NOVICE

ANA V BERLINU, MATEVŽ PA MORDA V LA?
Matevž Luzar, mentor na Pokaži jezik, je izbran med pet kandidatov za študentskega Oskarja. Čestitke! Če pred prvomajskimi prazniki niste bili na projekciji Vučka in Prezgodaj dva metra spodaj v Mali skladovnici, ste zamudili pogovor z njim o tem, kako nastajajo dobri scenariji. Bilo je osebno in poučno.
Udeleženci letošnjih delavnic bodo vikend med 23. in 25. majem predvidoma preživeli delovno, z Matevžem in Zdravkom Dušo. Mentorice Ane Lasić tokrat ne bo zraven, saj že mesec in pol v Berlinu kot štipendistka prestižnega Nipkowa piše novi scenarij.
Natečaj za najboljši dijaški scenarij v okviru Cankarjevega literarnega festivala je zaključen. Zmagovalci bodo znani v kratkem.

PETELINJI ZAJTRK -- OD DELAVNICE POKAŽI JEZIK 2003 DO VELIKE ZLATE ROLE!
Zna biti, da so vam tisti nestrpneži v vrsti pred vami, ki v kinu ne morejo sedeti do konca, zakrili pogled na napise po filmu in mogoče ste spregledali, da je scenarij za Petelinji zajtrk svoje potovanje začel pri Pokaži jezik. Res je: na delavnicah Pokaži jezik v okviru filmskega festivala v Celju 2003 je Marko Naberšnik obdeloval prvo verzijo scenarija z mentorjem Franzem Rodenkirchnom.
Čestitke najbolj gledanemu filmu vseh časov na Slovenskem!

MATEVŽ LUZAR GRMADI NAGRADE
Matevž Luzar, kmalu diplomirani režiser, mentor pri Pokaži jezik, je aboniran na scenaristične in režiserske nagrade. Naštejmo le najnovejše, tako rekoč letošnje: Akademijska Prešernova nagrada 2007 za film Vučko, Grossmanova nagrada 2007 za najboljši scenarij Ivan + Melita, nagrada Fabula za najboljši študentski film Prezgodaj dva metra spodaj. Čestitke, Matevž! (In če pomislimo, da je šele februar.)
Vsa resnica je na http://www.matevzluzar.com/

DISTORZIJA JE ŽE V MONTAŽI
Film Distorzija po nagrajenem romanu Dušana Dima se je porodil na delavnicah Pokaži jezik ob Slovenskem knjižnem sejmu 2006. Scenarij Matevža Luzarja, sicer tudi rednega mentorja Pokaži jezik, je lani jeseni v produkciji Televizije Slovenija posnel režiser Miha Hočevar. Posneto gradivo je v montaži, premiero pričakujemo jeseni.


Šola Pokaži jezik je nastala leta 1998 pri Zavodu za odprto družbo - Slovenija v Ljubljani. Njen namen je:

 1. odpreti in podpreti razvoj scenaristike na Slovenskem
 2. izobraziti avtorje, ki bi radi pisali tudi za film, pa se niso odločili za študij na ustrezni akademiji
 3. ponuditi obetavnim scenaristom možnost, da po končani šoli ob sodelovanju uveljavljenih filmskih avtorjev še naprej izboljšujejo svoje delo
 4. povezati avtorje uspešnih scenarijev z domačimi in tujimi producenti
 5. dopolnjevati pridobljeno znanje s pošiljanjem najuspešnejših udeležencev na podobne šole v Evropi
 6. prispevati k razvoju že obstoječih scenarijev in tako v sodelovanju s Filmskim skladom Republike Slovenije, slovensko televizijo, producenti in drugimi posodobiti in poceniti filmsko produkcijo


CASTING

Pokaži jezik objavlja vsako leto razpis in izbere največ petnajst kandidatk ali kandidatov, ki naj bi v tekočem letu v šoli napisali osnovno verzijo scenarija za celovečerni ali televizijski film. Po samostojnem avtorskem delu in novem preverjanju se šola odloči, katere scenarije bo podprla in omogočila brezplačno pomoč pri nadaljnji dodelavi.
 

LOKACIJE

Intenzivna scenaristična delavnica poteka v treh časovno ločenih sklopih - trikrat po tri dni zunaj Ljubljane, v izoliranem in udobnem okolju, ki udeležencem omogoča, da se popolnoma posvetijo pisanju.
 

KOPRODUCENTI

Šolo podpira Filmski sklad Republike Slovenije.
 

KNJIŽNICA

Pokaži jezik v knjižni zbirki enakega imena objavlja scenarije in dela o scenaristiki in filmskem ustvarjanju. Doslej so izšle:

 1. Yvette Biro KAKO OBLEČI AKT in
 2. Miha Mazzini MARŠ DO SCENARIJA
 3. ZADNJA POSTAJA: KINO - izbrana predavanja Pokaži jezik 98
 4. Hanif Kureishi: MAVRIČNO ZNAMENJE
 5. Carriere - Bonitzer: SCENARISTOVA VADNICA


VSTOPNINA

Delavnice pisanja scenarija so za izbrane kandidate zastonj; prav tako pogovori z gostujočimi režiserji in scenaristi ter prva faza mentorskega dela oziroma doktoriranja scenarijev, nastalih na Pokaži jezik. Hrano, prevoz in nastanitev, ki jih organizira šola po najbolj ugodnih dostopnih cenah, si slušatelji plačajo sami.