Dobrodošli na SGS
Pamet v roke, kondom na glavo!
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 60 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Dekleta brez poročne obleke
19.01.2001 Andrej
Tiskane zadeve - Printed Manner Sporni plakat "Hvala bogu za ženske"
Veliki plakati za "istospolno" spletno stran po mnenju britanske stroke niso sporni

LONDON, 19. – Britansko strokovno telo Advertising Standards Authority (ASA), ki presoja ustreznost oglasov, je prejšnji teden obravnavalo še eno akcijo, ki je razburila prebivalce Londona. Tokrat je šlo za veliki plakat spletne strani Queercompany.com, katere ciljna skupina so predvsem istospolno usmerjeni ljudje.

Na plakatu sta dve ženski, ki ležita v postelji in se poljubljata. Besedilo pravi "Hvala bogu za ženske". Če ne upoštevamo omenjanja boga, je seveda sporna slika. ASA je presodila, da plakat "ni seksualno ekspliciten" in da ni verjetno, da bi prizadel oziroma deloval negativno na otroke. K takšni sodbi je najbrž pripomoglo tudi dejstvo, da so se plakati najprej pojavili samo v središču Soha, predela, v katerem je veliko prebivalcev homoseksualnih. Avtorji akcije so trdili, da bo akcija delovala pozitivno na razumevanje njihove problematike, tudi pri otrocih.

ASA pa je zatrdila, da bo še naprej spremljala obravnavano akcijo, lokacije in medije, v katerih se bo pojavljala. Queercompany je namreč po razsodbi v zadnjih dneh plakat obesil še na desetih drugih, zelo prometnih lokacijah v Londonu. Pojavil pa se je še en plakat, na katerem sta dva moška in seveda spremljajoč napis "Hvala bogu za moške". Queercompany je na plakate dobil 50 pritožb, ASA pa okrog dvajset, vendar so sodniki v razsodi napisali, da "je bilo jasno, da mnogi od pritožnikov sploh niso videli plakata." Število pritožb je bilo veliko manjše od 730, kolikor so jih decembra dobili zaradi plakata za parfum Opium. "Smešno je, da se ljudje pritožujejo zaradi nežne, romantične slike, ki sploh ni pornografska, kot velja za akcijo s Sophie Dahl," pravijo pri Queercompany. Nekaj njihovih plakatov je naročila celo angleška policija, ki jih bo uporabila za svoje treninge sposobnosti čustvovanja in sprejemanja različnosti.

Že prejšnji plakati podjetja Queercompany so povzročili precej razburjenja z naslovi, kot je: "Če mislite, da boste svoje čudaštvo težko razložili svojim staršem, poskušajte povedati svoji hčerki." Drugi plakat je prikazoval dve razposajeni dekleti, besedilo pa se je glasilo: "Brez bele poročne obleke. Oprosti, mama." Tudi pritožbe na te plakate je ASA zavrnila kot neutemeljene.

Queercompany je lani ustanovljeno podjetje, ki je k svoji ciljni skupini istospolno usmerjenih pristopilo drugače. Že ime (queer je angleški izraz za "čudno, nenavadno, sumljivo") nakazuje, da so stvar zastavili širše: v njej naj bi se našli tudi drugi "čudaki", torej ljudje, ki kakor koli odstopajo od povprečja. "Ne bo se vsak gej ali lezbijka označil za čudnega, se pa imajo za čudne nekateri ljudje, ki niso geji ali lezbijke," so zapisali na svoji spletni strani. Podjetje ima po lastnih trditvah za sabo najmanj 3,5 milijona funtov kapitala (dobilo ga je od nekega podjetja), toliko denarja pa naj do zdaj ne bi dobilo še nobeno evropsko podjetje, ki se javno deklarira in ukvarja z istospolno usmerjenimi. Podpisano imajo tudi pogodbo o sodelovanju z znanimi podjetji, na primer Microsoftom, Avisom in Doubleclickom.

(mas)

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 3.34
Št. glasov:: 32


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo