Lawrence Arabski (1888-1935)
Datum: 08.11.2003
Znane osebnosti - Famous Gay People


Lawrence Arabski je bil učenjak, arheolog, pustolovec, vojaški strateg, pesnik in avtor "Sedmih stebrov modrosti" (1927), najbolj pa je poznan zaradi svoje legendarne gverile na bližnjem vzhodu med prvo svetovno vojno.

Thomas E. Lawrence, znan tudi kot Lawrence ArabskiThomas Edward Lawrence se je rodil 16. aprila 1888 v Tremadocu v severnem Walesu. V otroštvu so ga klicali Ned, odraščal pa je v glavnem v Oxfordu. Že pri štirih letih je bral knjige in časopise. Izšolal se je na Oxford High School.

Mladi T.E. Lawrence je zaradi arheološkega dela leta 1909 odšel na Bližnji vzhod, poleg tega pa je bil tudi vohun za Britance, ki so se zavedali bližajoče se vojne. Med leti 1911 in 1914 je sodeloval pri izkopavanjih hetitskih naselbin v Karkemišu.

DahoumTam se je zaljubil v krepkega petnajstletnega arabskega mladeniča Salima Ahmeda, ki ga je klical Dahoum. Lawrence ga je učil fotografiranja, branja in pisanja, ter ga imel za asistenta. Ni dvoma, da je Dahouma ljubil, in kaže, da se je ta ljubezen izrazila tudi fizično.

Dahoum je v vojnih časih leta 1916 izginil. Nikoli več se nista srečala - Dahoum je zaradi tifusa leta 1918 umrl. Lawrence je nekoč dejal: "Ljubil sem nekega Arabca, in menil sem, da bi bila svoboda njegovega rodu primerno darilo." Napisal je pesem "S.A.-ju" in S.A. se očitno nanaša na Dahouma.

Lawrence je bil borec za arabsko neodvisnostLeta 1916 se je pridružil silam arabskega šejka Feisala al Husayna. Tudi sam je prevzel arabske navade in je s Feisalom skušal sprožiti množični upor plemen. Istega leta so ga Turki ujeli in ga po navodilu turškega guvernerja podvrgli pretepanju in homoseksualnemu posilstvu. Čeprav je pobegnil, ga je ta izkušnja zelo pretresla.

Lawrence je kmalu postal pomembna figura pri arabskih silah in posebno pri njegovi gverili, ki je uspešno spodkopala otomanskega zaveznika Nemčije.

Ko je Lawrence videl, kako so zavezniki izrabili Arabce, je postal razočaran in je zavrnil odlikovanja, ki naj bi mu jih podelil kralj.

Lawrence na motorjuŽivel je v mazohistično obarvanem asketizmu, izmikal se je priznanju, ki mu je šlo (celo ime je spremenil v Shaw), prav tako pa tudi ljubezenskim zvezam. Zadnjih 12 let svojega življenja je imel Lawrence sedem motorjev. 13. maja 1935 je pri 46-tih imel nesrečo z motorjem in umrl šest dni kasneje.

 

FOTOGRAFIJA IZ KARKEMIŠA

Moj ljubi, moj brat, v tebe strmim,
pištola speča na tvojih dimljah mladih
mogočno režanje na razpotegnjenih ustih
Moj mali Hetit, po tebi le še brez drugih živim.

Moj ljubi, moj brat, v temi tvojih oči obudim
stvarjenje sveta iz vodovja Kaosa;
zdaj se črni valovi solza
zaletavajo v obale mojega spanca,
v njih sanje svoje za vedno utopim.

 

Viri in povezave:
http://www.gayheroes.com/law.htm
http://andrejkoymasky.com/liv/fam/biol1/lawr2.html
http://www.glgarden.org/ocg/archive1/more1.html
http://www.lawrenceofarabia.info/life/biog.htmURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=257