http://www.vecer.si/vecer2003/default.asp?jezik=SLO&kaj=6&id=2005020702225267&iskanje=lolita%20primož%20%20

 

Datum: Ponedeljek, 7. Februar 2005 - Stran: KULTURA


natisni preberi

Vse lepo in prav, le časovni razpored malce ponesrečen
Odvijanje mariborskega jazz paketa
Lolita z Ventzeslavom Blagoevim in Apa Ini v kleti Narodnega doma

Februarski jazz paket, ki ga skupaj pripravljata (sicer pod isto streho bivajoča mariborska kulturna subjekta) Kibla in Narodni dom, je za začetek prejšnji petek ponudil kar dva vrhunska koncerta. Lahko bi torej začeli s slavospevom, a ne bomo. Kot že tolikokrat doslej se je namreč zataknilo pri "timingu". Tudi brez astrološkega (ne)znanja lahko namreč mirne duše izjavimo, da na čas obeh koncertov v kleti Narodnega doma (prvega v klubu in drugega na malem odru) ni sijala najbolj srečna zvezda. Najprej zaradi prekrivanja s koncertom zvezdniške klasične violinistke Midori dve etaži višje v istem poslopju (obe glasbeni zvrsti namreč vsaj deloma nagovarjata isto publiko) in drugič zaradi dvodelnega sporeda.

Tako Lolita z bolgarskim gostom Ventzeslavom Blagoevim kot nizozemsko-senegalska skupina Apa Ini bi si, še posebno v mestu, kjer tovrstnih dogodkov ni ravno na pretek, zaslužili samostojna nastopa. Še posebej zato, ker je glasba obeh skupin, čeprav v skupnem "predalčku" z napisom sodobni jazz, tako različna. Tudi selitev iz kluba na nič večji mali oder nekaj metrov in vrat stran ni bila najbolj posrečena poteza (če že, bi "šel skozi" kvečjemu obraten vrstni red prizorišč). A če zanemarimo naštete nerodnosti, smo bili kar presenetljivo številni obiskovalci deležni dvojice svežih in prepričljivih koncertov.

Trio Lolita, sestavljajo ga Primož Simončič (saksofoni), Iztok Vidmar (baskitara) in Marjan Stanič (tolkala), že več kot desetletje in pol vnaša na slovensko glasbeno sceno sproščeno druženje skorajda plesnih prvin rockovske in funkovske ritmike ter zgolj na videz tradicionalnih jazzovskih standardov. Zgolj na videz zato, ker venomer ostajajo nekje v ozadju, komaj zaznavni, a vendarle prepoznavni, predvsem pa predelani s svojevrstno duhovitostjo. Izredno hitri in okretni trobentač Ventzeslav Blagoev, ki pride celo bolj kot v solističnih partih do izraza v komunikaciji s Simončičevim saksofonom, Lolitin neobremenjeni pristop h glasbenemu tkivu še dodatno stopnjuje. Vse skupaj včasih zazveni kot razglašena cirkuška kapela ali skupina popolnih amaterskih začetnikov, a to je le pretveza za nadgradnjo v maniri do potankosti dodelane de- in rekonstrukcije vodilnih tem ter za improvizacijo do ekstaze. Dokaj neposredna in pristna komunikacija s publiko (vključno z nekakšno poetično-zafrkantsko avtobiografijo, ki jo je sredi koncerta v Slovencem še kar razumljivi bolgarščini zrecitiral Blagoev) pa je le še dodatna, a pomembna "začimba".

Za poslušanje nekoliko bolj zahteven in (pogojno rečeno) intelektualističen pristop k nadvse sodobnemu in svobodnemu ter eksperimentiranju naklonjenemu jazzu pa je pokazala skupina Apa Ini, ki jo sestavljajo Tobias Delius (klarinet, saksofon), Hilary Jeffries (pozavna), Wilbert De Joode (kontrabas) in Seringue C.M. Gueye (tradicionalna afriška tolkala). Njihov koncert bi lahko opredelili kot prepričljivo demonstracijo enega od (najboljših) možnih načinov, kako iz skorajda kakofoničnih prvin sestaviti blagozvočno simfonijo. Glasba skupine Apa Ini sicer zahteva precej zbranosti in pozornosti, a ju odtehta s čistim estetskim užitkom.

Pomislekom glede časovne umestitve navkljub lahko uvodni dogodek jazz paketa ocenimo kot popoln uspeh. Upamo torej, da bodo tovrstni paketi postali stalnica mariborske kulturne ponudbe. Nadaljevanje sledi v petek, 18. februarja, na malem odru Narodnega doma, z nastopom kvinteta Yun Kan 5, ki ga vodi vodilni švedski pihalec mlajše generacije Fredrik Ljungkvist. Brezplačna predstavitev glasbenih arhivov Alana Lomaxa v prenovljeni Kibli pa je prestavljena s četrtka, 24., na torek, 22. februarja.

Darinko Kores Jacks


Stran v XML