SGS E-novice
Datum: 26.01.2003
O SGS - About SGS


Pri SGS smo z začetkom leta 2003 začeli s pošiljanjem mesečnih novic, ki bodo predstavile novosti na strani ter druge zanimivosti. E-novice se sicer avtomatično pošljejo tistim članom, ki jih želijo prejemati (na njih se lahko naročite TUKAJ), vsi pa si jih lahko preberete na tej strani...

5. marec 2004

Pozdravljeni v marčevski številki SGS e-novic!

In minil je tudi februar; kratek kljub prestopnemu letu in enemu 'bonus' dnevu v preteklem mesecu. Čestitke vsem mladim, ki imajo rojstni dan prav na ta dan :)

Skromne aktivnosti na SGS v februarju:
- Članek:
Eurogames 2004 - Muenchen
- Povezavi v kategorijah: Slovenske uradne, XXX
- Koledar
- Oglasi (Zasebni stiki)
- Galerije slik
- Knjiga gostov
- število Članov je preseglo številko 1.300. Dobrodošli vsi novi člani in en velik pozdrav vsem ostalim!

Novičke
Stran SGS se je odločil finančno podpreti še nekdo; kar skupaj znese štiri
posameznike :)
Po svetu je v mesecu februarju zagotovo zelo odmevala odločitev župana San Francisca, ki je dovolil gejevskim in lezbičnim parom čisto prave poroke, in tako naredil veliko zmede v ameriški notranji politiki. Molimo, da bo Bush pogorel, ker bo sicer ogrožena celo ameriška ustava.
Ko smo že pri molitvi - doma se je razvnel prava e-vojna med tistimi, ki podpirajo slovensko versko e-skupnost, osnovano na cerkvenih načelih skupine Courage, in tistimi, ki so proti njej.
Štrene je mešal tudi izbor za Eurosong; baje je spet prihajalo do velikih napak. Le kdaj se bomo kaj naučili iz preteklosti?!
V Mariboru so povili novo mladinsko GLBT skupino imenovano LINGSIUM, sorodno Legebitri. Tudi Štajerska se torej prebuja! Več informacij o skupini so na voljo na http://users.volja.net/lingsium/.
In še ena vzpodbudna novica - v Bohinju so od meseca februarja naprej tudi uradno toplo vabljeni geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci. Penzion Tripič se je namreč uradno (z našo pomočjo) okrstil za gay-friendly penzion. V Bohinju pa se na ta naziv pripravlja še en nastanitveni center.
To soboto na TV Slovenija prihaja 3. sezona serije Pod Rušo (Six Feet Under), na DVDju pa si že lahko ogledate tudi 3. sezono Queer As Folk (Amazon.com ali TLA Video).

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


8. februar 2004

Pozdravljeni v februarski številki SGS e-novic!

Za nami je šele prvi mesec novega leta, pa se v njem že počutimo čisto domače. Zanimivo, ne?! Februarske e-novice pa so izšle ravno danes, na 8. februar - na Prešernov dan. Prešeren je slovenski najpomembnejši ali vsaj najbolj eminentni pesnik, zato je prav, da se ga spominjamo, ne vem pa zakaj ravno na njegovo 'obletnico' smrti. Ma, smo en čuden narod. Ampak - Žive naj vsi narodi!

SGS aktivnosti v januarju:
- Članki: Pet novoletnih resolucij, Zgodovina in prihodnost SGS, Poziv k odgovornosti
, Prosim podpišite peticijo
- Povezave v kategorijah: Nastanitve, Regionalne - Evropa, Slovenske uradne, Zabava
- Koledar
- Oglasi (Zasebni stiki)
- Galerije slik
- Knjiga gostov
- število Članov je preseglo številko 1.200. Dobrodošli vsi novi člani in en velik pozdrav vsem ostalim!

Novičke
Na poziv k pomoči so se odzvali trije posamezniki, ki so s svojimi finančnimi prispevki omogočili plačilo gostovanja na strežnikih
za lansko leto in delno tudi za letos. Iskrena hvala vsem trem! To sicer pomeni, da je bila odzivnost 0,25%, zato sem tem trem posameznikom še bolj hvaležen. Dva prispevka sta bila lokalna (slovenska), eden pa je bil iz tujine. Pomoč je še vedno dobrodošla; navodila in dopis pa lahko najdete TU.
Takoj po novem letu se je zapletla situacija z Zakonom o partnerski skupnosti (ZPS). Stranka SLS je v dopisu ostalim poslanskim skupinam izrazila svoj odločilno odklonilen odnos do zakona, in ga s tem verjetno še bolj odmaknila od njegove uresničitve. Nevladne organizacije ŠKUC-LL, ŠKUC-Magnus, ŠKUC-Roza klub, Društvo prijateljev Legebitre in DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti so takoj pripravile reakcijo - sestavile so dopis z naslovom Poziv k odgovornosti in izvedle tudi v javnosti dobro odmevno 'koromačevo' akcijo. Predsedniku SLS so predstavniki GLBT organizacij v narodni noši izročili košarico koromača z dopisom (koromač so v srednjem veku uporabljali pri sežiganju homoseksualcev na grmadi).
Počasi se začenjajo tudi priprave na slovenski oz. ljubljanski prajd (parado ponosa) ter na 20. obletnico obstoja organizacije Magnus oz. na obletnico gejevskega in lezbičnega aktivizma v Sloveniji. Na 20. obletnico (približno) sta se na aktivistični sceni tudi uradno pojavili dve novi organizaciji oz društvi: DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti in pa Društvo prijateljev Legebitre.
Na slovenskih TV postajah so se iztekle skoraj vse 'naše' serije. Večina nas najbolj pogreša Moške zadeve (Queer As Folk). 3. sezono naj bi na Kanalu A začeli predvajati v jeseni, tisti, ki pa se vam mudi, pa lahko na strani Amazona ali TLA Videa 3. sezono že naročite v prednaročilu (izzide konec tega meseca).

