Jump to Lolita

Lolita - Glasbena Mladina '95

Ime po neki knjigi nekega ruskega emigranta, po kateri je nekdo posnel nek film. Lolita je puncka, 12 let. Ima ocima. Ki je pac tak in tak. Lolita je lahko vse - tudi pornici. Lolito si vsak od lolitovcev (glej SSKJ, 2. izdaja, DZS 2010 lolitovec-a, vrsta cloveka, ki pripada glasbenikom kultne slovenske skupine Lolita, lolitovec je navdusil poslusalce/ poslusal sem lolitovca) razlaga po svoje.
V Sloveniji ime skupine, ki igra "lolita-muziko". Se razlikuje od istoimenskih skupin na Svedskem (12 Lolita skupin) in Ameriki (6 Lolita skupin).
Zaceli 1987 kot kvartet (Simoncic, Vidmar, Ljubesic - kitara, Grm - bobni), med snemanjem plosce Lolita (FV, 1990) Grma zamenja Sabic (vzrok:"Blaz je na snemanju za bobni zaspal"). Polovica plosce je ze posneta v sedanji postavi Simoncic-Vidmar-Sabic.
Posnamejo 1 kaseto (Lolita TDK SA 90, FV 27, 1989), 1 LP (Lolita, FV 006, 1990), 1 CD BoPa, samozalozba, distribucija Dallas d.o.o., oktober 1994). Najbolj jim je vsec naslednja plosca. Sicer je pa sedanja boljsa od prejsnje.
Vsako leto bi lahko izdali eno (1) plosco (ce bi imeli denar, ha, ha). Zaceli so projekt "pet (5) cedejk v dveh (2) letih". Naslovi: SeNi; SeBo; PaTo; JeZe.
Delali so glasbo za Gledalisce Ane Monroe ter za predstavo Plesnega teatra Ljubljana Stir krat stir. Pri slednji je Mirsad igral bobne leze (baterijo bobnov sta mu drzala dva scenska delavca. "Bilo je naporno... Nisem bil zadovoljen".), Iztok je skakal po hlodu, po Primozu pa je skakala neka punca.
Delez vsakega v lolita glasbi je enak. "Vsak igra kar hoce."
Z etabliranimi jazz festivali imajo zelo malo pojma. "Ja, igrali smo v Budvi, v Crni Gori. Tam nas je na tonski vaji slisal beograjski trobentac Stjepko Gut. Rekel je: "Dali je i ovo jazz? Da, i ovo je jazz." Migajoc z glavo je zapustil oder." Igrali so tudi na jazz festivalu na madzarsko-romunski meji - tam so poslusalci plesali in jim na oder prinesli pivo. Sedaj v tistih krajih poslusajo Dire Straits, Rolling Stonese, Beatli in Lolito. Na jazz festivalih bi radi pogosteje igrali, ker dobis tako vsaj potne stroske povrnjene.
Igrajo pa zato bolj po klubih. Poznajo skoraj vse. Kar v Sloveniji ni tako lahko, ko pa klubi tako hitro rastejo in propadajo. Najbolje se pocutijo v Kopru, ozji Ljubljani, Celju, Velenju, Mariboru, publika pa jih dobro sprejme povsod po Sloveniji, razen na Ptuju. Pa na Gorenjskem se niso igrali. "...ker so Gorenjci prevec skrtizlasti..."
Drugi so jih pristevali med mlado slovensko jazz sceno (Miladojka Youneed, Quatebriga). Sami se ne ukvarjajo s tem, kam spada njihova glasba. Ker ne spada nikamor. Uceno ji pravijo hardpopbop- pogovorno pa "lolita muzike". Od te "mlade LJ jazz scene" so ostali sami. In mislijo ostati tudi naprej. Upajo, da ne sami.Primoz Simoncic

Lesarski mag, postal bo doktor znanosti. Deloholik po nuji. Ce bi lahko zivel le od glasbe, ne bi nikoli vec hodil ...
Porocen, avto hcerka Katja, telefonska tajnica. Zasluzek - za strokovni clanek, ki ga je pisal leto dni in pol, dobil 15000 sit.
Ljubljancan.
Altovski saksofon.
Igral v Srpih, z Brecljem ('ko je umrl Tito, sva se z diano vozila po mladinskih delovnih brigadah in krulila; ja, pa policija naju je preganjala'), sodeloval z Borutom Krzisnikom, Zlatkom Kaucicem. Hotel navezati zvezo z mariborsko sceno (Igor Bezget, Manc Kovacic), pa je mocnejsa povezava padla v vodo zaradi slabe ceste LJ-MB. Sicer pa v MB rad nastopa.
Lani posnel svojo plosco Pieces of Cake, ki je nastala z ready-made tehniko - sam je dolgo casa sedel in mozgal muziko. Ko je bilo vse napisano je poklical poustvarjalne glasbenike, da so odspilali note. To se slisi, ce poslusas najprej Pieces, nato pa Lolitin Bo-Pa. Slednja je nastala ustvarjalno.Iztok Vidmar

Matematik in fizik. Dela software. Govori tiho smeji se glasno.
Neporocen. Na koncertih to obozevalkam zmeraj pove. Avto ima, pa ga ne sme voziti. Ker so mu vzeli voznisko. Pred mesecem. Ker ga zdaj drugi vozijo naokoli, placuje za pijaco. Hvala.
Dragomercan.
Bas kitara. Nanjo igra tudi z basovskim lokom od takrat, ko je moral na basovski kitari igrati Saint-Saensovega Laboda. Za PTL (glej Lolita).
Igral v Cao Picke, Basisti. Pri Loliti od vsega zacetka.Mirsad Sabic

Elektricar - Energetik. Popravlja software. Z Vidmarjem (glej 'Vidmar') ne sodeluje - mu je konkurenca.
Neporocen. Punca. Pes - nemski ovcar, 15 mesecev (ko je treba nahraniti psa, zapusti vaje tudi 'sredi skladbe'. Simoncicu gre to malo v nos). Zasluzi premalo.
Ljubljancan.
Bobnar.
Igra v garaznih bendih - punk. Nic znanega. To se zmeraj pocne - v vsakem bendu najvec 14 dni. 'Igra z vsakim, ki mu rece, da je profesionalec.' Zares igra le v Loliti. Vanjo je prisel zato, ker je sosed Sama Ljubesica, ki je pri Loliti na zacetku igral kitaro. Ljubesic mu je rekel: 'Mas cas?' 'Mam.' Pa je bil notri. V Loliti.

tekst: Rok Juric, foto: Borut Kranjc, cenzura: Lolita; 1995, Ljubljana