Aleksander Veliki
Datum: 19.01.2003
Znane osebnosti - Famous Gay People


Aleksander Veliki (356 pr.n.št - 323 pr.n.št.)
grški cesar (makedonski kralj)

Alexander VelikiAleksander Veliki, pri nas ga poznamo tudi pod imenom Aleksander Makedonski je bil eden izmed pomembnejših ljudi v grški dobi. Bil je zelo izobražen; učil se je pri samem Aristotlu, še bolj kot njegov intelekt pa so bili spoštovani njegovi vojaški dosežki, saj je izpopolnil tehniko bojevanja (falange), ubranil je Grčijo pred Atenami (takratnimi sovražniki), razširil Grško cesarstvo... Položil je osnove helenskemu svetu, pa tudi razvoju družb, ki so mu sledile.

HephaestionZa Aleksandra pravijo da je bil izredno lep, o čemer pričajo tudi njegovi porteti in kipi (rudi iz rimskega obdobja). Skrbel je za svoje telo, imel dobro kondicijo in bil na sploh zelo postaven. Njegova največja ljubezen - njegov ljubimec Hephaestion - je bil še lepši od njega, vendar to njega ni motilo; bil je zelo ponosen nanj. Aleksander je imel tudi druge ljubimce, in ena izmed najbolj škandaloznih afer je bila tisat s perzijskem dvornikom - škandalozna zato je bil njegov ljubimez Perzijec (Grki o Perzijcih niso imeli najboljšega mnenja). Hephaestion pa je kljub ostalim aferam ostal njegova največja ljubezen. Tudi potem, ko se je Aleksander poročil (nasledstvo in drugi politični vzroki), je ostal v neposredni bližini Hephaestiona. Ženino sestro je namreč poročil z njim in tako sta ostala v družini, tudi po poroki.

Zanimiva je tudi zgodbica o Aleksandru in Hephaestionu ko sta obiskala Trojo. Šla sta na Ajshilov grob in naga zaplesala na njem.

Viri in povezave:
http://www.gayheroes.com/alex.htm
http://www.sbu.ac.uk/stafflag/alexander.html
http://www.geocities.com/WestHollywood/Heights/5393/alexanderthegreat.html
http://www.historyhouse.com/in_history/alexander/URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=180