Jazz festival Ljubljana

46. Jazz festival Ljubljana (30. 6.–2. 7.). Nastopajo: Lolita in Axel Dörner, Roy Haynes Fountain of Youth Quartet, Maceo Parker. Koncert.

Čet 30.06.2005

 

Po uvodnih spremljevalnih prireditvah 46. Jazz festivala Ljubljana se zdaj začenja zares: odpirajo se Križanke, osrednje festivalsko prizorišče, ki bo tudi letos gostilo večino koncertov. Program, tokrat po izboru selektorja Davida Brauna, ki sicer skrbi za cikel naprednih godb Skrite note v mariborski Kibli, začenja domača Lolita. Trojka je v začetku letošnjega leta s trobentačem Venčislavom Blagojevom objavila novi, ponovno na koncertih posneti album, sugestivno naslovljeni The Triple X, ki ga je z Blagojevom promovirala februarja v Menzi pri koritu. Tokrat njeno osnovno postavo – Primož Simončič (saksofoni), Iztok Vidmar (bas) in Marjan Stanič (tolkala) – na Braunovo pobudo (in ob zasedenosti Blagojeva) dopolnjuje v Kölnu rojeni in v Berlinu delujoči trobentač Axel Dörner (letnik 1964). Gre za akademsko šolanega glasbenika (tudi pianista), ki je v devetdesetih pred zadrgnjenostjo institucije pobegnil v svobodno improvizirano godbo. Od tedaj je igral v različnih domačih in mednarodnih zasedbah, obenem pa razvijal lastno, »mikroskopsko« tehniko igranja saksofona s pogosto komaj slišnimi pihalskimi zvoki. Solistični prvenec Trumpet je objavil leta 2001.

Posebne vrste dogodek, gotovo s precej avre obdan, bo nastop jazzovskega veterana Roya Haynesa. Profesionalna biografija tega markantnega bobnarja z Vzhodne obale, ki je marca dopolnil osemdeset let, je namreč osupljiva: ne le, da je v preteklosti igral skorajda z vsemi velikimi imeni jazzovske zgodovine (če omenimo le nekaj najbolj razvpitih: Louis Armstrong, Charlie Parker, John Coltrane, Miles Davis, Dizzie Gillespie, Thelonious Monk, Stan Getz) in se preizkusil v različnih podzvrsteh jazza; kar navdušuje, je njegova ustvarjalna moč, ki kljub letom ne pojenjuje. Pozornost jazzovske srenje je v zadnjih dvajsetih letih ohranjal z različnimi samostojnimi podvigi, med katerimi je tudi kvartet Fountain of Youth (pianist Martin Bejeran, saksofonist Marcus Strickland in kontrabasist John Sullivan), s katerim bo nastopil v Ljubljani.

Večer se bo iztekel plesno, s saksofonistom Maceom Parkerjem in njegovo osemčlansko zasedbo. Ena ključnih figur funka, nekdanji pihalec Jamesa Browna, ki je s svojimi soli zaznamoval njegove uspešnice Papa's Got A Brand New Bag, I Feel Good, Cold Sweat ali Sex Machine, ter član Clintonovih Parliament in Funkadelic, ima za seboj tudi lepo samostojno kariero. Prvič je »šel na svoje« že leta 1970, ko je za tri leta zapustil Browna in v vmesnem času deloval v lastni zasedbi Maceo Parker And All Kings Men. Nato se je v osemdesetih posvečal skupinam Maceo And The Macks ter Maceo Parker And The Horny Horns. Samostojno pa je zares prodrl šele leta 1990 z albumom Roots Revisited ter celo serijo uspešnih albumov v naslednjem desetletju, med drugim Mo Roots (1991), Southern Exposure (1993), Funk Overload (1998) in Dial M- A- C-E-O (2000). Lani je izšla še plošča My First Name Is Maceo.

Dodatni koncert Claudia Cojaniza in Francesca Bearzattija bo ob 1.00 v klubu Gromka na Metelkovi. Med spremljevalnimi dogodki sta tudi razstavi jazzovske fotografije Luce d'Agostina v Mali galeriji CD (do 24. 7.) in oblikovalska razstava Jazz On My Mind v Galeriji Avla NLB (do 16. 9.). Polona Poberžnik

Križanke, Ljubljana. Ob 20.30. AKC Metelkova mesto, Klub Gromka, Ljubljana. Ob 1.00. 11000, 8000 (vsi trije večeri), 4500, 3300 (za posamezni večer), 1500, 1000 (za posamezni koncert v CD), 1000, 500 (koncert v klubu Gromka) sit.