Samozadovoljevanje
Datum: 02.11.2002
Spolnost - Sexuality


Samozadovoljevanje ali masturbacija ali drkanje ali onaniranje... je nekaj najbolj naravnega - vsi to počnemo, prisotna pa je tudi pri živalih. Je tudi najbolj varen način spolnih odnosov, udejanjimo jo lahko sami ali v paru (ali v skupini). Da ne dolgotvezim preveč, si preberi odgovore na nekatera najbolj pogosta vprašanja ter nekaj nasvetov.

Kdaj si ga lahko začnem drkati?
Če si sposoben brati tole besedilo, si že pripravljen na užitke samozadovoljevanja.Večina moških se začne samozadovoljevati pri 15. letu, pa tudi že prej. Ta proces se potem nadaljuje do konca življenja oz dokler je moški sposoben opravljati spolne funkcije.

Ali je masturbacija škodljiva?
Sploh ne! Ravno nasprotno - masturbacija je zdrava in povsem normalna, pa še zabavna povrhu. Miti o škodljivosti samozadovoljevanja so samo miti; ali si v resnici že slišal za koga, ki bi se mu roka posušila ali pa bi zaradi tega oslepel, ali pa imel kosmate dlani ipd? Ne? No vidiš!

Ali sem manjvreden ker si ga drkam?
Neumnost! Kot je bilo že omenjeno, je samozadovoljevanje čisto naravno. Zaradi napačnih prepričanj pa imajo nekateri po samozadovoljevanju velike občutke krivde in potem antipropagando še razširjajo naprej. Dobro je vedeti, da tudi tisti moški, ki imajo tudi analne, oralne ali vaginalne spolne odnose, še vedno redno masturbirajo.

Kako pogosto masturbirati?
Nek normativ za samozadovoljevanje ne obstaja. Običajno si ga mladi fantje vržejo na roko bolj pogosto; nekateri tudi do tri- in večkrat na dan, drugi enkrat dnevno, spet tretji nekajkrat tedensko... Samozadovoljuj se tako pogosto, kot ti to paše. Samozadovoljevanja ni načeloma nikoli preveč; lahko pa se ob večkratnemu zaporednemu orgazmu pojavijo lažje bolečine ali pekoč občutek v penisu - takrat je najbolje nekaj ur počivat, potem pa lahko greš spet veselo na delo.

Kako masturbirati?
Načinov samozadovoljevanja je več; vsak si pač izbere takšnega ki mu najbolj odgovarja. Pametno je že v mladih letih preizkusiti več načinov samozadovoljevanja; to bo kasneje tudi prav prišlo ob raznih drugih spolnih odnosih. Ko raziskuješ razne načine samozadovoljevanja (opisani so spodaj) si vzemi nekaj časa, se zakleni v sobo ali kopalnico (po možnosti takrat ko nikogar ni doma). Sleči se, udobno se namesti, v ozadju lahko poslušaš prijetno glasbo, lahko si prineseš tudi ogledalo in se med samozadovoljevanjem opazuješ. Pred pričetkom akcije si pripravi tudi nekaj robčkov ali drugih pomagal da boš na koncu pobrisal spermo. Najbolj primeren način za samozadovoljevanje je najverjetneje ležeči (na hrbtu) ali polsedeči položaj, saj se tako lahko med samozadovoljevanjem opazuješ, spermo pa potem samo obrišeš s trebuha in prsi.