Izkoristite letošnji 'bonus dan' v mesecu februarju, in ne pozabite na svoje ljubljene na Valentinovo. Če nič drugega, jim lahko na SGS pošljete e-kartico :)
Lep pozdrav do prihodnjič!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


5. januar 2004

Pozdravljeni v januarski številki SGS e-novic!

Pozdravljeni v letu 2004 še z naše strani. Če za vas morda leto 2003 ni bilo najbolj uspešno, lahko v letu 2004 začnete na novo, če pa ste bili lani uspešni, pa samo tako še naprej...

Letošnje prve e-novice bodo malce drugačne; predstaviti vam želim strani še z mojega vidika (vidika urednika - webmasterja).

Vse skupaj se je začelo ob mojem iskanju svoje identitete. Ko sem potreboval pomoč in informacije, in le-te iskal povečini na internetu (saj se tu lahko najlažje skriješ oz. se počutiš najbolj varno), sem naletel na težavo. Slovenskih strani, s katerimi bi si lahko kaj pomagal, skoraj ni bilo. Tiste redke, ki pa so bile, pa niso ponujale odgovore na moja vprašanja in na moje težave. Tako sem si povečini pomagal s tujimi stranmi, ob tem pa sem imel občutek izoliranosti. Počutil sem se kot edini gej najstnik v Sloveniji (takšni občutki so vam verjetno znani).

S pomočjo prijatelja, ki sem ga spoznal na nekem klepetu, sem dosegel svoj mir in se počasi sprijaznil s tem, da sem gej. Ker pa sem takrat imel še v živo vse občutke kako hudo ti je lahko pri srcu in kako sem sam iskal informacije, sem se odločil še sam postaviti spletno stran, ki bi bila namenjena tako informacijam kot tudi zabavi.

Po nekajmesečnih pripravah so tako na dan prijokale strani SGS. To je bilo v začetku leta 2001. Potem sem še kakšen mesec iskal prostor, kjer bi lahko strani varno in brez reklam gostil. Pomoč so ponudili na Ljudmili, in stran se je tudi uradno podala na svojo pot. Na začetku sem bil deležen sicer burnega sprejema zaradi začetniških napak, vendar so se le-te počasi zgladile, in SGS so postale (in ostale) ena izmed najbolj priljubljenih in obiskanih slovenskih spletnih strani z GLBT tematiko. Stran je dvojezična (angleščina/slovenščina), vendar je večina vsebine vseeno v slovenskem jeziku.

Po velikem obisku in nenehni težnji po ažuriranju strani, je hitro postalo jasno, da bo treba strani preobleči v bolj dinamično obliko. Poleg tega, pa je stran obiskovalo vse več tujcev, ki so iskali informacije o Sloveniji, o gejevskem življenju tu, kako navezati stike z 'domačini', in ostale podrobnosti (seveda v angleščini). Tako je poleti 2002 nastala (bolj ali manj) današnja oblika strani z naslednjo strukturo:

Glavna vsebina (Teme):
- filmi
- splošne informacije
- kaj dogaja
- znane osebnosti
- spolnost
- tiskane zadeve
- o SGS
- svet

Interakcija z ostalimi:
- oglasi (2 kategoriji)
- internetni forum
- klepetalnica (3 irc sobe)

Zabava:
- pošiljanje e-kartic
- zbirka citatov
- online igre

Drugo:
- galerija slik
- izbor povezav
- koledar aktivnosti
- spremljanje svetovnih GLBT novic
- mesečne SGS e-novice

Strani sicer ponujajo še kakšno dodatno zanimivost, vendar je vse skoraj nemogoče našteti naenkrat. Danes imajo SGS več kot 1.100 članov, samo v letu 2003 pa so bile deležne 1.616.887 obiskov (zadetkov), oz. obisk strani je več kot 100 (različnih) obiskovalcev dnevno.

Vseskozi sem jih obnavljal in vzdrževal, ter prevajal vsebino sam; v zadnjem času tudi s pomočjo nekaterih članov SGS (hvala vam!). Ker je leto naokoli, so tu spet stroški gostovanja na strežniku, prizadevam pa si tudi za nakup lastne domene ter vzpostavitev dodatnih možnosti. Tako bi vas prosil, če lahko sežete v denarnico, in nakažete kakšnega jurja ali dva. Če imate več, se denarja ne branim, seveda pa je VSAK prispevek dobrodošel.

Da bi vam (in meni) olajšal in poenostavil to možnost pomoči, vas prosim, če lahko denar nakažete na TRR društva DIH - Društva za integracijo homoseksualnosti, ali pa ga pošljete na spodnji naslov. Tako bom dobil vrnjene (plačane) le dejanske stroške, preostali denar pa bo društvo vrnilo v skupnost, oz. ga porabilo za izvajanje svojih dejavnosti.

Prejemik: Društvo DIH, Kašeljska 121, Ljubljana
TRR: 02031-0254066090
Namen: Donacija 2004
Sklic: (00) 2004

Ta dopis in navodila lahko najdete tudi na spletni strani SGS: Zgodovina in prihodnost SGS.

Za vašo podporo se vam iskreno zahvaljujem in upam, da vas bodo strani razveseljevale tudi v letu 2004.
Srečno 2004!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


2. december 2003

Pozdravljeni v decembrski številki SGS e-novic!

