Zijah A. Sokolović
&
Lolita

a w a r d s

n a g r a d e


Zijah Sokolović osvojio nagradu u Moskvi

- Autorska predstava Zijaha Sokolovića, po tekstu Antona Čehova "Medved", dobila je nagradu za najbolju režiju na 6. Medjunarodnom festivalu monodrame, koji je sinoč završen u Moskvi. Predstava, radjena u slovenačkoj produkciji, predstavlja sofisticiran spoj glume i muzike, u kojoj se Čehovljeva jednočinka pročitana na moderan način prepliće sa muzikom slovenačke grupe "Lolita", u nekoj vrsti dijaloga izmedju glumca i instrumenata.

13:26 MOSKVA , 13.oktobra (Tanjug)Zijah Sokolovič nagrajen (www.siol.net)

Moskva - Avtorska predstava Zijaha Sokoloviča po tekstu Medved Antona Čehova je na 6. mednarodnem festivalu monodrame, ki se je v torek končal v Moskvi, dobila nagrado za najboljšo režijo.

Predstava, ki je nastala v slovenski produkciji, predstavlja izbrušeno zmes igre in glasbe, v kateri se enodejanka Čehova, prebrana na moderen način, prepleta z glasbo slovenske skupine Lolita v nekakšni vrsti dialoga med igralcem in instrumenti. Predsednik žirije festivala, ruski gledališki režiser Rifkat Israfilov, je za Tanjug povedal, da se "avtor te predstave uresničuje kot igralec, obenem pa je natančno zgrajen kot režiser". "Prav zato je Medvedu pripadla najvišja nagrada - za režijo, ki se na festivalu pravzaprav podeljuje za najboljšo predstavo", je povedal Israfilov.

Medved zmaguje po Evropi

Sokolovič, ki od leta 1992 živi v Avstriji, kjer predava igro na univerzi Bruckner v Linzu, v Salzburgu pa vodi projekt izobraževanja otrok prek gledališča, je po telefonu agenciji pojasnil, da je predstavo pripravljal leto dni, potem ko je z osnutkom zmagal na natečaju za Evropski mesec kulture v Ljubljani. To je bilo leta 1997. Medved je prejel že okrog deset nagrad na podobnih festivalih po Evropi.

14.10.2004, 02:46 (STA)