http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

28.03.2000

Komisija ugotovila nadlegovanje homoseksualcev v ameriški vojski

Odkrita homoseksualnost povzroča zmanjšanje bojne pripravljenosti

Homoseksualci niso smeli priznati, da so homoseksualci, ker bi drugače izgubili službo

WASHINGTON – Posebna komisija generalnega inšpektorja ameriške vojske je po naročilu obrambnega ministra Williama Cohena opravila raziskavo med 75.000 pripadniki oboroženih enot in ugotovila, da poveljniški kadri večinoma dopuščajo nadlegovanje homoseksualcev v svojih enotah. Cohen je naročil raziskavo lani decembra, potem ko je bilo slišati vse več kritik na račun politike "ne sprašuj – ne razlagaj", po kateri je bilo leta 1993 homoseksualcem dovoljeno služiti v oboroženih enotah, če niso javno razglašali svoje spolne usmerjenosti.

Američani pred tem homoseksualcem niso dovolili služiti v vojski. Bill Clinton je v svoji prvi predsedniški kampanji napovedoval, da bo odpravil diskriminacijo homoseksualcev, vendar je moral zaradi ostrega nasprotovanja konservativcev in vojaškega vodstva privoliti v kompromis "ne sprašuj – ne razglašaj". V lanskem letu je v javnost prišlo vse več poročil o tem, da omenjena politika ne deluje in da so homoseksualci izpostavljeni fizičnemu in duševnemu nadlegovanju. Lani je nestrpnež ubil homoseksualnega vojaka Barryja Winchella in bil kaznovan z dosmrtno ječo. Pentagon se je zaradi tega in drugih primerov odzval s sestavo komisije, ki je konec tedna predstavila svoje ugotovitve. Te niso prav nič ugodne, saj večina vojakov ne razume čisto natančno, kaj pomeni "ne sprašuj – ne razglašaj", 80 odstotkov od 75.000 vprašanih pa je v zadnjem letu dni vsaj enkrat slišalo norčevanje na račun homoseksualnosti. Okoli 5 odstotkov jih je priznalo, da njihovi poveljujoči častniki takšno obnašanje tolerirajo. Kar 37 odstotkov vprašanih pa je potrdilo, da so med služenjem v vojski prisostvovali ali pa bili žrtve nadlegovanja zaradi "domnevne" homoseksualnosti.

Težava te raziskave Pentagona je v tem, da homoseksualci niso smeli priznati, da so homoseksualci, ker bi drugače izgubili službo. Vprašanje homoseksualcev v oboroženih silah bo tudi ena od predvolilnih tem za oba predsedniška kandidata največjih strank. George Bush je prepričan, da je politika "ne sprašuj – ne razglašaj" pravilna, podpredsednik Al Gore pa tako kot Clinton leta 1992 trdi, da jo bo odpravil in homoseksualcem omogočil popolnoma odprto služenje vojske. Kljub navidezni odločenosti podpredsednika pa je težko verjeti, da bi imel večji uspeh od Clintona, saj vojaški vrh ni spremenil mnenja, da odkrita homoseksualnost povzroča zmanjšanje bojne pripravljenosti enot. Poleg tega so imeli leta 1992 in 1993 v kongresu večino demokrati, kot kaže, pa bodo bolj konservativni republikanci skoraj gotovo ohranili sedanjo večino tudi po novembrskih volitvah.

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=18

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH