http://start.at/sgs/

Gej Slovenija: Tisk: Časopisni članki

27.09.2000

Škucova zbirka Lambda predstavila teoretska in leposlovna dela

Biologija ni usoda

S tretjim delom Zgodovine seksualnosti je delo v celoti prevedeno

Zbirka Lambda, ki jo izdaja založba ŠKUC, je namenjena leposlovnim in teoretskim delom, ki se tako ali drugače dotikajo homoseksualnosti in transseksualnosti.

Urednik Brane Mozetič in prevajalka Suzana Tratnik sta včeraj v Galeriji ŠKUC predstavila pet knjig te zbirke, od katerih sta dve sicer že nekaj časa na trgu, a jih javnosti še niso predstavili, in tri povsem sveže "izdelke".

Knjiga Popolni mrk francoskega pesnika Arthurja Rimbauda, ki se je lotil pesništva pri šestnajstih, pri devetnajstih letih pa ga je že opustil, je pravzaprav ponatis, saj je prvič izšla pred dvema letoma v okviru gay festivala, a je kmalu pošla. Gre za izbor pesmi v prozi iz ciklov Obdobje v peklu in Iluminacije, ki govorijo predvsem o Rimbaudovem burnem razmerju s pesnikom Paulom Verlainom. Za izbor in prevode je poskrbel Brane Mozetič. Druga knjiga, ki je na voljo že od leta 1998, je delo Michela Foucaulta Zgodovina seksualnosti, 2. del, s podnaslovom Uporaba ugodij, tej pa se je zdaj pridružil še 1. del s podnaslovom Volja do znanja. Prevajalec Brane Mozetič je povedal, da se je Foucaultove Zgodovine seksualnosti lotil od zadaj naprej: že leta 1993 je izšel 3. del, v katerem je avtor obdelal obdobje poklasične Grčije in stari Rim z začetki krščanstva, pred dvema letoma je izšel 2. del, ki govori o stari Grčiji, zdaj pa je tu še zadnji del, ki zajema obdobje od 17. stoletja do danes. Temeljna Foucaultova teza je, da ves razvoj, z zasnovami v stari Grčiji in naprej skozi čas (menda je pripravljal tudi četrto knjigo, ki bi še zapolnila vrzel od zgodnjega krščanstva do 17. stoletja), izpričuje dojemanje seksualnosti kot nečesa družbi nevarnega, kot trošenja energije, ki ga je treba brzdati z različnimi pravili in prepovedmi; vprašanje seksualnosti je torej od vsega začetka tesno povezano z vprašanjem oblasti. Za obdobje od 17. ali 18. stoletja do danes je značilna predvsem zapoved molka na eni in nenehnega oblastnega brbljanja o tej temi na drugi strani.

Knjiga Američanke Kate Bornstein , ki se je rodila kot moški in po obdobju življenja v tej vlogi (tudi očetovski) z operacijo prestopila v žensko oziroma lezbično identiteto, nosi nadvse zgovoren naslov: Spolni izobčenci – o moških, ženskah in nas ostalih . Gre za ozavedenje spolne manjšine, o kateri je bilo doslej najmanj slišati, o transseksualcih, delo pa velja za neke vrste manifest njihovega gibanja. Bornsteinova zavrača antagonistično delitev moški/ženska tudi na jezikovni ravni in namesto zaimkov "he", "she" in slabšalnega izraza he-she, s katerim so označevali transeksualce, uvaja "ze". Kompozicijsko je knjiga zanimiv kolaž teorije, proze, pesmi, citatov, fotografij in je, pravi avtorica, povsem v slogu njenega transseksualnega življenja.

Roman Nedotakljive Leslie Feinberg, ki je sicer tudi avtorica nekaj teoretskih del, je leposlovno pričevanje o mukah dekleta, ki ji determiniranost biološkega in družbenega spola delata nasilje od otroštva naprej; razkriva pa tudi grozljive razsežnosti seksizma, ko so se ženske v času po vietnamski vojni, da bi ohranile delovna mesta, podvrgle hormonskim terapijam in spremenile spol.

Tanja Lesničar-Pučko

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si

Pomembno obvestilo: Strani SGS so prenovljene; nov URL te strani:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=29

 

Nove strani
Splošne informacije | Kaj dogaja | Znane osebnosti | Spolnost | Tiskane zadeve | Filmi
Zasebni  stiki | Klepetalnica | Knjiga  gostov
O SGS | Feedback | Povezave
ENGLISH