http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

07.07.2000; št.28/00

Invazija gejev

Rim je minuli teden doživel pravo invazijo homoseksualcev

Teden homoseksualnega ponosa so v svetem mestu v svetem letu dve uri pred uradno otvoritvijo pričeli militantneži skrajno desničarske stranke Forza Nuova (Nova sila). Njeni člani so se zbrali na Trgu republike, da bi protestirali proti homoseksualni kulturi in s tem zaščitili tradicionalne vrednote družine. Kakih dvesto gorečnežev, mimogrede, na trgu je bilo več policistov kot manifestantov, se je na svoj pohod po ulicah Rima do zob oborožilo s transparenti in letaki. Če ne drugega, jim lahko priznamo izvirnost. Na transparentu v prvi vrsti je pisalo: "Kolosej gejem? Prav, ampak le, če so v njem tudi levi." Na kombiju, ki je skrbel za hrup, je visel lepak: "Finocchi? (po domače peder, dobesedno: sladki janež) Z veseljem, ampak samo v kozici." Svoj križarski pohod so čez kako uro končali na Beneškem trgu, na katerem je z bližnjega balkona pred dobrega pol stoletja Benito Mussolini govoril zbranim množicam. Tu so strnili svoje vrste. Junak z megafonom je zavriskal: "Pozdrav Duceju," vsi so za njim zapili: "Eviva, il Duce," ter kot eden proti balkonu stegnili roke v rimski pozdrav. Vajo so ponovili še trikrat.

Medtem ko so prizorišče zapuščali vojščaki Forze Nuove, so se za svoj nastop že pripravljali strastni bojevniki za papeževo čast, privrženci gibanja Lepanto (kraj v Sredozemlju, kjer je beneška vojaška mornarica premagala Turke. Svoje prapore so do naslednjega dogodka pospravili šele potem, ko je slavna igralka mediteranske lepote in nesojena naslednica Sophie Loren Maria Grazia Cucinotta (Poštar, zadnji James Bond) v neposrednem televizijskem prenosu prerezala mavrični trak in Rim za teden dni razglasila za svetovno prestolnico homoseksualcev.

Potem ko so po januarskem pozivu vatikanskega državnega sekretarja kardinala Sodana, naj italijanska vlada prepreči ali vsaj doseže odložitev festivala, in pripravljenosti tako premiera Amata kot rimskega župana Rutellija, da sledita tej direktivi, v Italiji izbruhnile divje polemike, so geji v Rimu zastraženi huje kot tigri v živalskem vrtu. V strahu pred izgredi so mestne oblasti poskrbele, da na vseh dogodkih v okviru festivala po službeni dolžnosti sodelujejo tudi kordoni do zob oboroženih policistov, karabinjerjev in finančnih stražnikov.

Vendar so v mestu ljudje, ki so Gay Pride in roza vojake in vojakinje sprejeli z odprtimi rokami. Čeprav so jim geji prinesli veliko denarja, tudi ta ne prežene vseh predsodkov. Hotelirje je namreč skrbelo, da se bodo sprevrženi gostje goli sprehajali po neomadeževanih hodnikih hotelov. Veliko hotelirjev je agencije Gay Friendly zaprosilo, naj preprečijo to ujmo. Od njih so zahtevali zagotovila, da jim bodo poslali le take goste, ki se znajo obleči in primerno obnašati.

Imma Battaglia, štiridesetletna matematičarka, nekdanja rokometašica in predsednica rimskega homoseksualnega krožka Mario Mieli, vsak večer dviguje roki v nebo v zahvalo. Nasprotovanja Vatikana in obnašanje italijanskih oblasti dajejo dogodku tolikšno vidljivost, o kateri je Imma, ko je pred nekaj leti z nekaj kolegi začela pripravljati festival, lahko le sanjala. Vendar plečata aktivistka z mehkimi rjavimi očmi v neštetih intervjujih novinarjem, ki se tepejo zanjo, nikoli ne pozabi poudariti, zakaj pri vsem skupaj sploh gre: za človekove pravice.

V tednu gejevskega festivala so se poleg modne revije, koncertov, razstav, plesnih in gledaliških predstav ter filmskih projekcij zvrstili tudi simpozij na temo odnosa med religijo in homoseksualnostjo, okrogla miza o smrtni kazni, svetovni kongres žensk ... Manifestacija ne le barvitih in radostno poskakujočih teles torej, temveč tudi družbene zavesti.

Anton Hrvatin

Viri in povezave:
http://www.mladina.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=23

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH