Na piedestal: Lolita, val202, Jolanda Fele 14. sep '11 ob 22:30

V oddaji Na piedestal bomo gostili ljubljansko skupino Lolita, ki se sicer bliža koncu pete petletke delovanja in ustvarjanja; predstavili bomo njeno novo ploščo »Arcnije iz Gromke«. Lolita, dedinja in dete ljubljanske alterscene 80-ih, tistega njenega obronka, ki je bil mladojazzovski, in tistega, ki je bil pankovski, je nastala leta 1987. Ustanovili so jo Primož Simončič (sax), Blaž Grm (bobni), Iztok Vidmar (bas) , ki so prej igrali v raznih rock in oposition, jazz, punk in new wave bandih.

Prvo kaseto so posneli kar na 4-kanalni kasetofon v domačem prostoru za vaje, izšla pa je leta 1989 pri založbi FV (Ljubljana). Ista založba je leta 1991 izdala še LP Lolita. Sledilo je več kot 10 izdaj, različne kompilacije, sodelovanja z glasbeniki, likovnimi, plesnimi, filmskimi in gledališkimi ustvarjalci, nastopi na koncertih in festivalih v Sloveniji in tujini.

Lolita deluje na področju instrumentalne glasbe, v kateri so med seboj pomešani rock in balkanski ritmi, struktura skladb pa ima korenine v jazzu oz. jazzrocku. Skupinska improvizacija je eden izmed temeljnih pristopov pri obdelavi glasbenega gradiva.

Lolita razvija svoj lastni glasbeni izraz in vedno znova preseneča z novimi transformacijami. V letu 2011 deluje in ustvarja v prenovljeni zasedbi, v kateri so: ustanovna člana skupine saksofonist Primož Simončič in basist Iztok Vidmar ter bobnar Uroš Srpčić in klaviaturistka Neža Naglič.

»Arcnije iz Gromke« so bile letos februarja posnete na koncertu v klubu Gromka AKC-ja Metelkova mesto. Plošča s petimi skladbami je izšla v samozaložbi oziroma pri »Loliti Home Recordings« . Lolita je na spletu in Lolita tudi tvita.

O Loliti in novi, dvanajsti plošči »Arcnije iz Gromke« v pogovoru z ustanovnima članoma zasedbe Iztokom Vidmarjem in Primožem Simončičem v oddaji Na piedestal – v sredo, 14. septembra 2011, ob 22.30 na Valu 202.