In že je tu december - mesec praznikov, daril, in raznih obračunov. Tu so tudi prosti dnevi in upam, da jih boste uspeli izkoristiti karseda lepo. Počasi se pripravljamo tudi na leto 2005, vendar bomo tudi tokrat pogledali samo pregled stvari v preteklem mesecu. Na straneh SGS ste tako lahko videli:
- naslednje Članke: Lawrence Arabski (1888-1935), Pjotr Iljič Čajkovski (1840-1893), 19. festival lezbičnega in gejevskega filma, Aktivnosti DIH za november in december 2003
- nove Povezave v kategoriji: Slovenske osebne, Slovenske uradne
- vnose v Koledar
- nove Oglase (Zasebne stike)
- pridobitve v Galeriji slik
- nove vpise v Knjigo gostov
- nove Člane, katerih številka je že presegla magično številko 1.000 - Dobrodošlica vsem novim prijateljem!
Sestava prenovljenega GLBT vodiča po Sloveniji je še vedno v teku. Vse informacije in predloge prosim sporočite na naš naslov sgs@email.si.

Novičke
Od 05.11. pa do 10.12. po celi Sloveniji poteka 2. festival nevladnih organizacij Lupa. V Ljubljani je v začetku novembra tako potekal mednarodni seminar z naslovom MOŽNOSTI PARTICIPACIJE: PERSPEKTIVE ZA VKLJUČEVANJE MARGINALIZIRNANIH SKUPIN, kjer je bilo govora tudi o homoseksualnih in lezbičnih skupinah, pa tudi v celotnem festivalu je nekaj fokusa namenjeno nam.
Osmega novembru je ugasnila lučka, ki je pomagala razsvetljevati slovensko GLBT sceno. Umrl je namreč Samo, Renejev sopotnik. Verjamemo, da ljubezen nikoli ne umre, a vseeno smo tudi mi v žalovanju.
V mesecu novembru so se pričele odvijati tudi aktivnosti +26, ki je sekcija društva DIH. Več o tem si lahko preberete na spletni stani http://www.dih-drustvo.si. Prosili pa bi vas tudi, če lahko odgovorite na kratko anketo, ki bo pomagala pri uspešnem delovanju te sekcije. Anketo najdete na spletnih straneh.
V Mariboru so od 17. do 20.11. potekali Nikodemovi večeri, kjer sta na eni izmed okroglih miz nastopila tudi Mitja in Viki. Kljub dejstvu, da so Nikodemovi večeri organizirani s strani katoliške cerkve, je bilo vzdušje kar zanimivo in strpno. Omenjena okrogla miza pa je bila ena izmed najbolj obiskanih delov te prireditve.
Na slovenskih televizijskih postajah se izmenjujejo homofobični in gejem prijazni TV oglasi. Če brez deodoranta Fa privlačiš samo druge moške (torej...), lahko pri Simobilu poljubljaš fanta in mu prineseš rože (zaprositi ga še ne moreš, ker je zakon še vedno na čakanju), pa te razočara reklama Str8 - za prave moške.
Ko pa smo že pri gibljivih slikah - v Ljubljani od 30.11 pa do 07.12. poteka že 19. lezbični in gejevski filmski festival, ki velja za najstarejšega v Evropi. Na spletni strani SGS si lahko ogledate tudi pregled filmov oz. si na uradni spletni strani festivala lahko preberete tudi opis vsebine. Festival se je otvoril z slovenskim filmom Kdo se boji Jerryja Springerja, in je požel bučen aplavz številnega občinstva - dvorana kinoteke je bila nabito polna.

V kolikor se letos ne slišimo (beremo) več, vam bi ob tej priložnosti zaželel Vesele praznike in srečno 2004! Vsakemu posamezniku in posameznici želim predvsem veliko ljubezni, spoštovanja in zadovoljstva. Bodite srečni in se ljubite (varno). Izkoristite novo leto kot priložnost da sodelujete v skupnosti in da naredite tisto, kar že dolgo čaka nekje v vas.

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


2. november 2003

Pozdravljeni v novembrski številki SGS e-novic!

Pozdravljeni po prvonovembrskem prazniku, kjer se je cela Slovenija masovno zbrala na pokopališčih. Šolarji so imeli počitnice, ostali pa smo imela vsaj podaljšan vikend. Poslovili smo se tudi od jeseni, saj je že oktobra zapadel prvi sneg. Od oktobra pa so SGS bogatejše za:
- naslednja Članka: The Cardigans: Long Gone Before Daylight, Življenje!
- nove Povezave v kategorijah: Informacije, Slovenske osebne, Slovenske uradne, Webrings
- vnose v Koledar
- nove Oglase (Zasebne stike)
- pridobitve v Galeriji slik
- nove vpise v Knjigo gostov
- nove Člane, katerih številka se že bliža 1.000 - Dobrodošlica vsem novim prijateljem!
Sestava prenovljenega GLBT vodiča po Sloveniji je še vedno v teku. Vse informacije in predloge prosim sporočite na naš naslov sgs@email.si.

