Novosti iz Vatikana
Datum: 23.10.2002
Splošne informacije - General Info


CNS, 8.oktober 2002: Vatikanski predlog prepovedi posvečevanja gejev za duhovnike

V prizadevanjih za iskanje ustreznih rešitev v zvezi s problemom duhovniških spolnih nadlegovanj, je pripravil Vatikan osnutek dokumenta, s katerim bi lahko preprečil dostop k duhovništvu tistim posameznikom, ki javno izražajo svojo istospolno usmerjenost, je sporočila agencija Catholic News Service (CNS).

Po poročanju vatikanskih virov je v novem dokumentu Katoliška cerkev zavzela takšno stališče, ker homoseksualnost kljub vsemu pojmuje kot »objektivno notranjo motnjo« - zaradi katere ne bi smeli sprejemati homoseksualno usmerjenih fantov v semenišča, niti jih pripustiti k duhovniški posvetitvi.

O osnutku dokumenta, ki ga je oblikovala Kongregacija za nauk vere, se je v Vatikanu veliko razpravljalo predvsem v zadnjem mesecu. Določitev datuma uradne potrditve dokumenta pa ostaja zaenkrat še odprto vprašanje, je poročala CNS. Združenje za človekove pravice HRC (Human Rights Campaign) je v letošnjem letu že nekajkrat obsodilo cerkveno stališče, ki vidi vzroke spolnih zlorab v samem homoseksualnem nagnjenu duhovnikov.

»Proti posameznikom, ki zlorabljajo otroke, je treba nastopiti jasno in glasno, ne glede na njihovo spolno usmerjenost,« poudarja predsednik združenja David M. Smith. »Pozivamo cerkev, naj kaznuje prestopnike in naj problemov ne pometa pod preprogo, med tem ko enostavno obsoja nedolžne ljudi, zgolj zaradi tega, kar so.«

Študija iz leta 1994, ki je obravnavala problematiko zlorabljenih otrok, je pokazala, da je nevarnost zlorabe otrok s strani heteroseksualnih oseb približno 100 krat večja, kot s strani oseb s homoseksualnim nagnjenjem.

(povzeto po http://www.gfn.com/news/story.phtml?sid=12342)URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=145