Neron
Datum: 06.02.2003
Znane osebnosti - Famous Gay People


Neron (37 - 68)
rimski cesar

NeronNeron je prišel do prestola zaradi zvitosti svoje matere Agrippine in svoje krutosti. Cesar Kaligula ju je namreč izgnal, ko je bil Neron še otrok, kasneje pa se je Agrippina poročila s cesarjem Klavdijem in Neron je po njegovi smrti postal cesar, pa čeprav je bil le Klavdijev pastorek (dal je ubiti svojega brata). Neron se je učil pri velikem filozofu Seneki in začel kot zelo human človek.

Neron se je sicer večkrat poročil in imel tudi nekaj otrok, vendar ni bil ravno priljubljen, saj je bil znan po tem, da je dal vsakega, ki mu ni bil najbolj po godu, ubiti. Tako se je rešil tudi nekaj svojih žena; 'poskrbel' pa je tudi za svojo mater. Znan je bil torej po svoji čudnosti, saj naj bi dal celo požgati Rim da bi dobil umetniški navdih. Sedaj veste, kje je dobil ime priljubljen program za snemanje Nero (snemati, 'peči' = burn). ;)

Znano je tudi, da je dal svojega mladega ljubimca Sporusa kastrirati in ga obravnaval kot svojo ženo; z njim se je tudi sprehajal po rimskih ulicah. Ko se je Neronu stanje še poslabšalo, se je moral Doryphorus (naslednji ljubimec) poročiti z njim - tokrat je bil Neron v vlogi ženske (vendar se ni dal kastrirati).

Umrl je 9. junija leta 68 (n.št.) v Rimu.

Viri in povezave:
http://www.sbu.ac.uk/stafflag/nero.html
http://www.roman-empire.net/emperors/nero-index.htmlURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=190