http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Akcije: Istospolne družine

 

Tematika istospolnih družin, porok in starševstva in je med geji zelo aktualna, zato se z njo skoraj vedno srečujemo. Krajša kronologija odmevnejših akcij, debat in diskusij na to temo:

15. marec 1993: ljudska iniciativa - pobuda presoje zakona
Aleksander Perdih in Silvo Zupanc na Ustavno sodišče na podlagi zakona o prepovedi diskriminacije (14. člen) vložita pubudo presoje zakona - zakaj se istospolni partnerji ne morejo poročiti oz registrirati skupno zvezo.

1995: pobuda za spremembo zakona o zakonu
Urada RS za žensko politiko vloži pobudo za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij tako, da bi se črtale določbe, ki določajo, da se lahko poročita le moški in ženska.

1997: povabilo k sooblikovanju zakona
Ministrstvo za družino, delo in socialne zadeve je povabilo Roza klub, Magnus in LL k sodelovanju v delovni skupini, ki naj bi pripravila zakon o registriranih partnerstvih.

04. december 1998: Posvet o istospolnih porokah
Škuc Roza klub organizira posvet odprtega tipa z debatami, referati in argumentiranjem za/proti registraciji istospolnih zvez

1999: brošura Enakost: istospolne družine
LL pod okriljem Škuca izda zloženko (glej sliko zgoraj), v njej opozarja kaj bi država morala upoštevati pri spremembah zakonodaje in našteva nekatera dejstva, povezana s to tematiko.

01. junij 2000: okrogla miza: Istospolno starševstvo
Okrogla miza je bila del projekta Socialna zavest, na njej pa so gostje in udeleženci javno razpravljali o pravicah istospolnih parov o posvojitvah, o pravicah otrok in izražali svoja mnenja - takšna in drugačna na to tematiko.

17. junij 2001: referendum o noveli zakona o umetni oploditvi
Referendum o sprejetju oz potrditvi novele zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo res morda ni bil o homoseksualnih družinah, vendar pa bi s sprejetjem tega zakona bili korak bližje k uresničitvi končnega cilja. Glej Referendum za podrobnosti.

 

Viri in povezave:
http://www.ljudmila.org/siqrd/history.html
http://www.ljudmila.org/siqrd/events/pip.html
http://www.ljudmila.org/siqrd/poroke/
http://www.ljudmila.org/lesbo/zlozenke/zlo4.htm
http://socialna-zavest.sou.uni-lj.si/

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH