Alžirija
Datum: 10.02.2003
Svet - World


Pripravili smo nekaj kratkih informacij o Alžiriji, tako s splošno kot tudi GLBT tematiko. Na voljo so tudi povezave za dodatno raziskovanje... Popotnike in tam živeče vabimo, da prispevajo svoje izkušnje!

Lokalno ime: Al Jaza'ir
Mednarodno ime: Algeria
Glavno mesto: Alžir (Al Jazair)
Jezik: arabski (uradni), berberski dialekti, francoski
Mednarodne oznake: DZ, DZA
Časovni pas: GMT+1 (CET)
Površina: 2.450.500 km2
Število prebivalcev: 23.277.942 (ocena 2002)
Državna ureditev: demokratična republika
Neodvisnost: od 1962
Državni praznik: 1. november (1954)
Etnične skupine: Arabci 75%, Berberi 24%
Denarna enota: alžirski dinar (DZD)
BNP: 177 milijarde USD; 5.600 USD/preb. (oceni 2001)
Verstva: sunitski muslimani 98%, katoličani 0,5%
Sosednje države: Libija, Mali, Mavretanija, Maroko, Niger, Tunizija, Zahodna Sahara

Površje:
Alžirija je gorato območje v S Afriki, nizi gorskih slemen in planot prehajajo v Saharski Atlas; gorovje Hoggar na skrajnem J se vzpenja do 2918m (gora Tahat), 85% ozemlja na jugu obsega puščava Sahara.

Podnebje:
Na S sredozemsko, s hladnimi deževnimi zimami in vročimi suhimi poletji. Srednja mesečna temperatura 12C (jan), 25C (jul), s povprečno 400-800mm padavin na leto, večinoma med novembrom in marcem, na jugu pa je saharsko podnebje brez dežja.

Gospodarstvo:
Naftni derivati prinašajo 30% nacionalnega dohodka, ostalo: utekočinjanje zemeljskega plina in skupna gradnja transmediteranskega plinovoda. Kmetijstvo je razvito zlasti na S obalah: pšenica, ječmen, oves, grozdje, agrumi, zelenjava; pomembna tudi prehrambena, tekstilna in oblačilna industrija.

Zgodovina:
Propadu numidijske, rimske, vandalske in bizantinske oblasti so sledili islamski berberski imperiji, v 16.st. pa turška invazija. Francoskemu kolonialnemu bojnemu pohodu 1902 sledi francoski nadzor; osvobodilni boj Fronte narodne osvoboditve (FLN) leta 1962 pripelje do neodvisnosti. Prvi predsednik republike je Ahmed Ben Bela, po prevratu 1965 ga odstranijo z oblasti. 1976 nova ureditev; 1992 vojska prevzame nadzor nad parlamentom, razveljavitev zmage islamsko usmerjenih strank, razglasitev izrednih razmer. Pokoli v letih 1997 in 1998, zagrešili so jih islamski skrajneži. Danes si zakonodajno oblast delita predsednik in parlament.

GLBT:
Homoseksualni odnosi so prepovedani in kazensko in sodno preganjani - od dveh mesecev do treh let zapora in denarna kazen (do 5 let zapora in visoka denarna kazen če je vpletena mladoletna oseba). V nedavni pretekli zgodovini Alžirije v letih 1997 in 1998 je bilo tudi veliko nasilja nad homoseksualci; tudi nekaj pobojev. Danes pobojev ni več, vendar je Alžirija gejem zelo neprijazna država.

 

Viri in povezave:
http://www.ilga.org/Information/legal_survey/africa/algeria.htm
http://www.actwin.com/eatonohio/gay/world.htm
http://www.geocities.com/WestHollywood/2144/l-algeria.html
http://www.ageofconsent.com/algeria.htm
http://www.algeria.com
http://www.arab.net/algeria/
http://www.africaguide.com/country/algeria/
http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/ag.htmlURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=192