Jump to Lolita

Lolita - Razgledi '97

V njeni elektronski osebni izkaznici piše, da se piše HiEnergy Turbo Porno Funk Jazz Overdrive Crossover Band. Lolita bo letos poleti stara deset let in živi v mali sobici KUD-a France Prešeren. Spočeta je bila zato, ker so vsi bendi, v katerih sta igrala Primož Simončič in Iztok Vidmar v zlatih letih ljubljanske alter scene, propadli.
Simončič je vandral po mladinskih delovnih akcijah, ob čudnih urah hodil na obiske k Brecljevim prijateljm v zapor in muziciral s Srpom, Quatebriga in še s kom. Vidmar je muziciral v tisti skupini, ki je Jernej Pikel zaradi imena ni hotel napovedati v poročilih: Čao pičke. Srečala sta se pri Basistih, ki so momljali: Joj, kolk sem jest dons utrujen. Primož nikoli ne bi mogel biti v tistem bendu, ker so imeli psa, črnega pudlja, ki je bil vedno prisoten na vajah, on pa se ga je bal. Zato je bila spočeta Lolita.Lolita niha med tremi in štirimi osebnostmi. Sedaj ima štiri in tri avtomobile: tista dva, ki sta bila pri spočetju - Simončič in Vidmar - pa še bobnarja Marjana Staniča, ki gostuje menda še najmanj v treh bendih, in violinistko - "prvega človeka, ki lahko igra z Lolito," je rekel Simončič - Jeleno Ždrale, ki je bila stara dobrih deset let, ko je bila spočeta Lolita. "Mi starejši imamo svoje muhe," priznata Primož in Iztok, Jelena pa bi Primoža verjetno prvih pet minut vikala, nikakor pa mu ne bi rekla gospod. Jelena je prvič slišala za Lolito pred tremi leti, ko se je zaljubila v enega fanta, za srečanje z Lolito je bil usoden kratek film Pobeg in glasba, ki jo je tam zaigrala. Za Marjana je bil usoden plakat z žensko, osebno pa je Lolito prvič srečal šele lani.

Nihče natančno ne ve, kako izgleda Lolita. Definitivno ni stara ženska, ki na ovitku kasete za seboj vleče jazbečarja. To je Lolitina mama. Ona pa je mlada punca s kitkami, ki veselo skače po zeleni travi. Najbolj poredna je bila takrat, ko sta se skoraj stepla Iztok in kitarist Samo. To je bilo še v tisti sobici starega KUD-a, kjer so morali pred vajo v gašperčka nametati polena. Kljub temu, da je tako muhasta, se zelo rada pohvali z dvema kasetama, veliko ploščo, dvema kompilacijama in dvema zgoščenkama. Še bolj razposajena pa je kadar nastopa. Tudi v klubih in tudi če pride samo devet poslušalcev kot na Ptuju ali celo samo štirje kot v Zagrebu. Razjezita jo samo dve stvari: če zahtevajo naj igra tiše - a je trmasta in se ne ukloni, niti na Zlati ptici v Cankarjevem domu se ni - in če lastniki klubov mencajo pred izplačilom honorarjev. Sicer ji je vseeno kje igra. Marjan se ne brani niti trgovine s seksi perilom. Glavno, da ima pred seboj bobne. Dobil jih je šele pred sedmimi leti. Prej je neslišno igral s pletilkami na blazine, tudi punk in hardcore. Iztok se je v srednji šoli zaljubil v punco iz Kranja, ki mu je prodala bas. Jelena je hotela igrati harmoniko, pa so ji priporočili violino, čeprav sploh ni vedela kaj je to. Primoževi starši pa so bili prepričani, da se mora otrok učiti tuj jezik, igrati inštrument in se ukvarjati s športom. Dobil je nemščino, flavto ter smučanje in košarko. Potem je presedlal na saksofon.


Lolito je treba tudi preživljati. Primož je znanstvenik, doktor gozdarstva, zaposlen na Inštitutu za gozdarstvo. Zaradi dveh razlogov je študiral lesarstvo: ker je hotel v Afriko in ker ni bilo sprejemnih. To je bilo pomembno tudi za Iztoka: da na fiziki ni bilo sprejemnih. Je softveraš. In ne boste verjeli: tudi Marjan se je za študij južnoslovanksih jezikov in klasične filologije odločil zato, ker ni bilo sprejemnih, čeprav prizna, da ga Balkan zanima. Edina, ki je naredila sprejemne je Jelena. Morala jih je, ker je šla na akademijo študirati violino.
Lolita ne samo rada igra na koncertih in snema plošče, ampak tudi v gledališče rada zaide. Že od svojega rojstva sodeluje pri predstavah od Ane Monró do Iztoka Kovača in nazadnje Zijaha Sokolovića. Vse kar lahko pove o tej predstavi je "ful kul". Kaj bo šele, ko bo Lolita postala pubertetnica.
Mateja Hrastar, Razgledi '97, photo: Boštjan Doma