Lolita odprla festival
Ljubljana | 30.6.2005 | STA

Jazzovski festival v Ljubljani, na katerem bo nastopilo devet zasedb, je uvedla domača Lolita.
 

.

 

spacer

spacer

Jazz festival Ljubljana 2005
(Foto: Dare Čekeliš)


V Ljubljani se je začel 46. jazzovski festival po izboru novega umetniškega vodje
Davida Brauna. Uvodne fanfare je namenil triu Lolita, edinemu slovenskemu predstavniku letošnje izvedbe, ki je nastopil v soigri s trobentačem Axlom Doernerjem iz Nemčije. Na osrednjem prizorišču, v Križankah, bo na treh večerih odzvanjala glasba devetih izvajalcev oziroma zasedb, dodatne tri bodo poskrbele za pred- in pokoncertno dogajanje na Metelkovi in pri organizatorju festivala, Cankarjevem domu.

David Braun, ki je po petih letih nasledil Oliverja Belopeto, je na svoje premierno vodenje Jazz festivala Ljubljana povabil tako zveneča imena kot glasbenike, ki se šele vzpenjajo.

Programska "zanimivost" bodo trije glasbeniki, ki bodo v Ljubljani gostovali ob svojih okroglih obletnicah. Kar osemdeset let je bilo treba počakati, da bo iz ZDA prvič pripotoval Roy Haynes, po izboru številnih revij in ljubiteljev jazza še vedno najboljši bobnar sveta. Drugi jubilant je 70-letni pianist Abdullah Ibrahim, eden najpomembnejših južnoafriških glasbenikov, ki se bo predstavil z recitalom. Tretji prihaja z Nizozemske: pianist Misha Mengelberg bo ob svojem 70. rojstnem dnevu v Slovenijo prvič pripeljal zasedbo International Composers's Pool (ICP) Orchestra.

Festival je v goste privabil še saksofonista Macea Parkerja s številčno spremljevalno zasedbo, Yurija Honinga z Nizozemske, za katerega pravijo, da ima najlepši ton tenorskega saksofona v tej državi, francoskega trobentača Erika Truffaza s kvartetom Ladyland, eno največjih pevk današnjega časa Dianne Reeves, The Yohimbe Brothers - eklektični projekt Vernona Reida, italijanski duet Claudio Cojaniz - Francesco Bearzatti, sinova indijskih izseljencev v ZDA Vijayja Iyerja in Rudresha Mahanthappo ter trio Eivinda Aarseta - norveško povezavo elektronike in jazza.

 

 

 

http://24ur.com/naslovnica/popin/20050630_2058473.php?Ara=1i4