Slovenija je še otok
Datum: 28.11.2001
Tiskane zadeve - Printed Manner


Pred 1. decembrom, svetovnim dnevom aidsa, posebno opozorilo moškim
Glede na druge države je število okuženih z virusom hiv za zdaj še majhno

LJUBLJANA, 28. – Število okuženih z virusom hiv se v Sloveniji ne povečuje in je v primerjavi z drugimi državami še majhno, saj je prijavljenih primerov okužbe sto, so pred 1. decembrom, svetovnim dnevom aidsa, povedali strokovnjaki na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ). Pravo število okuženih v Sloveniji pa je zagotovo višje, vendar nihče ne ve za koliko; ocene se gibljejo med enim okuženim na tisoč prebivalcev in enim okuženim na 10.000 prebivalcev, pravijo na IVZ.

Kot je povedal dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra je bilo letos na novo odkritih 12 oseb, okuženih z virusom hiv. To je po njegovih besedah v okviru pričakovanega in še vedno pomeni, da je Slovenija "otok z malo okuženimi glede na večino evropskih držav". Med novimi primeri je bilo deset moških; to je povsem v skladu s podatki, ki se ne spreminjajo že nekaj let, in sicer, da so v Sloveniji okužbi z virusom hiv najbolj izpostavljeni homoseksualni moški in moški, ki imajo nezaščitene spolne odnose (predvsem s prostitutkami) v tistih državah, kjer je okuženih že veliko ljudi. Tudi letošnja svetovna kampanja proti aidsu, ki poteka pod geslom Moški in aids – specifičen pristop k spolom, se je osredotočila na močnejši spol; v Svetovni zdravstveni organizaciji namreč menijo, da moški zdravju ne posvečajo dovolj pozornosti, se s svojim vedenjem bolj izpostavljajo okužbi ter s tem izpostavljajo tudi ženske in družine.

Kot je povedala Irena Klavs, nacionalna koordinatorica za program aidsa pri IVZ, pa se v Sloveniji na srečo še ni začelo hitro širjenje okužbe med "injekcijskimi" uživalci nedovoljenih drog in njihovimi partnerji. To bi lahko povzročilo hitro rast števila okuženih v Sloveniji, tako kot se že dogaja v državah bivše Sovjetske zveze. Zato s številnimi programi omejevanja škode v Sloveniji za zdaj uspešno omejujemo tvegano vedenje – to je predvsem souporaba pribora za injiciranje – med uživalci drog, pravi Klavsova.

Lani je manjši preplah v Sloveniji povzročilo razkritje, da sta z virusom hiv okuženi dve ukrajinski prostitutki. Kot pravi dr. Tomažič, razen posameznikov, ki so imeli stike s prostitutkami in so zato prišli na testiranje, za zdaj ni bilo opaziti kakšnega porasta okužbe. To pa še ne pomeni, da je nevarnost popolnoma minila, pravi dr. Tomažič. Sicer pa je od 1. januarja 1986 do 20. novembra letos zaradi aidsa umrlo skupno 60 ljudi, največ v Ljubljani in Kranju. Trenutno živi v Sloveniji še 28 bolnikov z aidsom.

Tadeja Lampret

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.siURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=34