Novičke
Očitno so se slovenske GLBT organizacije dodobro prebudile šele v oktobru. Prejšnji mesec smo tako bili priča okrogle mize, ki je potekala v okviru Študentske arene na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Tema okrogle mize je bila Enakopravnost istospolno usmerjenih v slovenski družbi, na njej pa so sodelovali Alenka Kovšca iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Roman Kuhar iz Mirovnega inštituta in Urška Sterle iz Škuc LL. Tematika prihajajoče zakonodaje se je obravnavala tudi na oddaji Trenja, kjer je sodelovala kopica zagovornikov in nasprotnikov predlaganega zakona. Kljub ne najboljšemu odzivu gledalcev pa je bila oddaja zanimiva in dobrodošla. Mirovni inštitut pa je v sodelovanju s Centrom Evropa organiziral tudi forum z naslovom Slovenija, EU in istospolno usmerjeni. Debate se nadaljujejo tudi v novembru: prva bo že v ponedeljek, 3. novembra, ko bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani priredili okroglo mizo z naslovom Socialni in družinski konteksti vsakdanjega življenja istospolno usmerjenih v Sloveniji. Na njej bodo predstavljeni rezultati obsežne raziskave Mirovnega inštituta, katero smo na SGS že omenjali. Seveda pa se stvari ne končajo pri tem; več v Koledarju na SGS...
Organizatorji naslednjih gejevskih iger pa so naleteli na velike težave, in tako je izvedba iger sedaj pod vprašajem. Gay Games 2006 naj bi namreč potekale v Montrealu v Kanadi, vendar organizatorji v Montrealu niso želeli zmanjšati predvidene številke nastopajočih, problem pa je tudi v transparentnosti financ. Nosilci licence Gay Games so tako predlagali manjše število udeležencev ali novo lokacijo. Dokončni rezultat naj bi bil znan do 7. novembra letos.
Videli pa bomo tudi ali bo dokončna potrditev in posvetitev Gene-a Robinsona, novega gejevskega škofa v ZDA zares prinesla cerveni razkol. Mi definitivno stojimo za njim (duhovnikom) in mu želimo vse najboljše.
Slovenske TV postaje pa še kar presenečajo - seznam nekaj serij in filmov si lahko ogledate tudi na SGS (Koledar), veseli bomo tudi vaših vnosov filmov, serij in drugih dogodkov ki jih mi spregledamo...

Toliko za sedaj, ostanite nam zvesti še naprej in en lep pozdrav do prihodnjič!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


5. oktober 2003

Pozdravljeni v oktobrski številki SGS e-novic!

Pozdravljeni spet - tokrat že v popolnem delovnem in šolskem zagonu! Doma smo bili septembra priča kar nekaj dogodkov, med pozitivnimi pa nas je najbolj prijetno presenetilo lepo vreme, ki je nekako omililo začetek jeseni. Tudi stran SGS je septembra obrodila nekaj sadov:
- naslednje Članke: Bolgarija, dežela vzhajajočega (gej) turizma, Evropa in homoseksualnost, Odbojka za fante, Moški pogovori, Zlate Firence, OIS: Napovednik za oktober 2003
- nove Povezave v kategorijah: Informacije
- vnose v Koledar
- nove Oglase (Zasebne stike)
- pridobitve v Galeriji slik
- nove vpise v Knjigo gostov
- nove Člane, katerih številka se že bliža 1.000 - Dobrodošlica vsem novim prijateljem!
Sistem SGS pa je tudi septembra dobil nekaj novosti. Seznam članov je sedaj bolj pregleden, prav tako tudi Vaš račun. Na enem mestu lahko tako sedaj pregledamo dejavnost posemeznega člana. Sledile so tudi majhne izboljšave na strani, ki pa so bile predvsem tehnične narave.
V oktobru pripravljamo prenovo starega GLBT vodiča po Sloveniji. Vse informacije in predloge prosim sporočite na naš naslov sgs@email.si.
In še veselo oznanilo za naše bolj ali manj redne sodelavce - začelo se bo suženjsko delo :)

Novičke
Evropski parlament se je zavzel za boljši položaj istospolnih partnerstev, ki bi med drugimi omogočal tudi večje pravice partnerjem, priznavanje homoseksualne in lezbične zveze kot enakovredne heteroseksualni (a ne v vseh primerih) in celo možnost posvojitve. Ampak zaenkrat so se zavzeli za to. Kaj bodo pa zares storili, pa še ne vemo. Prav tako še ni popolnoma jasno kaj se dogaja z zakonom o istospolnih partnerstvih pri nas.
Mirovni inštitut je v sodelovanju z Informacijsko-dokumentacijskim centrom Sveta Evrope pripravil okroglo mizo z naslovom Mediji in homoseksualnost. Glavna ugotovitev je, da se je medijska podoba homoseksualnosti v zadnjem času sicer izboljšala, vendar je še vedno pogosto stereotipna.
Rusijo je potem, ko se je komajda polegel prah okoli Skupine T.A.T.U., sedaj pretresla še prva (pravoslavno-cerkvena!) homoseksualna poroka. Bravo Rusi! Duhovnik, ki je Denisa in Mischo poročil, pa je bil na žalost takoj izključen iz cerkve.
Slovenske TV postaje pa še vedno presenečajo - seznam nekaj serij in filmov si lahko ogledate tudi na SGS (Koledar), veseli bomo tudi vaših vnosov filmov, serij in drugih dogodkov ki jih mi spregledamo...

Toliko za sedaj, ostanite nam zvesti še naprej in en lep pozdrav do prihodnjič!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


4. september 2003

Pozdravljeni v novi številki SGS e-novic!

Pozdravljeni spet po poletnem premoru! V Sloveniji in tudi drugod po Evropi (in svetu) je bilo poletje dolgo in vroče, imeli smo tudi sušo in gozdne požare. Vse to se je poznalo tudi na SGS. Tekom poletja - julija in avgusta - ste torej lahko na straneh opazili le:
- naslednje Članke: Konec prvega dela raziskave, Midsummer Swim Tournament 2003 Utrecht, Nizozemska, Eurogames 2004, Slovenska anketa o velikosti penisa
- nove Oglase (Zasebne stike)
- posodobljene Galerije slik
- nove vpise v Knjigo gostov
- da je število Članov preseglo številko 800 - Dobrodošlica vsem novim prijateljem!
So pa SGS tekom poletja dobile nekaj mini novosti, in sicer: 'prenovili' smo Klepetalnico, ki je sedaj uporabnikom prijaznejša (vsaj upamo), potekala pa so tudi testiranja novega sistema forumov, saj smo dobili kar nekaj pošte, v kateri ste izrazili željo po njih. Forumi so enkrat že imeli mesto na SGS, pa jim ni šlo najbolje. Bomo videli sedaj... Poleg tega pa smo odpravili še nekaj manjših napakic, na katere so nas opozorili obiskovalci. Če vidite še kakšno, nam jo prosimo kar sporočite...

