Trenutki odločitve
MARINA GRŽINIĆ, AINA ŠMID

video, 13:59
Snemalec /Camera: Andrej Lupinc
Montaža / Editing: Marjan Osole-Max
Glasba / Music: Bojan Adamič; remix: M. Gržinić & A. Šmid
Produkcija / Production: Cankarjev dom; koprodukcija / co-production: ŠKUC- Forum & Marjan Osole Max, Ljubljana, 1985


Tony from [138.192.14.30] at 6:00pm ET
If you could base you career in the NBA after any past or present player, who would it be? Best of luck in the season.

Marcus Camby at 6:00pm ET
Najin video Trenutki odločitve se sklicuje na istoimenski slovenski partizanski film režiserja Františka Čapa iz leta 1955. V ospredju Čapove partizanske filmske drame je Ženski lik (Marija). S podvojeno igro, blue key efekti in umetnimi reminiscencami (biografskimi, zgodovinskimi in umetniškimi) je nastala ljubezenska melodrama.
Shawn Holter from ziplink.net at 6:01pm ET
What was is the biggest difference between playing for UMass and playing for Toronto??

Marcus Camby at 6:01pm ET
Film Trenutki odločitve, ki so ga v sedemdesetih skrili in zakopali globoko v filmski bunker, se ukvarja s temo sprave med partizani in domobranci (tako aktualne v osemdesetih letih) ter s pozicijo posameznika in cerkve - in je bil zato kot nalašč za video eksperiment. V relaciji do filma sva video zastavili kot sondirni skalpel, z njim sva globoko zarezali v samo tkivo filmske površine.
Brian C. from max13.kansas-city.mo.ms.uu.net at 6:01pm ET
Who were some of your favorite players growing up?

Marcus Camby at 6:01pm ET
Marija, glavna junakinja filma je dobila svojo elektronsko dvojnico, ki ni samo vnaprej posnemala filmskih gibov in v videu govorila besedila, ki smo ga trenutek za tem lahko slišali na filmu, pač pa je tudi “izsilila”, da je glavni junak videa izrekel manjkajoče oziroma cenzurirane filmske stavke.
matt from dialsprint.net at 6:02pm ET
Why Dr. J?


Marcus Camby at 6:02pm ET
Te sva našli v originalnem scenariju filma.
Raptor fan from ramlink.net at 6:02pm ET
Marcus

I am a big fan and I hope your back gets better soon. How does it feel to play in the NBA and with Damon Stoudamire? Do you think you two complement each other with your different style of games?

Marcus Camby at 6:03pm ET
Stavek o posamezniku, ki se bojuje proti sistemu v duhu pravega ameriškega akcijskega filma, so cenzorji izrezali iz dokončne filmske verzije. Ta stavek sva našli in ga vrnili v video radiografijo filma Trenutkov odločitve. Hkrati je ta skorajda obsesivni teoretski postopek delanja videa - branje, primerjanje in teoretska razlaga, določil vse najino nadaljnje delo na področju videa.
Taz from torfree.net at 6:03pm ET
How do you like playing in the land of ice and snow
(Canada)? Do you find it any different here than in the
United States?

Marcus Camby at 6:03pm ET
Odslej bodo vsa najina video dela najprej nastala na pisalnem stroju ali računalniku, z branjem in gledanjem filmov, drugih video del, razstav, ali zgolj z branjem med vrsticami politične kronike sveta.
Joseph from [149.123.168.96] at 6:03pm ET
Marcus, Isiah Thomas is building the groundwork for an NBA championship with young stars. How long do you feel it will take to reach the playoffs and eventually the championship?

Marcus Camby at 6:04pm ET
Iz filma Trenutki odločitve sva potegnili nekaj najbolj značilnih sekvenc-kadrov; naj jih naštejem le nekaj: umor domobranca z religioznim predmetom, pogovor o tem kdo so “naši” in kdo je “sovražnik” (partizani-domobranci) ter nekaj redkih trenutkov potencialnega erotičnega ali vsaj sentimentalnega odnosa v filmski vojni vihri.
TJ from ts-9.hck.idt.net at 6:04pm ET
What do you do in your free time?

Marcus Camby at 6:04pm ET
Čeprav so Trenutki odločitve fikcija, so bili za naju dokument, dokumentarni pogled na našo stvarnost, in zato sva jim v videu dodali ne le like in dvojnike, ampak tudi zgodovino in prihodnost. Zgradili sva celo zgodbo o tem, kako so živeli liki v filmu pred drugo svetovno vojno, raziskali slovensko likovno produkcijo in v “buržoazno” ter melanholično-psihotično video življenje Marije v tridesetih letih vključili slike Vena Pilona in drugih.
nick doggy from [129.68.10.189] at 6:04pm ET
Marcus what do you think of Allen Iverson's play this year?

Marcus Camby at 6:04pm ET
S slikami Komarja in Melamida pa sva raziskali tudi socrealizem, ki je prišel po drugi svetovni vojni. Ker je film Trenutki odločitve nastal v petdesetih, sva v njegovo vizualizacijo vključili tudi tisto zamolčano, a živo mednarodno referenco: Hitchcocka in francoski novi val. Oba sta bila sodobnika filma Trenutki odločitve in Čapa.
Tim H. from canweb.net at 6:04pm ET
Marcus, what kind of music do you listen to?

