KULTURA  subota-nedelja, 2-3. decembar 2000.Nisvil u Beogradu
Glas iznad svega

Jildiz Ibrahimova

Da juznjaci imaju jos uvek dusu i da je kroz muziku nesebicno daju na najbolji nacin potvrdio je koncert organizovan u velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra pod naslovom Nisvil u Beogradu. Kao zbir najboljih i najraznovrsnijih ucesnika upravo zavrsenog 17. internacionalnog dzez festivala u Nisu, koncert muzicara iz pet zemalja bio je pravi hit i dogadjaj meseca.
    Najpotpuniji utisak ostavili su nastupi "Akusticke verzije" bugarskog pijaniste Antoni Donceva i pevacice Jildiz Ibrahimove. Odmah uz njih bili su koncerti slovenackog trija Lolita i beogradske etno-dzez grupe Hazari. Prepuna dvorana odusevljeno je pozdravila njihov nastup a erupcija pozitivne energije dogodila se posle ponoci tokom koncerta niske bluz grupe City Blues Band uz koju su nastupili Pera Dzo i austrijski bluzer Hans Tesink.
    Jildiz Ibrahimova demonstrirala je fenomenalne mogucnosti svog glasa koji se krece u rasponu vose od 4 oktave a pevala je od dzez standarda, preko ciganske i narodne bugarske i turske muzike do etno-dzeza. Maestralno koncipiran i jos bolje otpevan nastup zadovoljio je i najprobirljivije u dvorani a emocionalno sarziran zavrsni deo digao je bukvalno na noge sve prisutne. Nista manje atraktivan i uzbudljiv nije bio ni nastup trija pijaniste Antoni Donceva, koji se s pravom smatra jednim od najboljih i najoriginalnijih evropskih pijanista danasnjice.
    Slovenacki trio Lolita, u sastavu Primoz Simoncic (alt i sopran saksofon), Iztok Vidmar (bas gitara) i Marjan Stanic (bubnjevi), agresivnom i stilski usaglasenom svirkom koja se kretala od hard bapa i bluza do dzez roka potvrdio je misljenje da je vec deset godina najbolji dzez kombo u Sloveniji. Grupa Hazari, u novom izdanju i sa novim clanovima, osim osnivaca i lidera Dragomira Milenkovica (gitara i sinti gitara) i Teute Aslani (flauta i vokal) ponudila je relativno nov repertoar u proverenom i uspesnom stilu koji neguje jos od 1991.
    S. Arandjelovic


http://www.danas.co.yu/20001202/kultura.htm