Novičke
V poletni vročini je temperaturo dvignil še Vatikan s svojo inkvizicijo proti istospolnim zvezam. Prevelikih komentarjev se moram vzdržati, ampak takšna regresija in ozkomiselnost pač ne sodita v današnji čas, še posebej pa to nikakor ne bi smelo priti iz strani rimskokatoliške cerkve (z malo začetnico). Na srečo pa je vsaj Episkopalna cerkev bolj tolerantna, saj so v ZDA dobili prvega 100% gej škofa. Gene Robinson, way 2 go!
Kot protiudar vatikanski kampanji so Nizozemci izdali vodič k gejevskim zvezam, ki ga bomo lahko do določene mere uporabljali tudi v Sloveniji, saj je (baje) tik pred vrati sprejem zakona o istospolnem partnerstvu.
Za Slovence je pomembno tudi dejstvo, da je končno ustanovljeno društvo DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti. Več informacij o njihovem delovanju lahko izveste, če pišete na dih_drustvo@yahoo.com.
Poleg tega pa so je jesen na male zaslone v Sloveniji prinesla kar nekaj zanimivosti, ki nam godijo: Tinsel Town (TVSLO), Moške zadeve II - Queer As Folk II (Kanal A), Naravnost fantastično - Absolutely Fabulous (Kanal A) in še nekaj zanimivih filmov. Veliko užitkov ob gledanju TV!

Toliko za sedaj, ostanite nam zvesti še naprej in en lep pozdrav!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


11. julij 2003

Pozdravljeni v novi številki SGS e-novic!

In dočakali smo poletje, vročino, počitnice... Tudi na SGS-ju smo kar počitniški, zato je tole sporočilo potrebovalo malo dlje časa za dostavo :) Pa vseeno kratek pregled dejavnosti SGS v juniju:
- dodani so bili naslednji Članki: OIS: Napovednik za junij 2003, Parada 2003, Homofobija je obraz nevednosti
- novi Oglasi (Zasebni stiki)
- posodobljene Galerije slik
- novi vpisi v Knjigo gostov
- število Članov je sedaj že preseglo 650 - Dobrodošlica vsem novim prijateljem!

Novičke
Dočakali smo 3. slovenski prajd - parado ponosa 2003. Zgodila se je v petek, 20. junija, njeno geslo je bilo Mi drugačni, vi enkopravni (parodija na Vsi drugačni, vsi enakopravni), s katerim smo želili opozoriti na problematiko pravnega statusa istospolnega partnerstva. V kolikšni meri smo cilj dosegli bomo videli prav kmalu, saj prihaja v parlament zakon o istospolnem partnerstvu, ki naj bi dokončno uredil zadeve. Okrog parade pa se je letos razvnela še ostra debata glede katoliške cerkve in homoseksualnosti, saj bi moral na paradi govoriti tudi slovenski duhovnik, vendar tega govora nato ni bilo.
V ZDA so razveljavili pomemben zastarel zakon - vrhovno sodišče v Teksasu je razveljavilo prepoved homoseksualnih odnosov, s čimer so dosegli podobne razveljavitve tudi drugod po državi. BIl je že skrajen čas, in mnogi Američani si od spremembe veliko obetajo.
Poletje ima svoj vpliv; naj torej končam in vam zaželim prijetne počitnice in čimveč užitkov!

Toliko za sedaj, ostanite nam zvesti še naprej in en lep pozdrav!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


1. junij 2003

Pozdravljeni v novi številki SGS e-novic!

Maj je za nami, in samo še malo, pa bo tu tudi poletje, konec šole, začetek dopustov... V tem trenutku pa študentje in dijaki pridno gulijo knjige, za ostalo pa bo še čas :). No, na SGS-ju smo bili tudi v maju aktivni, a le za vzorec:
- dodani so bili naslednji Članki: OIS: Napovednik za maj 2003, Apel - prosim pomagajte, Kratek pregled ruske gejevske zgodovine
- novi Oglasi (Zasebni stiki)
- posodobljene Galerije slik
- novi vpisi v Knjigo gostov
- nekaj novih Povezav v kategorijah: Informacije, Iskalniki, Regionalne>Evropa
- število Članov še naprej pridno raste - Dobrodošlica vsem novim prijateljem!
- novi vnosi v Koledar

V juniju bomo bolj pridni!

