Zijah A. Sokolovic
&
Lolita

a w a r d s

n a g r a d e

IV međunarodni pozivni festival ambijentalnih pozorišnih ostvarenja u Novom Bečeju FestPo*04 – 'Joca Savić'
nagrade za najbolju mušku ulogu i za najbolju režiju osvojio je Zijah Sokolović (KUD France Prešern, Ljubljana, Slovenija)
specijalna nagrada Džez kvartetu 'Lolita' (KUD France Prešern, Ljubljana, Slovenija).


www.becejski-mozaik.co.yu/novine/kaleidoskop.htm :

Završen FestPo*04 – 'Joca Savić'
• Bosansko-slovenačka kombinacija najubedljivija

U nedelju uveče je proglašenjem pobednika završen četvrti Međunarodni pozivni festival ambijentalnih pozorišnih ostvarenja FestPo*04 – 'Joca Savić' u Novom Bečeju. Festival je trajao jedanaest dana, a u okviru fesivala održan je i međunarodni art kamp.

Odluke žirija
Žiri festivala u sastavu Milan Mađarev, predsednik, John Long i Zoltan Fridman, doneo je sledeće odluke: nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Suzani Santrač (Teatron Lund, Malme, Švedska), nagrade za najbolju mušku ulogu i za najbolju režiju osvojio je Zijah Sokolović (KUD France Prešern, Ljubljana, Slovenija), a dve specijalne nagrade pripale su Zoranu Jovanoviću (Romski teatar, Novi Karlovci) i Džez kvartetu 'Lolita' (KUD France Prešern, Ljubljana, Slovenija). Možda treba istaći da, iako je ovo bio festival pozorišnih ostvarenja, to jest predstava, nagrada za najbolju predstavu u celini – nije dodeljena.

U svetu medvjeda i leptirova
Ako je suditi po odlukama žirija, svakako najkvalitetnije što je ovogodišnji novobečejski festival ponudio je predstava 'Medvjed' Antona Pavloviča Čehova sa podnaslovom 'Šala za džez kvartet i jednog glumca u deset slika'. Glumac, a ujedno i reditelj, je bio poznati ex-Yu dramski stvaralac Zijah Sokolović, a pomagao mu je popularni slovenački džez kvartet 'Lolita'. Reč je dakle o iskusnim i vrhunskim profesionalcima. I nije za čuđenje, što su odluke žirija takve kakve su. Ipak, kada se zna da je 'Medvjed' za suparnike u takmičarskoj konkurenciji imao, recimo, bečejske srednjoškolce ili romske amatere, postavlja se pitanje načina selektovanja i ukupne koncepcije festivala. Ni po kom osnovu pomenuti takmaci nisu smeli biti stavljeni u istu ravan. Ili, možda, jesu? I nije to do Zijaha, Ziju svaka čast. Ali kako protiv međeda? Joneskov 'Velikan'
Poslednje večeri festivala predstavom 'Velikan' Ežena Joneska u vrlo lepom svetlu predstavio se Omladinski dramski studio Gradskog pozorišta u Bečeju. Ovu, po rečima dobrih pozorišnih poznavalaca, nezahvalnu i tešku predstavu (predstavu koju mnogi iz teatarske branše najrađe izbegavaju), režirali su Predrag Vujović i Branislav Jelić, a bečejska mladež ju je sa lakoćom svojstvenom svojim godinama, odigrala, u bukvalnom značenju te reči.

Z.Ljubojev