Podgorica, Nedjelja, 24. Februar 2008.

Politika

Kultura

Društvo

Svijet

Sport

LINKOVI


Zijah Sokolovic

Verzija za štampu

Kultura

Zijahu Sokoloviću Grand prix festivala

Nedjelja, 24.02.2008

Nikšić - Grand prix Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću pripao je Zijahu A. Sokoloviću.

To je jednoglasno odlučio petočlani žiri: Dragica Tomas, Balša Brković, Marko Kovačević, Aleksandar Milosavljević i Andro Martinović, dok su odluke o dodjeljivanju ostalih nagrada donesene većinom glasova.

Sokoloviću, koji je igrao u predstavi ''Medved'', koju je i režirao, u produkciji KUD ''Franc Prešern'' iz Ljubljane, nagrada je dodijeljena za ''upornost u scenskom traganju i maestralnu harmonizaciju u korišćenju izražajnih sredstava koja afirmišu sve glumačke moći na takav način da i sam glumac postaje savršen instrument''.

Prema mišljenju žirija, najbolja predstava festivala je ''U lovu na bubašvabe'', u režiji Veljka Mićunovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Mićunovićeva predstava nagrađena je za ''čvrst i dosljedno proveden koncept, počevši od adaptacije teksta do promišljenog rada sa glumcima, što im je omogućilo da ostvare čitav dijapazon upečatljivih kreacija''. Glumcima iz te predstave, Nataši Ninković i Draganu Petroviću Peletu, nagrada za najbolji partnerski odnos na sceni dodijeljena je za ''postignuto saglasje sa dramskom situacijom u tragičkim i komičkim elementima, čime su bili savršen glumački par''.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Erminu Sijamiji, koji je igrao u komadu ''Igra plakanja'', u režiji Gorčina Stojanovića, u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Specijalna nagrada dodijeljena je Trpimiru Jurkiću za ''toplu, nadahnutu i scenski kultivisanu interpretaciju omaža posvećenog osobenoj i vanserijskoj ličnosti don Branka Sbutege'' u predstavi ''Zapisi iz nevremena'', u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita.

Scena 213 ugostila je sedam predstava iz pet bivših jugoslovenskih republika, a u konkurenciji za nagrade bila su 22 glumca. /Vijesti, 11.42/

Pretraživanje


Anketa

Na izborima za predsjednika Crne Gore glasaću za...

Filipa Vujanovića

Andriju Mandića

Nebojšu Medojevića

Srđana Milića


Rezultati

Donatori

> Swedish Helsinki Committee

> Media Development Loan Fund