Novičke
Zgodil se je Evrosong in zmagala je Turčija, naša Karmen pa je pogorela. Iskreno bi ji privoščili boljšo uvrstitev, ostalih komentarjev pa ne bomo javno objavljali. Zanimivo je bilo spremljati tudi dogajanje okrog ruske komercialno lezbične skupine T.A.T.U.
V ZDA so maja z velikim pompom lansirali nov gejevski film - The Trip - in ustvarjalci načrtujejo, da jim bo med drugim prinesel tudi lepe denarce. Uradni URL: http://www.thetrip-themovie.com
Lezbični klub Monokel in gejevski klub Tiffany sta uvedla članske izkaznice (zaradi pravne podlage, večje varnosti in finančnih dobrobiti), Tiffany pa počasi dobiva tudi malce lepšo podobo (končno).
Še ena bolj žalostna - Ministrstvo za kulturo RS je ukinilo subvencijo reviji Lesbo. No comment.
Junija ne spreglejte parado ponosa - gejevski in lezbični 'prajd'. Veliki dogodek se bo zgodil v Ljubljani 20. junija. Več o tem si lahko preberete tudi na SGS (Pride 2003). 8 dni kasneje pa bodo tudi Hrvatje v Zagrebu priredili svoj pride.
Za konec pa še ena vzpodbudna - Del velike raziskave Mirovnega inštituta, ki je potekala v aprilu in maju, je zaključen. Odziv je bil velik in v imenu izvajalca se vam najlepše zahvaljujem za sodelovanje - odzvalo se vas je več kot 300!

Toliko za sedaj, ostanite nam zvesti še naprej in en lep pozdrav!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


6. maj 2003

Pozdravljeni v majski številki SGS e-novic!

Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj... Po kar intenzivnih praznikih, ki upam, da ste jih izkoristili poleg barvanja pirhov, prvomajskemu pozdravu dela in ostalih prostih dni tudi čisto zase, sledi kar poln majski mesec. Nekaj znakov življenja na SGS v preteklem mesecu:
- dodani so bili naslednji Članki: Saladin, Kralji, ki so ljubili kot kraljice, Queer Zagreb, Michelangelo Buonarroti, Napake, ki jih ne smete delati
- novi Oglasi (Zasebni stiki)
- posodobljene Galerije slik, v katerih je kar nekaj novosti
- nekaj novih Povezav v kategorijah: Regionalne>Evropa, Informacije
- število Članov sedaj že presega število 500 - Dobrodošlica vsem novim članom!
- novi vnosi v Koledar

Morda v aprilu res nismo bili preveč aktivni, zato upamo, da bo v maju bolje. Vabim nove člane da pomagajo oblikovati vsebino strani - če vas zanima, se kar oglasite!

Novičke
Vse še enkrat vabim k sodelovanju pri pomembni raziskavi Mirovnega inštituta, (Velika raziskava) in se zahvaljujem vsem, ki ste anketo že dali skozi. Raziskava je zelo pomembna, je anonimna, sodelujete pa lahko vsi, ne glede na starost ali razkritje.
V mesecu maju, ki je posvečen športu in ostalim aktivnostim, migamo tudi istospolno usmerjeni. OIS tako organizira kar nekaj dejavnosti: OIS: Napovednik za maj 2003 - vljudno vabljeni k sodelovanju!
Sicer pa se je v naši soseski zaključil festival Queer Zagreb, ki je ponujal poleg teoretičnega dela tudi dokaj bogat kulturni program. Kljub odlični zasnovi pa je bila udeležba zaradi preteklih slabih izkušenj in še prisotnega strahu manjša od pričakovanja. Obenem pa tudi že vljudno vabimo vse, da se nam pridružijo na slovenski paradi ponosa, ki bo v soboto, 20. junija v Ljubljani. Več informacij o tem še sledi...

Ostanite nam zvesti še naprej in lep pozdrav do prihodnjič!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


2. april 2003

Pozdravljeni v aprilski številki SGS e-novic!

In dočakali smo pomlad. Sonce, toplota, ljubezen, ptički, in vse ostalo, kar spada k tem letnem času. Na hitro preglejmo pomembnejše pridobitve SGS v preteklem mesecu:
- dodani so bili naslednji Članki: Sanremo in homofobija, Homoseksualnost tudi v živalskem svetu, Velika raziskava, Rihard Levjesrčni, Sporočilo za javnost, Happy Together, Čarobne dolžine in globine, OIS: Napovednik za april 2003
- novi Oglasi (Zasebni stiki)
- posodobljene Galerije slik, v katerih je kar nekaj novosti
- nekaj novih Povezav v kategorijah: Regionalne>Evropa, Regionalne>Severna Amerika, Regionalne>Srednji Vzhod, Slovenske uradne, XXX
- število Članov sedaj že presega število 400 - Dobrodošlica vsem novim članom!
- novi vnosi v Koledar

Tudi v aprilu se bomo trudili za vas, hkrati pa moram pohvaliti tiste člane, ki že pridno sodelujejo in pomagajo pri dodajanju novih zanimivosti. Če vas zanima morebitno sodelovanje, moram povedati da sploh ne boli :)

Novičke
Naj vas za začetek povabim na sodelovanje pri raziskavi Mirovnega inštituta, več o tem si lahko preberete pod Velika raziskava. Raziskava je zelo pomembna, je anonimna, sodelujete pa lahko vsi, ne glede na starost ali razkritje. Hvala tudi vsem, ki ste odgovorili tudi na mini vprašalnik o ogroženosti - nanj je odgovorilo 55 oseb, povprečna starost je bila 27 let, katerih večina meni da se počutijo le malo ogrožene (31), 13 se jih sploh ne počuti ogrožene, 12 dokaj ogrožene, 1 oseba pa se počuti zelo ogroženo. Podrobnejši rezultati in analiza raziskave bo še objavljeno na SGS.
Novinarsko častno razsodišče (Društvo novinarjev Slovenije) je pisanje (Lahko ti podarim samo bolezen) v publikaciji Maturant/ka označilo kot "nestrpen in prezirljiv pamflet do istospolno usmerjenih moških" in tako naredilo velik korak v tej smeri - tudi za prihodna sovražna, zaničevalna in ostala nestrpna pisanja. Konec marca pa je izšla nova številka revije Lesbo, v prevodu Nataše Velikonja je izšlo delo Več kot ljubezen moških avtorice Lillian Faderman, Mateja Petan pa je prevedla roman Jeanette Winterson z naslovom Pomaranče niso edini sad. Marca pa so Sestre izdale tudi novo singlico - Aladin.
Poleg vseh ostalih pomembnih stvari pa je zelo pomembna tudi novica, da je bilo končno ustanovljen DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti, ki mora sedaj še skozi vso ustanovitveno uradno procedure, ampak pomembno je to, da je DIH zadihal!

