Hadrijan
Datum: 14.02.2003
Znane osebnosti - Famous Gay People


Hadrijan (24.01.76 - 10.07.138)
rimski cesar

HadrijanNjegovo polno ime je bilo Publus Aelius Hadrianus. Rodil se je 24. januarja leta 76 najverjetneje v Rimu. V svoji mladosti je gojil ljubezen do kulture Helenov, zato si je pridobil vzdevek "Graeculus" oziroma "The Greekling."

Po očetovi smrti ga v skrbništvo vzameta očetov prijatelj Acilius Attianus in očetov bratranec Trojan. Razmerje med Hadrianom in Trojanom še vedno poraja nekaj domnev in ugibanj. Kmalu po tistem, ko je njegov skrbnik Trojan postal cesar, se je Hadrijan poročil. Njegova žena je bila komaj trinajstletna deklica Sabina. Poročena sta bila iz političnih razlogov, zato v njunem zakonu ni bilo veliko ljubezni. Sabina se je tudi odločila, da s Hadrijanom ne bosta imela otrok.

AntinousV življenju je Hadrijan počel marsikaj. Pridružil se je vojakom in kmalu postal cenjen in spoštovan general. Na enem izmed mnogih pohodov s svojo vojsko je spoznal Antinousa. Vzel ga je s seboj na svoj dom, kjer je bil njegov suženj. Fant pa je kmalu postal ljubezen njegovega življenja. V njegov spomin je dal Hadrijan izdelati nešteto doprsnih kipov in slik z njegovo podobo in ga dal upodobiti celo na kovancih. Antinous je bil poosebljanje lepote v vsej svoji veličini. Bil je izjemno inteligenten, bistroumen ter dober lovec in seveda atlet.

Hadrijan je bil strasten zbiratelj dragocenosti.V svoji vili je imel Hadrijan polno dragocenih zbirateljskih predmetov s potovanj in nedvomno je bil zadovoljen z Antinousovim izgledom. Antinousova smrt je zavita v skrivnost, saj ni čisto jasno, kaj se je zgodilo. Hadrijan je opisal njegovo smrt kot nesrečo. Padel naj bi namreč v Nil z njune ladje. Po njegovi smrti je Hadrijan v Egiptu poimenoval mesto ki je nosilo Antinousovo ime.

Hadrijan je sicer v življenju veliko dosegel, med njegovimi večjimi dosežki sta Hadrijanov zid in Hadrianov mavzolej. Sicer pa se je postopoma odtujeval od ljudi in včasih kar izginil za nekaj mesecev ali celo let. S Hadrijanovim staranjem in slabšanjem njegovega zdravstvenega stanja pa je prišlo na dan aktualno vprašanje nasledstva. Ker svojih otrok ni imel, je posvojil in kot dediča imenoval Antoniousa Piusa (ja, še en Antonious). Kmalu po imenovanju svojega naslednika, se je še bolj osamil in 10. julija 138 naredil samomor. Kljub temu, da je bil eden izmed večjih rimskih cesarjev, je bila njegova smrt za javnost velik oddih, saj ni bil zelo priljubljen.

Viri in povezave:
http://ladyhedgehog.hedgie.com/antinous.html
http://www.sbu.ac.uk/stafflag/hadrian.html
http://www.roman-empire.net/highpoint/hadrian.htmlURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=195