Tehnike

Pest
Penis primi v pest, ga trdo primi (ne premočno) in začni z gibanjem pesti gor-dol. Ta tehnika omogoča maksimalen kontakt po splovilu in s tem tudi večje užitke. Tehnika je posebej primerna za bolj obdarjene (tiste z malce večjim), saj lahko roko premikajo po večjem razponu.
Pet prstov
S to tehniko ustvarite luknjo oz tunel med palcem in ostalimi prsti, tako da se z vsemi prsti dotikate penisa. Palec pride na spodnjo stran, ostali prsti pa zgoraj. Gibanje gor-dol. Tehnika je primerna tudi za tiste z malo manjšim in za tiste z velikimi rokami oz dlanmi.
Trije prsti
Ta tehnika omogoča največji razpon ob gibanju gor-dol; zajameš lahko površino od korena penisa (kjer se konča) pa vse do glavice. Ne omogoča pa takšnega kontakta s penisom kot prejšnji dve tehniki. Tehnika je zato nadvse primerna za tiste z manjšim penisom ali tiste, ki jim več gibanja pomeni večji užitek.
Backhand
Tehnika je skoraj identična prvi opisani (pest), le da je situacija malce obrnjena. Če si desničar, vzemi ud v roko z leve strani. Roko obrni tako, da bo palec nad trebuhom, dotikal pa se bo penisa s spodnje strani, ostali prsti pa z zgornje. V tem položaju bo penis štrlel malce postrani kar pa užitkov ne bo nič zmanjšalo (morda celo nasprotno).

Lubrikanti
Od tebe je odvisno ali boš lubrikant sploh uporabil ali ne. Najpogosteje ga sploh ne uporabljamo, za bolj senzualne užitke pa je prav uporabno. Predvsem ga je priporočljivo uporabljati če si obrezan, ker lubrikant (mazilo) ščiti glavico pred trenjem, pa tudi če si neobrezan pride še kako prav.
Najbolj pogosto in najcenejše mazilo je slina - vedno jo 'nosiš' s seboj, zato je vedno dostopna. Vedi, da boš moral penis dobro navlažiti, kar pomeni kar nekaj sline.
Če si ga drkaš pod tušem, lahko uporabiš tudi šampon ali milnico, vendar uporabljaj le takšna sredstva, ki ne povzročajo pekočih občutkov, saj lahko raniš penis.
Vazelin je sicer dokaj primeren, vendar se težko odstrani, predvsem z oblačil in postelj ter drugega pohištva. Raje uporabi nežne losijone za telo, ki držijo dalj časa in se tudi lažje sperejo.
Najboljši pa so seveda posebni lubrikanti, namenjeni za spolne užitke. Najlažje jih dobiš v sex shopih, v lekarnah ali pa ji naročiš prek spleta. Nekaj izmed njih: Johnson & Johnson, K-Y Jelly... Najbolj primerni so tisti, ki so osnovani na vodni bazi, saj se lahko čistijo, uporabljaš pa jih lahko tudi v druge namene (analni sex s kondomom). Res pa je, da je včasih potreben večkraten nanos, saj se hitro sušijo.
Moški med draženjem proizvajajo tudi ti precum, snov podobna spermi, le da je popolnoma prozorna a izredno uporabna kot mazilo (zato se tudi proizvaja), le da je te snovi količinsko zelo malo, zato si raje pomagaj z ostalimi lubrikanti, če jih želiš uporabljati.

Kaj dela druga roka?
Nikar ne lenari z drugo roko; lahko se božaš, si mehko gneteš jajčka, masiraš bradavice ali območje anusa ali pa si celo porivaš prst v rit. Razišči svoje telo in ugotovi kaj te še posebej vzdraži. To so izjemni trenutki ki jih imaš sam s seboj zato jih dobro izkoristi.

Zadževanje
Če želiš proces samozadovoljevanja podaljšati, si ga za nekaj trenutkov prenehaj drkati in potem z enakomernim tempom spet nadaljuj. Če tempa ne boš spreminjal, so možnosti za daljše samozadovoljevanje večje. Naučiti se je možno tudi popolno zadržati orgazem, a to moraš odkriti sam ker se namreč ne da dobro opisati. Edino kar lahko povem je da je pomembno da si sproščen; mišice ne smejo biti napete. Čim več mišic imaš napetih, tem bližje orgazmu si.