Ostanite nam zvesti še naprej in lep pozdrav do prihodnjič!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


28. februar 2003

Pozdravljeni v tretji številki SGS e-novic!

Februar je bil kratek, a prinesel je Valentinovo, kar sploh ni bilo slabo... Kljub dejstvu, da je februar minil zelo hitro, pa je bil na SGS dokaj aktiven:
- dodani so bili naslednji Članki: Moški pogovori, Neron, Alžirija, Prizanesljivost do odprtosti, Hadrijan, Vadba in samozavest, OIS: Napovednik za marec 2003
- upam, da bo Forum sedaj zaživel...
- novi Oglasi (Zasebni stiki)
- posodobljene Galerije slik, v katerih je kar nekaj novosti
- novi vpisi v Knjigo gostov
- nekaj novih Povezav v kategorijah: Iskalniki, Slovenske uradne, Regionalne>Evropa
- število Članov sedaj že presega 325 - Dobrodošlica vsem novim članom!
- novi vnosi v Koledar

Seveda bo tudi marec plodovit, z novimi aktivnimi člani pa upam, da se bo to poznalo na kvaliteti in kvantiteti :)

Novičke
V Kanadi so z raziskavami potrdili, da so istospolni starši enako kvalitetni kot heteroseksualni, in da so otroci enako prilagojeni pri obeh tipih družin. Naslednja dobra novica je, da v evropskem parlamentu pripravljajo zakonodajo, s katero bodo priznali poroke med istospolnimi pari; a vseeno naj bi prihajalo do neke vrste nazadovanja, saj je premalo naporov za zakonsko odpravo diskriminacije na drugih področjih. Če sta ti novici ustvarili pozitivno atmosfero, pa je TV intervju na srbski TV Pink dal misliti kaj vse se dogaja v naši neposredni bližini. Nekih pomembnih GLBT novic, ki se neposredno tičejo Slovenije, v februarju ni bilo. Nekaj tračev in to je to. Pa zaključimo z konkretnim predlogom: medtem ko bo HBO 3. marca predvajala prvi del tretje sezone serije Queer As Folk, medtem ko si lahko komplet DVDjev druge sezone že kupite.

Ostanite nam zvesti še naprej, veselo pustovanje in lep pozdrav za sedaj!

Andrej, SGS
http://www.ljudmila.org/sgs/


2. februar 2003

Pozdravljeni v drugi številki SGS e-novic!

Naj se prvo opravičim nekaterim uporabnikom, ki so prejeli prejšnje sporočilo v nečitljivi obliki. Sedaj bi moralo biti bolje… Če ni, pa mi prosim sporočite.

Januar je torej za nami, na hitro preglejmo inventuro strani:
- dodani naslednji Članki: Registracije partnerstev, Aleksander Veliki, OIS: Napovednik za februar 2003, SGS E-novice, Na Debelo peč z OIS, Revija Turist plus
- nekaj novih Oglasov (v obeh kategorijah)
- v Galerijah slik je bilo dodanih kar nekaj slik v naslednjih kategorijah: Art, Dressed, Dressed>Kiss, Naked, Slovenia, XXX
- ogledate si lahko že 354 zanimivih Citatov
- novi vpisi v Knjigo gostov
- skoraj 40 novih Povezav v naslednjih kategorijah: Informacije, Iskalniki, Regionalne>Evropa, Regionalne>S in J Amerika, Slovenske uradne, Umetnost, XXX, Zabava
- število Članov se je povzpelo na 255 (lepa dobrodošlica novim članom)
- SGS so bile sprejete v več Webringov
- novi vnosi v Koledar

Tik pred objavo: nove znane osebnosti, nove povezave, slike, ter države. Seveda pa se bomo odzivali tudi na ostale zadeve in vaše prošnje :)

Kaj pa se trenutno dogaja v Sloveniji na področju GLBT tematike?
Počasi se že pripravljamo na Parado (ki ali konec junija ali začetek julija), tik pred ustanovitvijo je tudi DIH – društvo za integracijo homoseksualnosti, izšla je Zloženka PIC-a za pomoč delavcem, katerim je bila kršena pravica do dostojanstva, sprejet pa je bil tudi nov Zakon o delovnih razmerjih, ki prepoveduje diskriminacijo, posebej je omenjena tudi spolna usmerjenost. Ob zadnji novosti – porokah istospolnih parov v Belgiji, pa se lahko le tolažimo da je Zakon o registraciji istospolnih partnerstev pri nas še v pripravi in naj bi bil sprejet ko konca leta.

Če bi radi kaj posebej pripomnili na vsebino SGS, lahko to sporočite v Forumu na SGS ali pa direktno kontaktirate skrbnika strani. Seveda pa ste vljudno vabljeni tudi k bolj konkretnemu oblikovanju – pošljite svoje prispevke; več informacij o tem pa najdete na http://www.ljudmila.org/sgs/

Lep pozdrav do prihodnjič!

SGS


28.12.2002

Leto se bliža h koncu in tako bi rad izkoristil priložnost da se vam zahvalim za uporabo storitev, ki vam jih SGS ponujajo.

