Čao Pičke (1983 - 1984)


Marsa - vocal
Jani - drums
Kope - bass
Iztok - el.quitar, bass


recordings from Radio Student 1983. on 2-channel Revox
01-Ona grdo gleda.mp3
02-Nicole.mp3
03-4554.mp3
04-Siamske macke.mp3

recordings from studio Metro 1983 - LP '84
05-Pesem B.mp3 (LP ’84)
06-Kaj ti recem.mp3 (LP ’84)
07-Sonce v oceh.mp3

music casette release Čao pičke/Via ofenziva – ŠKUC ‘83,
recorded by Boban at disco Student to TDK chrome-dioxide cassete

08-Sem tvoj kolega.mp3
09-Ona grdo gleda.mp3
10-Vsi se mamo fino.mp3
11-Moja punca.mp3
12-Sonce v oceh.mp3
13-Pesem B.mp3
14-4554.mp3
15-Si preprican.mp3
16-Gledam te vsak dan.mp3
17-Nicole.mp3

Live at Dom Svobode Šentvid
Čao Pičke Live @ Sentvid.mp3

Recenzije

koncert Kranj Peter Barbaric - Glasbena mladina (05.11.1982, letnik 13, številka 2)

Glasbena_mladina_05111982letnik13stevilka2.jpg
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-JGMLYQAD/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

. . . Kranjski    ,,Koncert    proti Izraelu" je bil eden najzanimivejših letošnjih novovalovskih dogodkov. Najprej so presenetile Čao Pičke in to predvsem s svojo, zdaj že uveljavljeno funkoidno odtrganostjo v skladbah, ki trajajo le minuto, tudi pevka je vedno zanesljivejša. O Kulti so bili tokrat dosti bolj prepričljivi kot v Križankah. V tem trenutku so ena najbolj neposrednih slovenskih skupin. Še zanimivejši so bili VVZ Janez Vajkard Valvazor, v katerem sodelujejo nekateri člani Laibacha.

Odtrganost VVZ-ja v nekem smislu dopolnjuje odtrganost Laibacha, saj je navezana na močno ironijo in se ob njej lahko celo zabavaš, na trenutke celo sprostiš. Otroci socializma so v Kranju samo še potrdili zanimive dimenzije, ki so jih pokazali na Novem rocku 82 (več v oceni njihove kasete) . . .

pbč
________________

Spet koncert v Šentvidu - Marjan Ošlaj - Tribuna (februar 1983, l.23-st.230)
koncertSentvid-MarjanOslaj-Tribuna_februar1983_l23-st.230.jpg
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-MSYBKLBE/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

Navadili smo se že, da je vsaj enkrat na mesec v Domu svobode Sentvid takšen ali drugačen koncert in to v organizaciji OO ZSMS Šentvid. Tokrat sta se predstavila dva Ijubljanska benda, čao pičke in O! Kult ter gostje Električni orgazam. Dobro ozvočenje, naelektrena množica v pričakovanju začetka — vsi pogoji za dober »žur« so bili dani.
Prvi so nastopili Čao pičke. Razočaranje! Imel sem občutek, kot da jih ni. Neuigranost, mogoče malo treme so naredili svoje. Nemo spremljanje in konzumiranje glasbG, sem ter tja leteči »čiki« in izločanje ter lansiranje pro-jektilov v obliki »pljunkov« v smeri odra in pevke. Ta hec je trajal dobrih dvajset minut. Nato pa! Dvorana se predrami — dvigne se zastava O! Kulta in začne se! Začnejo s sta-rimi, nadaljujejo z novimi deli. Vidi in sliši se, da so fantje uigrani, znajo igrati in reklo bi se — jeklo se je kalilo, koncerti pa dajo kvaliteto. Dvorana jih sprejema s poskakovanjem, po-jejo z njimi. Mnenja mnogih pa so kar se da po-zitivna. In na koncu še gostje večera. Nič no-vega, nastop in glasba, ki nam je že dolgo znana i nastopov v Ljubljani, razen nekaj novih vložkov. Dokaj zanimiva in melodična glasba.
Organizatorji so spet zadeli v črno. Koncert je privabil polno dvorano. Lahko samo še ča-kamo na naslednji koncert.
Foto in tekst: Marjan Ošlaj


