http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

03.05.2000

Več kot 200.000 udeležencev zbora homoseksualcev v Washingtonu

150 homoseksualcev v administraciji

Na jesenskih predsedniških volitvah bodo glasovali kot blok za podpredsednika Ala Gora

WASHINGTON – V ameriški prestolnici Washingtonu je bilo v nedeljo po letu 1993 drugo največje zborovanje homoseksualcev v ameriški zgodovini. Po ocenah policije in novinarjev se je zborovanja na travniku National Mall udeležilo več kot 200.000 homoseksualcev in drugih, organizatorji pa so sporočili, da je bilo udeležencev blizu milijona. Zborovanje je potekalo ob koncertih in govorih znanih osebnosti, predvajali so videoposnetek z nagovorom predsednika ZDA Billa Clintona, uprizorili pa so tudi okrog tisoč porok istospolnih partnerjev.

Slednje so za zdaj dovoljene le v zvezni državi Vermont, ki je pred dnevi sprejela zakon, ki izenačuje istospolne zakonske partnerje s tistimi različnega spola. Upanje in želja, da bi tudi druge države sledile primeru Vermonta, je bila ena prevladujočih tem med udeleženci zborovanja, ki so poleg tega pozivali k sprejemu zvezne zakonodaje proti zločinom iz sovraštva, hvalili Clintonovo administracijo in izražali podporo predsedniškemu kandidatu Alu Goru, v bistvu pa zahtevali zase le enake pravice, kot gredo heteroseksualcem, normalno vključitev v družbo in prenehanje sovraštva do drugačnih.

Clinton je v nagovoru poudaril, da je bila njegova administracija najbolj "vključujoča" v ameriški zgodovini, saj je na pomembne vladne položaje imenovala več kot 150 odkritih homoseksualcev. Udeleženci zborovanja so temu pritrdili in celo izrazili namero, da bodo na jesenskih predsedniških volitvah glasovali kot blok za podpredsednika Ala Gora, saj Georgu Bushu ne zaupajo. Guverner Teksasa se je med kampanjo odkrito družil z desnimi konservativnimi organizacijami in zavračal srečanje s homoseksualnimi republikanci. To je sicer pred dnevi storil, vendar mu homoseksualci ne verjamejo, da je bil iskren, še najmanj pa, da lahko računajo na njegovo pomoč v Beli hiši.

Med udeleženci zborovanja je bil oče Matthewa Sheparda, ki so ga nestrpneži oktobra leta 1998 pretepli in ga privezanega za ograjo pustili umreti samo zato, ker je bil homoseksualec. Tudi Dennis Shepard je izrazil upanje, da bo kongres spravil skozi zakonodajo proti zločinom iz sovraštva, ki bi zveznim sodiščem omogočila preganjanje nestrpnežev, če bi državna zatajila. Pred govorniškim odrom so se zvrstili predstavniki administracije, kongresniki in znane osebnosti, kot sta filmski igralki Ellen DeGeneres in njena partnerka Anne Heche ter legendarna teniška zvezda Martina Navratilova. Zborovanje je minilo mirno, saj ni bilo protidemonstracij, tako da policija ni imela preveč dela.

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=5

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH