006. Centar za kulturu Smederevo, Serbia

 

Ostali projekti:


1988 - glasba v živo v predstavi "George Dandin" Gledališča Ane Monro
1991 - glasba v živo v plesni predstavi "Vso srečo ti želim" Iztoka Kovača in PTL
1993 - glasba za predstavo "Sluga dveh gospodov" - C.Goldoni/Andrej Rozman/Franci Križaj (LG Celje)
1994 - T-shirt kolekcija "Pomlad '95" avtorjev: Afrodita Hebar, Anton Vidmar, Blaž Grm, Dolores Gerbec, Gregor Kokalj, Maja Gspan, Miha Škerlep, Petra Varl Simončič, Siniša Lopojda, Strip Core, Tadej Pogačar, Vesna Vidmar, Zora Stančič, Žiga Koritnik, Žoambo Kolumbo
1997 - predstava Medved - Čehov/Sokolović Zijaha Sokolovića in Lolite
1998 - Hotel Intercontinental, glasba za film Oliverja Marčete

2001 - Reinkarnacija - video Neven Korda, music Nikoli - Lolita

2002 - P.A.R.A.S.I.T.E. Museum of Contemporary Art /party music - Tivolski grad, 21h Ljubljana, Slovenia

 

Projekti članov Lolite:


1983 - MC Čao pičke/Via ofenziva (I. Vidmar - član Čao Pičk)
1984 - LP SRP - Srp (P. Simončič - član Srpa)
1984 - LP '84 - kompilacija (I. Vidmar - član Čao Pičk)
1993 - CD Pieces of cake - P. Simončič (solo projekt)
1995 - predstava Jantar Jupiter Mojce Dimec (glasba - I. Vidmar )
1995 - CD La Dolce Vita - Data Direct (guest P. Simončič)
1995 - CD Pro Choice - Borghesia (guests P. Simončič, M. Sabić)
1997 - plesna predstava Quintet Suzane Koncut (sax&igra: P. Simončič)

1996..99 Dertum Band, 2 CDja, (Marjanov bend)

2001 – predstava Lenny (Julian Barry, Jasna Merc) Z. A. Sokolovića (sax&igra: P. Simoncic)

2002 - Marjan is pleše v OBcutno OBcasno/ATsense ATtime - Choreography & dance: Matej Kejzar, Gregor Lustek, drums: Marjan Stanic. music: Aldo Ivancic

2002 – izid CDja banda Srp, Zadnja Vecerja (Primožev band iz prejšnjega stoletja)

 

Nekdanji sodelavci in gosti:


bobnarji: Blaž Grm (..1990), Mirsad Šabić (..1997). Marjan Stanić (..2010)
pevke: Mojca Dimec (1988), Alenka Vidrih (1989), Alenka Marsenič (sodelovala na LP Lolita)
kitaristi: Samo Ljubešić (..1992), Igor Bezget(1998..)
violinisti:Jelena Ždrale(1997..1999) Matjaž Sekne (1999..)

 

Iz medijev:


 

..Tako nam veterani domače novojazzovske scene na novem albumu ponujajo ne le novo zasedbo, marveč tudi nov pristop. Prav dve najdaljši skladbi dobro povzameta bistvo nove Lolite. Struktura glasbe je dosti bolj ohlapna, veliko več je slišati svobodnjaških potez in manj energičnih groovov, značilnih za bend. Ritmično in harmonično se skladbe sukajo v več smeri hkrati, da bi le v kakih izbruhih dobile bolj prepoznavno formo. Večji je poudarek na enakopravni igri vseh članov, na spontanem muziciranju, poglabljanju zvočne tvarine in izjemni interakciji članov. Občutek imamo, da komadi nastajajo sproti na odru, v vrtinčenju tem, podajanju občasnih fraz, ki se v teku muziciranja prelamljajo in spreminjajo, medtem ko enkrat dobivajo na intenzivnosti, se drugič spet razpršijo v drobce odzvenov. ..

 

20.8.2011 Radio Student, Tolpa bumov, Mario Batelic, Lolita - Arcnije iz Gromke

 

 

.. Album, ki ga je Lolita posnela letošnjega februarja v klubu Gromka na Metelkovi in izdala v samozaložbi, pardon, pri založbi Lolita Home Recording, resda prinaša zgolj pet skladb ... A to so skladbe in pol, pa naj jih merimo s časovnimi ali kakovostnimi vatli! ..

 

29.8.2011 MMC RTV SLO, Lolita: Arcnije iz Gromke, Dušan Jesih

 

... Overall though, the band does a fine job in filling the two generously packed discs with music of continously varied color and mood.

Derek Taylor, cd Nero e Bianco, The Cadence magazine Sep. 2004 (p121)

...Takšna je Lolita, eden redkih ansamblov iz bližnje okolice, pri katerem odločitev za improvizacijo ne more biti umik ali beg – prej je dobesedno kulturnopolitična gesta; implikacija svoje lastne zgodovine; poostreno avtoreferenčno branje vedno ohlapnega spomina na to, kakšna naj bi bila godba, da se ne pusti ujeti nikomur in nikdar. In Lolita ima v svojem imenu pač vpisano neulovljivost; takšna je hočeš-nočeš njena muhava pot.

predgovor cd Nero e Bianco - Miha Zadnikar, 2004

 