Ejakuacija
Po določenem času samozadovoljevanja začutiš stanje pripravljenosti, malce pospešiš tempo... Veliko moškim ugaja med samo ejakuacijo oz tik pred njo tudi pritisk na anus (ni potrebno prsta v anus tudi poriniti če ti to ne paše), sam pritisk pa ti bo skoraj zagotovo še povečal užitke. Med ejakuacijo ne ustavljaj samozadovoljevanja (se moraš tudi hudičevo prisiliti da bi se ustavil). Ko doživiš orgazem se mišice v telesu napnejo, morda imaš na obrazu smešne grimase, živčni organizem ti pošlje dozo nebesnih užitkov in 'pride ti'. Količina sperme, ki se prikaže ob ejakuaciji je zelo relativna. Včasih je ni skoraj nič, le nekaj kapljic, običajno jo je za eno ali dve čajni žlički, nič nenavadnega pa niso tudi pravi potoki sperme ki špricajo ali kar tečejo iz splovila. Spreminja se tudi 'domet' sperme - s kakšno intenzivnostjo špricne ven (do kam nese). Mlajšim fantom pride malo manj, ob odraščanju pa se intenzivnost sperme poveča. Seveda pa vpliva tudi čas med prejšnjo ejakuacijo. Količina in domet sperme ob izlivu pa je odvisna tudi od drugih faktorjev - intenzivnosti dražljajev, vzburjenja, prejšnjega razpoloženja...

Po dejanju
Po doseženem orgazmu in izlivu sperme se telo prične umirjati, utrip srca in dihanje se počasi normalizirata, sperma se počasi začne spreminjati v prozorno in bolj tekočo snov kot pa takrat ko je prišla na plan. Po orgazmu se je prijetno sprostiti, spočiti in biti ponosen sam nase. Da še enkrat ponovim - samozadovoljevanje je nekaj povsem normalnega in nič ni narobe če si ga drkaš (prej bi bilo če si ga ne bi). Ko se malce umiriš, obriši spermo z robčki, ali papirnatimi brisačami (na tkaninah lahko pušča sledi). Pametno je spermo tudi probat - vsaj enkrat, tako boš vedel kakšen okus ima in kaj pričakovati če se spustiš v oralne odnose. če želiš, lahko vajo ponoviš takoj ko si pripravljen (lahko tudi že po minuti ali dveh), ne pozabi pa prezračiti prostora po končanih akcijah, saj ima sperma značilen vonj, ki ga poznajo prav vsi. Za preprečevanje raznih bolezni in okužb si potem tudi umij splovilo in roke, paše pa tudi tuš, kjer si ga lahko še enkrat zdrkaš če ti paše.

Domišljija
Pri samozadovoljevanju igra domišljija veliko vlogo. Poglaviten dejavnik je fantaziranje, ki spodbuja našo spolno slo, pa tudi pri samem izvajanju samozadovoljevanje pride domišljija še kako prav. Lahko si zamišljaš kako te začne otipavati popoln neznanec, lahko si zamišljaš kako bi bilo s sosedom, sošolcem, prijateljem... Fantazija je tvoja, je neomejena in ti veš kaj te najbolj rajca, zato si lahko zamišljaš prav to. Tu ni nobena tema prepovedana (kar se redko zgodi). Pomagaš si lahko tudi s slikami znanih oseb, z erotičnimi revijami, kasetami, internetom, telefonskim pogovorom... Uporabi čimveč tehnik in načinov da boš ugotovil kaj te zares vzburja in da si popestriš te enkratne trenutke.

Skupno samozadovoljevanje
Samozadovoljevanje je ena od najintimnejših stvari in skupno samozadovoljevanje je znak zaupanja ter spoštovanja do drugega. Je tudi odličen način zbliževanja s partnerjem in eden izmed najbolj varnih načinov spolnih odnosov. Pri skupnem samozadovoljevanju imata na voljo dve možnosti: vsak samozadovoljuje samega sebe in opazuje drugega kako si ga drka ali pa eden drka drugemu. Če si dobro raziskal svoje telo sam, mu lahko brez zadržkov poveš kaj te najbolj vzburja, morda lizanje ali grickanje bradavice... Ne bojta se eksperimentirati, saj če sta prišla že tako daleč...

Viri in povezave:
http://www.decki.com
http://www.jackinworld.comURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=148