30.08.2004 @ 02:20:53
Mostar: 'Medvjed' na Zijahov način


KulturaDramsko-glazbeni dijalog između glumca i pratećih instrumenata. Tako se najkraće može opisati predstava 'Medvjed' u režiji Zijaha Sokolovića koju su Mostarci imali prilike večeras pogledati u atriju MC Pavarotti.

Radi o staroj predstavi, koja je premijerno izvedena još 1997. godine u sklopu Europskog mjeseca kulture u Ljubljani, a u Mostaru je izvedena u okviru 25. Internacionalnog festivala autorske poetike, 'Dani teatra mladih'.

Zijah Sokolović se, umjesto doslovne interpretacije predloška ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, upustio u zanimljiv kazališni eksperiment, zamislivši predstavu kao dramsko-glazbeni dijalog između glumca i pratećih instrumenata.

Na tragu avangardnih tendencija koje su težile povezivanju različitih vidova umjetnosti, u ovoj su predstavi na neobičan način sučeljeni jazz glazba i glumačko majstorstvo Zijaha Sokolovića, iz čega proizlaze ponekad začudni spojevi zvuka i teksta.

Osim intermedijalnosti, na postupke ruske avangarde podsjeća i autoreferencijalni okvir kojim se naznačuju pojedine slike u predstavi, dok glumac odjeven u 'tutu' i sa šarenom kravatom oko vrata priziva poetiku dječjih predstava.

Umjesto likova mlade udovice i njenoga sluge, Sokolović u prvoj slici uvodi instrumente koji se izdvajaju kao pojedinačni likovi: saksofon je Jelena Ivanovna Popova, a bas gitara je stari lakaj Luka.

Njihov glazbeni dijalog, kojim se Čehovljev tekst transponira u zvuk, odvija se kroz sljedeće dvije slike, što se pretvorilo u pretjerano dugačak glazbeni uvod koji je neke gledatelje nagnao da napuste dvoranu.
   
Za razliku od ovih nešto nestrpljivijih koji nisu dočekali Sokolovićev izlazak na scenu, ljubitelji jazza svakako su mogli uživati, jer je slovenski jazz kvartet 'Lolita' okupio doista sjajne glazbenike, pa gotovo polusatne improvizacije na 'zadanu' temu i ne treba shvatiti kao nedostatak ove predstave.

Tek u četvrtoj slici pojavljuje se glumac u lik Grigorija Stepanoviča Smirnova, umirovljenog artiljerijskog poručnika, koji od udovice potražuje dugove njena pokojna muža. Umjesto realističke koncepcije, Sokolović je lik Smirnova zamislio kao grotesknu minijaturu, što ga je udaljilo od realističkog tipa glume.

U ovoj neobičnoj studiji karaktera, u kojoj lik udovice postaje sporedan, Sokolović je dodatno potencirao osobine Smirnova, čije se ponašanje od četvrte do jedanaeste slike radikalno mijenja. Od početnog bijesa i ljutnje, začinjenih otvorenom mizoginijom, ovaj se lik neočekivano razvija u nježna i zaljubljena muškarca.

Tu promjenu u njegovu karakteru Sokolović pokazuje naslanjanjem na bogatu mimiku i ekspresivnost lica, dok se glumčevo neprestano kretanje naprijed-nazad, koje je ritmički usklađeno s glazbom, asocijativno može povezati s medvjeđim hodom, čime lik Smirnova dobiva dodatno groteskno obilježje.
   
Tijekom cijele predstave Sokolović neprestano vodi dijalog s imaginarnim likovima, koji su ovdje utjelovljeni u glazbi koju čujemo kroz saksofon i bas gitaru. Time, kako u programu pojašnjava redatelj, glazba postaje glumac koji govori i igra tekst, a njegovo fizičko postojanje i međusobne odnose određuje glumac odnosom prema zvuku koji čuje.

Takav način igre, u kojemu i sâm glumac postaje neka vrsta instrumenta, zahtijevao je veliku preciznost svih sudionika predstave, jer bi i najmanji nesklad između glazbe i teksta lako mogao srušiti čitavu koncepciju.

Zato uz maestralnog Zijaha Sokolovića, koji je ponovno pokazao svu raskoš svog glumačkog talenta, sve pohvale treba uputiti i Primožu Simončiću na saksofonu i Iztoku Vidmaru na bas gitari, dok su u funkciji komentara i naglašavanja pojedinih situacija bili izvrsni Marjan Stanič na bubnjevima i Jelena Ždrale na violini.

Predstava 'Medvjed' jedan je od onih malih kazališnih bisera, koji u klasičnim tekstovima otkrivaju posve novu dimenziju i pritom još uspijevaju uspostaviti kreativan dijalog s drugim umjetnostima.

(bljesak.info; N.L.)

 

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših korisnika. Nismo odgovorni za sadržaj niti reakcije.

 

Re: 'Medvjed' na Zijahov način (Ocjena: 0)
od Anonimac , 30.08.2004 @
03:03:50

Odlična predstava ;)[ Odgovori na ovo ]

Re: 'Medvjed' na Zijahov način (Ocjena: 0)
od Anonimac , 30.08.2004 @
03:50:51

AJ NE SERI PREDSTAVLJAJU JE TEK KAD JE PROŠLA.TO TI JE ONO DA SAM ZNAO OTIŠAO BIH


SAD ĆU VAM JA PRIČUU ISPRIČAT

SJEDI BABA U PARKU NA KLUPI I DOĐE MUJO KAŽE BABA ŠTA OVO SMRDI,KAŽE BABA SJEDI SINKO SAD ĆU TI JA ISPRIČAT

BIO TI KRALJ IMAO TRI SINA I KĆERKU
I POJAVI SE ZMAJ U TOM KRAJU
I ZMAJ TI OTME PRINCEZU
DOĐE KRALJ NAJ STARIJEM SINU KAŽE DAT ĆU TI TREĆINU KRALJEVSTVA AKO DOVEDEŠ SRESTRU ŽIVU
I ODE ON BORI SE S ZMAJEM I NA KRAJU GA ZMAJ UBIJE
DOĐE KRALJ SREDNJEM SINU EVO TI POLA KRALJEVSTVA DOVEDI SESTRU ŽIVU
I ODDDE ON DVA DANA BORI SE S ZMAJEM ALI GA ZMAJ POBJEDI
I KRALJ NE ZNA ŠTA ĆE ZOVNE I NAJ MLAĐEG SINA REKNE MU EVO TI CIJELO KRALJEVSTVO SAMO DOVEDI SESTRU ZDRAVU
I ODE ON NEMA GA DAN,DVA,TRI,ČETRI,PET,ŠEST.
I TAKO
SE ON BORIO S ZMAJEM ALI POGINO
KAŽE MUJO PA ŠTA JE OVO,
KAŽE BABA:A TO SE NEKO POOOOOSRO[ Odgovori na ovo ]

Re: 'Medvjed' na Zijahov način (Ocjena: 0)
od Anonimac , 30.08.2004 @
09:51:06

Stvarno,da se znalo otišlo bi se...
Ajmo Bljesak dajte najave...
Pa da ne bude da ne idemo na kulturne događaje...
Malo nas informišite...[ Odgovori na ovo ]

Re: 'Medvjed' na Zijahov način (Ocjena: 0)
od Anonimac , 30.08.2004 @
10:28:57

Vidiš ovo s lijeve strane gdje piše najave događaja? Vidiš. E tu je pisala i ova najava.[ Odgovori na ovo ]