Bolezni in varen seks
Datum: 28.11.2002
Spolnost - Sexuality


Če se srečaš s spolno prenosljivimi boleznimi, se nemudoma obrni na svojega osebnega zdravnika. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, na Japljevi 2 v Ljubljani, deluje posebna ambulanta za spolno prenosljive bolezni vsako sredo od 12.-14. ure. Vsak dan dopoldne deluje tudi Dispanzer za spolno prenosljive bolezni na Polikliniki, Njegoševa 4 (hodnik A, 2. nadstropje). VEDNO pa se mora zdraviti tudi tvoj partner! Več informacij o spolno prenosljivih boleznih pri gejih lahko dobiš tudi na GALfonu 01/432 40 89, telefonu za geje in lezbijke, vsak dan od 19.00 do 22.00.

Najboljša preventiva je uporaba kondoma, zelo pa pomaga tudi poznavanje spolnega partnerja oz stalni spolni partner. Marsikatero (bakterijsko in zajedalsko) bolezen pa prepreči tudi dobra higiena.

Najbolj pogoste spolno prenosljive bolezni so gonoreja, sifilis, klamidijske okužbe, spolne bolezni, ki jih povzročajo mikroplazme, AIDS, virusni hepatitisi, genitalni herpes, genitalne bradavice, sramne uši, garje in vnetje črevesne sluznice; še zdaleč pa to niso edine bolezni ki jih lahko fašeš z nezaščitenimi spolnimi odnosi.

Spolne bolezni lahko razdelimo na več kategorij glede na to kaj povzroča bolezen:

1.) spolno prenosljive bolezni, ki jih povzročajo bakterije:
gonoreja (kapavica, triper), sifilis, klamidijske okužbe, spolne bolezni, ki jih povzročajo mikroplazme, spolne bolezni, ki jih povzroča gardnerella vagnialis, mehki čankar (kankroid), dimeljski limfogranulom in granuloma venereum (donovanioza).

2.) spolno prenosljive bolezni, ki jih povzročajo virusi:
AIDS, virusni hepatitisi (predvsem B in C), genitalni herpes, in genitalne bradavice.

3.) spolno prenosljive bolezni, ki jih povzročajo zajedalci:
sramna ušivost (picajzli), garje in vnetje črevesne sluznice.

Splošne nasvete o varnem seksu si lahko ogledaš na spletni strani http://www.ljudmila.org/siqrd/varno/, podrobnejše informacije pa lahko dobiš tudi na Galfonu (01/432 40 89), vsak dan od 19. do 22. ure.

 

Viri in povezave:
http://www.ljudmila.org/siqrd/spb/
http://www.cepise.org
http://www.projektvirus.org
http://forum.slomsic.org
http://www.staying-alive.org/URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=158