...Improvizacija je tveganje, tukajšnji prostor nima prave tradicije svobodnjaškega improviziranja, zatorej je dvojni spopad z muziciranjem Lolite Libre prava reč za skušnjo in skušnjavo. Res je bizarno, da se o improvizaciji več govori in dela v teatrih, na plesiščih, celo v "govorjeni besedi", kakor pa v godbi, kjer je jazzovska sicer postala normativni mušter, kolektivne svobodne igre (instantnega skladanja in strukturiranja časa skoz igro) brez preskripta pa je vse na moč strah. Dokument o poskusu, da temu ni več tako, saj ga medtem nadgrajujejo v metelkovskem impro-zlatem abonmaju. Črna in bela sta tudi resna vaja poslušanja, spoznavanja limit osebnih besednjakov glasbenikov in včasih tudi krčevitih poskusov "iti čez". Rešpekt dragim tovarišem in tovarišici. * * * * +

Ičo Vidmar, Mladina 9.2.2004 - Lolita Libre: Nero e Bianco CD

 

... An other discovery of the festival was Chekhov’s “Bear” presented by Slovenian actor Zijah Sokolovic under the accompaniment of jazz quartet, in jazz rhythms, with some unexpected inner feelings of the character, the mode of scenic existence unbelievable for a drama performance, very fresh, with dramatic discoveries so well motivated, with turns of the plot so naturally developed in such paradoxical unrealistic circumstances.

from ITI One Man Show Forum board meeting report, 2004
(http://www.iti-worldwide.org/pages/onemanshowforum.htm)

iziDoesntLikeIt... a certain haunting quality from the low hum... I love the laid back groove for the first 3 minutes... great preparation for when it kicks up just a bit... that great bass line taking over after 5 min.... the guitar riding over the horn stabs... a different, almost otherworldly melody... intense... definitely the kind of fresh tasting music there should be more of. peace ;-)

buddha man December 10, 2000, www.soundclick.com

Fresh, original, and all around awesome.

Chris Kleiner May 30, 2000 , www.soundclick.com

We have nothing about technology here ,nothing digitally performed Here , But Still Lolita the Band from Slovenia contribute great innovations in creating quality music with Their sexy sax Leading this trio of brilliant musicians ! Now there you have it , Innovative does not always means you have to include technology in music or Music about the future , It is simply one word for an Artistic mind "Be Free"!

Innovative International Radio, mp3.com, x.x.2000

Music for a 1950s hot-rod movie. Catchy horn lines riff over a stop-and-start rhythm that turns into a driving Surf backbeat. The wild, screeching sax solo makes you wanna drive fast and get in trouble.

Noah E. listen.com review, x.x.1999

"...Gladko tekoči soundtrack, povsem v nasprotju z domačo filmsko in glasbeno tradicijo. Tudi: širitev izven ozkega kroga Lolitinih oboževalcev, korak v lahkoglasbeno močvirje, ne da bi se nabralo blato na galošah..."

J. Kacin, Najboljši ploščki leta, Mladina 53, 28.dec.1996.

"...Glasba s plošče je lolipopovska - skratka: njihova. Ni je moč umestiti v sodobna polja glasb, saj krade pri vseh (freeju, Coltrainu, funku, Colemanu, rocku, punku). Nekdo jih je označil kot hardboppop.... Glasba je prijetna, na trenutke zelo energijska (Šabić se kar trga z verige), da zacepetaš od veselja, potem pa poči noter Vidmarjeva kitara, ki je navsezadnje tudi lirična in ohladi sceno. Simončičev saksofon, ki je po vseh teh posnetkih in njegovi lastni cedejki Pieces of Cake že jasno prepoznaven, pa naredi artistični intermezo, iz katerega lahko sledi vse ali pa nič..."

Lolita Lolipop, Rok Jurič, Muska, okt.1996.

"...Seveda pa Lolita ne posluša istih radijskih postaj in plošč ter ne hodi na iste koncerte kot slovenski slehernik. Zato pač temeljito preliže motive iz avizov Radia Študent, iz Yutelovih reklam (menda za Šipad) in opernih arij, po zornovsko šokira z nenadnimi vdori hrupa (šusa), se prilizuje s temo iz Pink Panterja, zagode eno v spremljavo kolodvorski poeziji Zijaha Sokolovića in za konec poljubi Kraftwerk pred sopihajočim Trans Europe Expressom v slovo. Vse, ne da bi z obema nogama stopila na spolzko, a donosno področje coverjev, hkrati pa v pravem pravcatem filmskem sosledju med seboj zlitih, prej kratkih kot razvlečenih, požvižgavanju med kopeljo namenjenih skladb...."

Lolita: Lolipop, Jaša Kacin, Mladina 25, 18.jun.1996.

"...Že dejstvo, da globalna nenaklonjenost okolja v vseh teh letih ni uspela blokirati izrazito posebnih naporov tako občutljivega glasbenega agregata, kakršen je jazzovski trio, je šteti med kulturne pojave, vredne vse pozornosti. Naravnost navdušujoče pa je, ko se takšno dolgoletno prizadevanje zaokroži v bogato razčlenjeno umetniško stališče, kakršno je Lolita v minulih tednih suvereno postavila v ta kulturni prostor hkrati kar na oba, za glasbeno početje reprezentativna načina: z albumom in koncertom na Drugi godbi. V obeh primerih je demonstrirala presenetljivo profesionalnost pri uresničevanju lastnih avtorskih zamisli in nabito zaokroženost, domišljenost, ustvarjalno zrelost svojega značilnega glasbenega izraza...."

Lolita: Lolipop, Zoran Pistotnik, Dnevnik, 9.jul.1996.

Kontakti:


Primož Simončič, tel.: +386 51 702710;; eMail: primoz.simoncic@gozdis.si
Iztok Vidmar, tel.: +386 31 236274; eMail: iztokx@siol.net

naslov: Iztok Vidmar, V loki 14, SI-1351 Brezovica, Slovenia


LolitaBio.doc 15/05/2019