________________

koncert v Domu Svobode ŠentvidPeter Barbarič - Glasbena mladina (18.02.1983, letnik 13, številka 5)
PeterBarbaric-Glasbenamladina_18021983_letnik13_stevilka5.jpg
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-M170X6C1/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

...V kislo jabolko finančnega ,,minusa" in neodzivnih ljubljanskih poslušalcev so morali ,,ugrizniti" tudi organizatorji ljubljanskega koncerta Električnega orgazma, mladi iz KS Šentvid. Vseeno pa je bil njegov" večer v Domu Svobode kar zanimiv. Predvsem zaradi prve pred-skupine, ljubljanskih Čao Pičk. Te so klasično rock'n'roll zasedbo kita-. re, basa in bobnov zanimivo nadomestile z dvema bas kitarama in bobni. Oba basa se nadvse uspelo* povezujeta in dopolnjujeta. Prvi je oster, nevrotičen, razgiban, a frekvenčno ,,ozek", drugi pa je globji, počasen in bolj urejen. Rezultat je dinamičen, agresiven in ritmien zvok, vpet v skladbe, dolge po kako minuto. Trdo basovsko odtrganost Čao Pičk uspelo hkrati potrdi in zanika njihova pevka. Potrdi s svojo dinamiko in neobremenjenostjo, zanika pa s svojim visokim in doljaj čistim petjem. S Čao Pičkami smo v Ljubljani dobili enega najzanimivejših mladih postpunkovskih bendov.

Zato pa so tokrat v Domu Svobode razočarali OIKult, ki so v želji razviti svojo godbo padli v njim tujo pretencioznost. Pa tudi malo več vaje novi zasedbi ne bi škodilo. Sploh pa je njihov nastop ostal zabeležen na kaseti (Informacijo o tej lahko zasledite v ocenah plošč).

Električni orgazam so glede na to, da so bili nekaj dni pred nastopom orisiljeni zamenjati bobnarja, storili, kar so v konkretnem položaju pač mogli. Mogoče še celo več. Odigrali so večino že uveljavljenih ,,hitov” skupine. Njihovih novih skladb pa seveda nismo mogli slišati. Škoda tudi, da je njihov frontman Srdjan tokrat padel v tako odbijajoče poziranje. Orgazam, še kdaj dru-gičl . . .


Peter Barbarič
____________


recenzija kasete Leon Magdalenc - Glasbena mladina (03.06.1983, letnik 13, številka 8)
recenzijakaseteLeonMagdalenc-Glasbenamladina_03061983_letnik13_stevilka8.jpg
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-RDVRA4W2/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

PLOŠČE/KNJIGE

Via Ofenziva / Čao pičke — neodvisna produkcija ŠKUC


V začetku je kazalo, da gre samo za poskus, zdaj pa se že lahko reče, da gre za kontinuirano izdajanje posnetkov na tako imenovanih neodvisnih kasetah. Seveda imamo v mislih ŠKUC-ovo serijo kaset, na katerih so posnetki še neuveljavljenih rockovskih skupin, ki so nezanimive za založbe plošč in kaset zaradi svoje antikomer-cialne ' naravnanosti. Kaseta Vie ofenzive in čao pičk je tako peta po vrsti — predhodne so: Otroci socializma, O! Kult, Laibach, Kelle, Sočasno z izidom kasete so izšla tudi natisnjena besedila skladb z ustrezno grafično opremo. Za razliko od predhodnih neodvisnih kaset, je bil material za to kaseto posnet v improviziranem studiu diska Študent, s tem v zvezi pa je sama tehnična plat posnetkov mnog<} boljša.

Na prvi strani je devet skladb VIA cffenzlve. Mlada ljubljanska skupina ima za seboj že kar lepo število nastopov, sama njihova glasba pa je nekakšna postpunkovska zmes nekaterih elementov Gang of Four ali morcfa v rudimentarni obliki celo The Fali, brez pretiranih /beri: nobenih/ solističnih vložkov posameznih instrumentov — basa. kitare, bobnov in vokala. Poseben čar glasbi vtisnejo besedila in interpretacija prolet—-pesnika Esada Babiča Cara, ki so, grobo rečeno, kritično inironično reflek-tirana impresija našega vsakdana. Nekaj citatov: Jutra polna dima / jutra smrdijo / možgani se usmerjajo v minimalni ritem. / Minimalni ritem dviga proizvodnjo / minimalni ritem dviga državo, / pesem Minimalni ritem // Kje si zdaj proleter / kje so zdaj tvoje roke / kje je zdaj _ tvoja puška proleter. / Mi zdaj dvi- I gamo zastave / v čast tvoje borbe / I vodi nas zdaj ti proleter. / Nič ne I bo nam žal krvi / nič ne .bo nam I žal življenj / naše misli bodo s tabo proleter, proleter, proleter, / zdaj v kamen vklesan si proleter. /pesem Proleter /