Pred začetkom novega leta bi vam rad zaželel vse najboljše v letu 2003, vabim pa vas, da si ogledate čestitko, ki sem jo pripravil posebej za člane SGS:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=ecard&file=sendcard&viewcard=1&id=1041079813

Naj izkoristim to priložnost še za kratko predstavitev strani. Pa pojdimo kar po vrsti, kot so navedene povezave v kazalu:
- Glavna stran vas popelje na začetno stran SGS (zelo globoka razlaga, mar ne).
- Teme skrivajo veliko informacij: Filmi (opisi filmov in serij z GLBT tematiko), Splošne informacije (vse vrste informacij, ki niso dovolj specifične da bi bile uvrščene v druge kategorije), Kaj dogaja (prireditve in dogodki z daljšim opisom; krajši so samo navedeni v Koledarju), Znane osebnosti (znani geji), Spolnost (nasveti za varno in užitkov polno spolno življenje), Tiskane zadeve (tu so objavljeni predvsem članki iz slovenskih tiskanih medijev z GLBT tematiko), O SGS (nekaj informacij o straneh), Svet (kratki opisi držav širom sveta, s posebnim poudarkom na GLBT stanju v državi).
- Forum bolj ali manj sameva, namenjen pa je debatam in razpravam.
- Oglasi pokrivajo dve glavni kategoriji: Prijateljstvo in potovanja ter Zmenki in seks. Dodatna razlaga najverjetneje ni potrebna.
- Galerije slik ponujajo širok izbor slik z bolj ali manj erotično (vendar ne pornografsko) vsebino. Vabljeni k ogledu!
- E-kartice lahko pošljete svojim bližnjim ali tistim ki jim želite biti blizu.
- Igre - tu je zbranih nekaj iger in zabavnih stvari, s katerimi se lahko malce pozabavate.
- Priporočite nas - svojim prijateljem in znancem ki še niso slišali za SGS (se zgodi tudi v najboljših družinah) lahko pošljete vabilo za obisk strani.
- Knjiga gostov vabi da vanjo vpišete svoje vtise o straneh.
- Downloadi - v njih je trenutno le nekaj datotek, ki jih lahko snamete na svoj računalnik.
- Kont@kt vam nudi hiter in enostaven način kako me kontaktirati, poleg tega pa lahko pošljete tudi zasebno sporočilo andreju (meni).
- Predlagaj objavo - če še niste opazili, strani skrivajo OGROMNO informacij in resnično rabim vašo pomoč! Z malo truda lahko pomagate oblikovati vsebino strani, za dodatne informacije pa se mi kar oglasite.
- Iskanje od nedavnega ponuja nadgradnjo prejšnjega iskalnika - manj zahtevno in bolj uporabno.
- Povezave vam ponujajo izhodiščno točko za raziskovanje sveta preko računalnika.
- Oglaševanje - Who am I kidding...

Člani imate poleg nekaterih drugih privilegijev (komentirati članke, oddajati zasebne oglase, si ogledovati nekatere galerije, ki so samo za člane...) tudi dostop do nekaterih predelov SGS, ki so za ostale obiskovalce zaklenjene:
- Vaš račun je vaša osebna stran, ponuja vam možnost nekaterih nastavitev in prilagoditev strani vašim potrebam in željam. Vabim vas, da vnesete dodatne informacije - kraj, hobiji, e-naslovi, spletne strani... Če svojega pravega imena ali naslova ne želite imeti objavljenega, potem ustrezno izpolnite polja.
- Zasebna sporočila lahko pošiljate in prejemate le člani, predvsem pa so namenjena tistim, ki ne želite razkriti svojega e-naslova. Ob vsakem prispelem obvestilu ste avtomatično obveščeni na naslov, ki ste ga uporabili pri prijavi.
- Seznam članov ponuja vpogled v podatke članov - tiste ki jih le-ti želijo imeti objavljene. Če želite navezati stike z drugimi člani, izpolnite Vaš račun in oddajte Oglas.
- Moje naslovnice vam nudijo naročanje na ogromen seznam spletnih časopisov - brezplačno. Novice, ki so objavljene na glavni strani (desno) so le delček ponudbe. Naročite se lahko na kopico raznoraznih tematsko in krajevno sortiranih novic.
- Koledar sem zaradi smiselnosti razširil na vse obiskovalce, vabljeni pa ste da vam znane dogodke vpišete vanj.
- Arhiv vam ponuja kronološki pregled dodajanih vsebin (iz kategorije Teme).
- Statistika - če vas zanima, je tu. Na voljo sta še dve statistiki, ki sta namenjeni bolj potencialnim oglaševalcem in meni.

Kaj strani še ponujajo?
- Anketa - naj vaš glas šteje!
- Quotes ponujajo izbor zanimivih citatov. Zamenjajo se na vsaki strani oz. ob vsakem ponovnem nalaganju le-te.
- Chat, kjer lahko klepetate prek java vmesnika v slovenskih gejevskih IRC kanalih.
- Gay News prikaže deset zadnjih naslovnic z GLBT tematiko, ki so bile objavljene po spletnem časopisju.
- Naključni članki ponujajo izbor zadnjih člankov iz naključno izbrane teme.
- Nakupovanje - preko SGS lahko kupujete raznorazne izdelke (predvsem video in avdio) iz ponudbe naslednjih spletnih trgovcev: Amazon.com, Amazon.co.uk, ter TLA video. Podrobnejši opis nakupovalnega postopka je razložen na spletni strani. Samo nakupovanje se ne razlikuje od običajnega postopa, sam pa dobim minimalno provizijo, ki pomaga da te strani ostajajo online. Če kupujete online, prosim kupujte prek SGS!

http://www.ljudmila.org/sgs/URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=183