Dobrodošli na SGS
Cepi se!
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 30 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Sanremo in homofobija
07.03.2003 ois
Kaj dogaja - Happenings No, pa imamo še en škandalček. Tokrat v sosednji Italiji, ki je te dni, kot gotovo veste, v znamenju festivala zabavne glasbe v Sanremu (za Italijane neprimerneje pomembnejši glasbeni dogodek, kot za nas Ema, saj poteka letos že 53. leto zapored). Kaj se je zgodilo?

Pa pojdimo lepo po vrsti. Tudi letos je italijanska javna televizija RAI umetniško vodenje 53. festivala v Sanremu zaupala starosti festivala in izjemno priljubljenemu TV voditelju Pippu Baudu.

Zadnja leta poskuša RAI pred televizijskimi ekrani gledalce vsak dan zadržati tudi po živem prenosu festivalskega večera. Oddaji, ki naj bi nas peljala v zakulisje festivala, so dali ime Dopofestival, na sporedu je takoj po zaključku prenosa. Vodenje te bolj sproščene oddaje navadno zaupajo kakšni priljubljeni osebnosti iz javnega življenja. Lani sta jo vodila domnevno najlepši voditelj večernega televizijskega dnevnika in voditeljica nedeljske nogometne oddaje.

No, letos so vodilni na RAI vodenje Dopofestivala želeli zaupati enemu najbolj kontraverznih italijanskih politikov, poslancu in likovnemu kritiku Vittoriu Sgarbiju, ki se je na Berlusconijevi Mediaset v preteklosti že preiskusil kot voditelj umetniško-komentatorske oddaje. Sicer pa je Sgarbi znan predvsem kot odličen retorik in provokator, Slovencem pa se je pred nedavnim zameril, ker je izjavil, da je mesto nekaterih umetnin, ki so jih Italijani ukradli iz cerkva po Slovenski Istri v Italiji, in da jih ne nameravajo vračati.

No, Sgarbi je hotel v Dopofestival povabiti transeskualno pisateljico Cristino Bugatty in nekdanjega italijanskega predsednika Francesca Cossigo. Pa se je umešal veliki Pippo, ali nacionalni Pippo, kot mu tudi ljubkovalno pravijo, in rekel: NE! Sledilo je usklajevanje mnenj med Baudom in Sgarbijem. Ker nista našla skupnega jezika je Baudo v sporočilu za javnost povedal, da zaradi morebitne škode, ki bi jo Sgarbi lahko povzročil nacionalki in udeležencem festivala, odločitve prepušča vodstvu nacionalke. Pa se je oglasil Sgarbi in se vodenju Dopofestivala zaradi Baudove očitne diskriminacije transeksualne pisateljice in nekdanjega predsednika odpovedal.

Oglasil se je tudi častni predsednik Arcigay parlamentarec Franco Grillini, govoril je tudi na lanski paradi pri nas, ki je povedal, da bo raziskal, ali gre pri vsem tem za primer diskriminacije: »...ki je toliko bolj hud, saj ga je izvedel Baudo, ki je v Italiji zelo popularen in ima velik vpliv na javno mnenje.« Preveril bo tudi, je dejal Grillini, ali je dogodek del obsežnejšega seksističnega načrta nacionalke je zgolj diskriminatorno dejanje Bauda.

Medtem so Arcigay s podporniki 8. marca v neposredni bližini prizorišča festivala dvorane Ariston napovedali proteste transeksualcev, biseksualcev, gejev in lezbijk s katerimi želijo opozoriti na položaj, pravice in dostojanstvo homoseksualcev v Italiji.

Na RAI pa so se odločili, da bo Dopofestival vodil kar sam Pippo Baudo, skupaj z znanim voditeljem Gianfrancom Magallijem, Simono Izzo in še nekaterimi strokovnjaki iz sveta novinarstva, mode in šovbiznisa.

Vittorio Sgarbi pa bo na konkurenčni postaji La 7 vsak dan ob 22.30 vodil oddajo Pluto, kjer bosta seveda tudi oba gosta, ki jih je veliki Pippo odklonil.

Viri in povezave:
http://www.arcigay.it


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 5
Št. glasov:: 1


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo