Zgodovina in prihodnost SGS
Datum: 05.01.2004
O SGS - About SGS


Pozdravljeni v letu 2004 še z naše strani. Če za vas morda leto 2003 ni bilo najbolj uspešno, lahko v letu 2004 začnete na novo, če pa ste bili lani uspešni, pa samo tako še naprej... Tokrat vam želim predstaviti strani še z mojega vidika (vidika urednika - webmasterja).

Vse skupaj se je začelo ob mojem iskanju svoje identitete. Ko sem potreboval pomoč in informacije, in le-te iskal povečini na internetu (saj se tu lahko najlažje skriješ oz. se počutiš najbolj varno), sem naletel na težavo. Slovenskih strani, s katerimi bi si lahko kaj pomagal, skoraj ni bilo. Tiste redke, ki pa so bile, pa niso ponujale odgovore na moja vprašanja in na moje težave. Tako sem si povečini pomagal s tujimi stranmi, ob tem pa sem imel občutek izoliranosti. Počutil sem se kot edini gej najstnik v Sloveniji (takšni občutki so vam verjetno znani).

S pomočjo prijatelja, ki sem ga spoznal na nekem klepetu, sem dosegel svoj mir in se počasi sprijaznil s tem, da sem gej. Ker pa sem takrat imel še v živo vse občutke kako hudo ti je lahko pri srcu in kako sem sam iskal informacije, sem se odločil še sam postaviti spletno stran, ki bi bila namenjena tako informacijam kot tudi zabavi.

Po nekajmesečnih pripravah so tako na dan prijokale strani SGS. To je bilo v začetku leta 2001. Potem sem še kakšen mesec iskal prostor, kjer bi lahko strani varno in brez reklam gostil. Pomoč so ponudili na Ljudmili, in stran se je tudi uradno podala na svojo pot. Na začetku sem bil deležen sicer burnega sprejema zaradi začetniških napak, vendar so se le-te počasi zgladile, in SGS so postale (in ostale) ena izmed najbolj priljubljenih in obiskanih slovenskih spletnih strani z GLBT tematiko. Stran je dvojezična (angleščina/slovenščina), vendar je večina vsebine vseeno v slovenskem jeziku.

Po velikem obisku in nenehni težnji po ažuriranju strani, je hitro postalo jasno, da bo treba strani preobleči v bolj dinamično obliko. Poleg tega, pa je stran obiskovalo vse več tujcev, ki so iskali informacije o Sloveniji, o gejevskem življenju tu, kako navezati stike z 'domačini', in ostale podrobnosti (seveda v angleščini). Tako je poleti 2002 nastala (bolj ali manj) današnja oblika strani z naslednjo strukturo:

Glavna vsebina (Teme):
- filmi
- splošne informacije
- kaj dogaja
- znane osebnosti
- spolnost
- tiskane zadeve
- o SGS
- svet

Interakcija z ostalimi:
- oglasi (4 kategorije)
- internetni forum
- klepetalnica (3 irc sobe)

Zabava:
- pošiljanje e-kartic
- zbirka citatov
- online igre

Drugo:
- galerija slik
- izbor povezav
- koledar aktivnosti
- spremljanje svetovnih GLBT novic
- mesečne SGS e-novice

Strani sicer ponujajo še kakšno dodatno zanimivost, vendar je vse skoraj nemogoče našteti naenkrat. Danes imajo SGS več kot 1.100 članov, samo v letu 2003 pa so bile deležne 1.616.887 obiskov (zadetkov), oz. obisk strani je več kot 100 (različnih) obiskovalcev dnevno.

Vseskozi sem jih obnavljal in vzdrževal, ter prevajal vsebino sam; v zadnjem času tudi s pomočjo nekaterih članov SGS (hvala vam!). Ker je leto naokoli, so tu spet stroški gostovanja na strežniku, prizadevam pa si tudi za nakup lastne domene ter vzpostavitev dodatnih možnosti. Tako bi vas prosil, če lahko sežete v denarnico, in nakažete kakšnega jurja ali dva. Če imate več, se denarja ne branim, seveda pa je VSAK prispevek dobrodošel.

Da bi vam (in meni) olajšal in poenostavil to možnost pomoči, vas prosim, če lahko denar nakažete na TRR društva DIH - Društva za integracijo homoseksualnosti, ali pa ga pošljete na spodnji naslov. Tako bom dobil vrnjene (plačane) le dejanske stroške, preostali denar pa bo društvo vrnilo v skupnost, oz. ga porabilo za izvajanje svojih dejavnosti.

Prejemik: Društvo DIH, Kašeljska 121, Ljubljana
TRR: 02031-0254066090
Namen: Donacija 2004
Sklic: (00) 2004

Za vašo podporo se vam iskreno zahvaljujem in upam, da vas bodo strani razveseljevale tudi v letu 2004.
Srečno 2004!

Andrej, SGS

 

Viri in povezave:
http://www.dih-drustvo.si
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=1URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=269