..2001

P R E S S  bilten - drugi dan / subota / 24. 11. 2001.

    REKLI SU O FESTIVALU...

U T I S C I  -  K O M E N T A R I

KO IMA MARJANOV BROJ?!
 

   Aleksandra Lončarski, novinar lista »Danas«:
Dobro je što je festival izmešten iz Kulturnog centra koji je mali, skučen i zadimljen prostor. Dopada mi se što je napokon zaživeo »Studio M« za koji sam stalno slušala da je nekada bilo fenomenalno mesto za koncerte. U to se najzad i mi malo mlađi možemo uveriti. Što se programa tiče, nisam baš nešto oduševljena sastavima, malo ima džeza. Čini mi se da je publika izgubila kriterijume, sve im se sviđa! Kad će već nekog izviždati?! Što se tiče najboljih, ako je neko dobio broj telefona slovenačkog bubnjara-neka mi javi.

   Predrag Đuran, novinar »Građanskog lista«:
Drugo veče Festivala je super. I džez festivali i ova vrsta muzike uopšte trebalo bi da se razvijaju u ovom pravcu koji smo večeras čuli. Dok sam slušao grupu iz Moldavije pomislio sam kako Amerika može da učini svašta tim zemljama, ali ne može da im oduzme njihovu muziku.
Slovenci i Moldavci trebalo je da sviraju na »Interzonu« jer su nekako više za taj festival, ali za nas koji nismo baš džez fundamentalisti to je bilo lepo osveženje. Čega bi trebalo da bude više na festivalu? Šećerova u deset varijanti!

   Jovan Milinov Toba, snimatelj
Prve večeri dopali su mi se Beograđani. Imali su strašno dobru energiju, ali su imali peh sa tonom. Prijatno su me iznenadili Nemci, nisam čuo Italijane, a čuo sam da su udavili ljude. Za Festival je dobro što je ponovo u »Studiju M«: dobar prostor, dobar zvuk, dobre svirke. Problem je samo što na veče sviraju četiri grupe i što su svirke duge pa ni muzičari ni publika ne mogu da izdrže taj maraton. Ne dopada mi se još ni to što je i kod nas u Novom Sadu na svim koncertima bilo klasične, narodne ili rok muzike, pa sad i na džezu isti lajt šou. Može da se naštimuje mnogo lepše svetlo i za kameru-za slikanje i za publiku. Ovako mi je malo kičerski, ali ako je to kompromis na koji moramo da pristanemo da bude džeza- onda o.k. 

   Srđan Nikolić, novinar Radio Novog Sada:
Po mom ukusu najviše su bili Moldavci i Slovenci pa mi je samim tim drugo veče bilo bolje od prvog. Šta bi trebalo da se uradi da festival bude bolji? Treba mu neko veliko i zvučno ime jer bi ono celu džez priču Novog Sada podiglo na viši nivo i celom događaju dalo veće dimenziju i značaj. Međutim, nije nezanimljivo ni sada jer, iako nam dolaze neke grupe za koje mahom nismo čuli, uvek tu bude neko prijatno iznenađenje kao ovi Moldavci na primer.

S. M.


sve informacije

e-mail:
jazzlitt@eunet.yu


021 24-584
021 27-852
021 22-736
021 28-972
021 28-972
K C N S Novi Sad Katolička porta 5

2001
nazad