Na drugi strani kasete je posnetih deset skladb skupine Cao pičke. So nedvomno ena zanimivejših skupin trenutno na ljubljanski rockovski sceni, nenavadni že zaradi same zasedbe — ženski vokal, dve baskitari in ttobni Skladbe so drobci okleščenih vseh odvečnih okraskov, tako da je njihovo tra-

■STR AN 22

janje omejeno na minuto ali dve. Prva skladba na kaseti pa je gotovo najkrajši komad, posnet kdajkoli v zgodovini domačega rocka. Ftosa-meznim skladbam — recimo temu raje fragmentom, bi lahko zamerili le preveč enolično strukturiranost, tako da vso razliko med skladbami vzpostavlja le petje Marše. Tako kot je sam instrumentalni del njihove glasbe zbiranje drobcev, so tudi Besedila zbir trenutkov, situacij in stanj. Citati: Vsi se mamo fino / pijemo limonado in gledamo zvezde. / Pomeniš mi vse / ampak mogla bi umret / lahko mi kupiš življenje / denarja ne dobiš nazaj. / Kakšna prihodnost / za najlepše, najboljše, najpametnejše. / pesem Kakšna prihodnost / Naše domače okolje / ares^ samica nasilje režim / konfliktne situacije / nikol nikol ne bomo znorel. / Lepo in belo mesto / dolgčas je način življenja / vsi smo prazen prostor / nikol nikol ne bomo znorel. / pesem Nikol/

KUPI IN NIKOL N£ BOŠ ZNOREL

Leon Magdalenc

_______________________


Objava besedil Cao pick - Punk Problemi (1983, letnik 21, številka 236237)
Problemi_10_11_1983.pdf
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-7AWMWZ36/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

PROBLEMI 10-11, 1983 (236-7, letnik XXI)
Uredništvo: Miha Avanzo (glavni urednik), Andrej Blatnik, Miran Božovič, Mladen Dolar (odgovorni urednik), Branko Gradišnik, Milan Jesih, Miha Kovač, Peter Mlakar, Rastko Močnik, Denis Poniž, Rado Riha, Jože Vogrinc, Zdenko Vrdlovec, Igor Žagar

_______________


Novi rock - LeonMagdalenc - Glasbena mladina (07.10.1983, letnik 14, številka 1)
Novirock-LeonMagdalenc-Glasbenamladina_07101983_letnik14_stevilka1_1.jpg
Novirock-LeonMagdalenc-Glasbenamladina_07101983_letnik14_stevilka1_2.jpg
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-BAI03XZU/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

.....
"Čao pičke in Via Ofenziva so imeli povprečna nastopa, oboji pa so imeli obilico tehničnih težav."
...

Leon Magdalenc
________________-


recenzija LP 84-48 - PRIMOŽ P. Glasbena mladina (08.10.1984, letnik 15, številka 1)

recenzijaLP84-48-PRIMOzP_Glasbenamladina08101984_letnik15_stevilka1_1.jpg
recenzijaLP84-48-PRIMOzP_Glasbenamladina08101984_letnik15_stevilka1_2.jpg
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-XX82HOXK/?query=%27fts%3d%C4%8Dao+pi%C4%8Dke%27&pageSize=25

.....

Čao Pičke je bila ena slabših skupin te scene. Vsekakor pa je veliko naredila na področju besedil. Njihovi osebni teksti, s temo sodobnega človeka z obilico frustracij in ostalih individualnih problemov pomenijo kar nekakšno alternativo družbeno-kri-tičnim.

Via Ofenziva, zadnja skupina iz generacije 82-83 na tej kompilaciji, je glasbeno ravno toliko zanimiva kot tekstovno. Glasbeno je v stilu zgodnjih Gang Of Four, tekstovno pa predstavljajo novi val slovenske proletarske poezije.

PRIMOŽ P.


(vse recenzije iz Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si)mail


racunamo na / we calculate with PHP Click counter 1.1

Free PHP scripts from PHPJunkyard.com