Mednarodni javni pogovori o novinarstvu in medijih

Zavod za odprto družbo - Slovenija organizira v okviru medijskega programa projekt Novinarski večeri, mesečne javne pogovore o novinarstvu in medijih.

Novinarske večere vodi Boris Čibej, novinar in novinar v zunanjepolitični redakciji Dela. Namen večerov je promocija novinarstva kot resnega, težkega, odgovornega in včasih tudi privlačnega posla, namenjeni pa so tako novinarjem in študentom novinarstva kot tudi splošni kulturni javnosti.

Poleg novinarjev in medijskih izvedencev iz Slovenije v pogovorih sodelujejo tudi tuji novinarji in strokovnjaki, kar prispeva k izmenjavi izkušenj, znanj in mnenj o novinarskem poklicu, delovanju medijev, medijskih svoboščinah, medijskih zakonodajah, medijskem biznisu, novinarski solidarnosti in podobnih rečeh.

Novinarski večeri naj bi skupaj z drugimi projekti Zavoda za odprto družbo - Slovenija (štipendijami za izpopolnjevanje novinarjev v tujini, seminarji za novinarje, študijami o delovanju medijev, biltenom Medijska preža...) prispevali h kvaliteti novinarstva in medijev v Sloveniji ter k razvoju profesionalne skupnosti.

Novinarski večeri potekajo v Galeriji ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana, Slovenija, pokroviteljstvo pa zagotavlja tudi Klub ŠKUC. Od aprila 1997 do julija1998 je Zavod za odprto družbo - Slovenija organiziral 15 mednarodnih novinarskih večerov, voditelj Boris Čibej pa je gostil okrog 30 domačih in tujih novinarjev ter medijskih izvedencev.

Brankica Petković