Marcus Camby at 6:04pm ET
To izkušnjo sva vgradili v samo strukturo videa, pozneje pa sva jo tudi temeljito tematizirali, ko sva v najinem kratkem igranem filmu Doma (1987), ki je nastal na podlagi Kocbekovih Dnevnikov, obdelali petdeseta leta v slovenskem filmu, ikonografiji in zgodovini. Poiskali sva tudi maskerko filma Trenutki odločitve Berto Meglič, ki je privolila, da po tridesetih letih znova naredi masko, a tokrat za video “različico” Trenutkov odločitve (1985).
Shaun &J.P. from chicago-003.il.dial-access.att.net at 6:05pm ET
Do you still watch UMass on TV?

Marcus Camby at 6:05pm ET
Besedilo Marguerite Duras Ljubimec, ki sva ga leta 1984 prebrali v italijanščini in srbohrvaščini, ker še ni bil preveden v sloveščino, pa se je pokazalo kot pomemben vir za izpeljavo manjkajočih scenarističnih in dramaturških elementov. Tam sva našli vse tiste izraze in situacije erotike in smrti, notranjih bolečin ter izgubljenosti in marginalnosti, s katerimi sva izdelali najine stereotipe, prototipe in tipe likov (ki so se delno nanašali tudi na Antonionijevo Rdečo puščavo in Fassbinderjev film Trinajst mesecev v letu).
Raveen Gray from max42.chicago.il.ms.uu.net at 6:05pm ET
Who do you think is the most underrated player in the league?

Marcus Camby at 6:05pm ET
Eros in tanatos, politični angažma in estetska eksperimentalnost so se odlično ujeli s “trupli” izgubljenih sanj in s telesi najinih ljubimcev.
Guy from [207.86.96.34] at 6:06pm ET
What individual has been your toughest opponent this year?

Marcus Camby at 6:06pm ET
Video Trenutki odločitve je nastal v času, ko sva se spraševali o odnosu video medija do filma in televizije in sploh poskušali določiti mesto in status tega umetniškega in tehnološkega pripomočka v nekdanjem jugoslovanskem in vzhodnoevropskem teritoriju.
Raptor fan from ramlink.net at 6:07pm ET
Who has been the one to help your transition to the NBA and who is your best friend on the Raptors?

Marcus Camby at 6:07pm ET
V osemdesetih sva bili globoko zavezani rockovski in punkovski sceni in nasploh alternativnemu ljubljanskemu gibanju ter njegovemu subverzivnemu branju stanja socialnega, umetniškega in političnega sveta, v katerem smo preživljali dan za dnevom.
Matt Kasperowicz from ix.netcom.com at 6:07pm ET
How was playing against Tim Duncan in college ?
Also, do you respect him ?


Marcus Camby at 6:08pm ET
Zgodaj sva izoblikovali eksperimentalno-strukturalni način delovanja v mediju videa, saj nama ni šlo samo za pozo in poceni socialni angažma, pač pa za raziskave medija, ki ima različne zgodovine:
Adam from on.sympatico.ca at 6:08pm ET
How do you like playing for a rookie coach, Darrell Walker?

Marcus Camby at 6:09pm ET
1. zgodovino video medija, ki se je dotlej na razvitem zahodu tehnološko, teoretsko in praktično že močno izoblikovala in (kritiško) institucionalizirala. Ta zgodovina je za naju najpomembnejša in bo to tudi ostala;
Lianne from lrcc.on.ca at 6:09pm ET
Marcus,
What is that status of your back, and when do you think that you will start playing again?

Marcus Camby at 6:09pm ET
2. najino osebno zgodovino dvakrat marginaliziranih ustvarjalk: kot predstavnic prezirane alternativne ljubljanske scene, ki je proizvajala jasno politično branje umetnosti, in kot posameznici brez stanovskega in družinskega pedigreja (kot pravi video junakinja v Trenutkih odločitve: postavljeni sva bili na cesto, brez zgodovine in moči, imeli sva le lastni imeni in še ti sta nekaj veljali le v osebnih izkaznicah ali v potnih listih, ki so jih večkrat preverjali na policijskih postajah itn.) ;
OSU-Gal from homenet.ohio-state.edu at 6:10pm ET
What do you think about *this* being able to talk to your fans via the Internet?

Marcus Camby at 6:10pm ET
3. zgodovino in sedanjost prostora osemdesetih. Osemdeseta so prišla po vakuumu sedemdesetih, ki so bila brez prave teorije in so se utapljala v abstraktni vizualizaciji. Zlasti pomembno za to obdobje najinega video ustvarjanja je skupno delo na področju umetnosti ter prijateljevanje z Dušanom Mandičem (že tedaj članom skupine IRWIN/NSK).
Damon2Camby from [206.142.102.120] at 6:10pm ET
Who is the most intimidating person to guard?

Marcus Camby at 6:10pm ET
Najino referenčno polje pa se je v začetku osemdesetih izoblikovalo v stiku s tedaj šele porajajočo se ljubljansko psihoanalitično šolo (Žižek et comp.), v stalnem stiku z alternativno sceno, rockovskim dogajanjem, punkom in vizualno sceno v ŠKUC-u in okrog njega ter zlasti z mednarodnim filmskim programom ŠKUC-a v začetku osemdesetih (Fassbinder, von Praunheim, Warhol...).Copyright (c) 1996 NBA Properties, Inc. and/or Starwave Corporation and ESPN Inc.
All rights reserved. Do not duplicate or redistribute in any form.