[Kiberpipa] Slovenska programska industrija proti programskim patentom!

Andraz Tori Andraz.tori1 at guest.arnes.si
Tue Dec 14 23:44:17 CET 2004


Pomemben domač dogodek na področju odnosa do programskih patentov!

Uradna izjava Sekcije slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI
(sekcija znotraj Gospodarske zbornice Slovenije) 
http://static.slo-tech.com/stuff/stalisce_koda_si.doc

Slovenski proizvajalci programja so se torej opredelili proti
programskim patentom in proti trenutni obliki predlagane evropske
direktive!

Še expresso razlaga in komentar:
-------------------------
Predlog evropske direktive o patentiranju programsko izvedenih izumov dviguje vse več prahu, ne le v tujini temveč tudi doma.

Slovenija lahko kot članica EU namreč delno vpliva na direktivo, ki zna precej zasukati razmere na trgu softwara, tudi slovenskem.

Urad za intelektualno lastnino na izvorni predlog direktive ni imel pripomb, so se pa v začetku leta zganili društvo uporabnikov Linuxa, mediji in ministrstvo za informacijsko družbo, ki je uradno slovensko stališče do predloga spremenilo v smeri omejitev za patentiranje programja. A maja je bila direktiva po nenadni popolni spremembi nemškega amandmaja (ki ga je podprla tudi Slovenija v upanju, da bi prinesel resnično omejeno patentiranje) potrjena v najbolj radikalni možni izvedbi. Ker pa je bilo to le nekakšno predglasovanje so spremembe še možne.

Očitno so se zdaj problema začela zavedati tudi softwarska podjetja. Tako se je danes Sekcija slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI (znotraj Gospodarske zbornice Slovenije) uradno izrekla proti programskim patentom< in predlogu direktive!

To postaja še posebno pomembno, saj je podporo direktivi umaknila Poljska in s tem zahtevala nadaljne usklajevanje. Slovenski urad za intelektualno lastnino pa je že povedal, da namerava januarja organizirati posvet o tem kakšno stališče bi Sloveniji najbolj koristilo.
-------------------------

Bye
Andraz



More information about the Kiberpipa mailing list