Zaključek iger v Sidneju
Datum: 10.11.2002
Kaj dogaja - Happenings


Mesto Sydney v Avstraliji je gostilo šeste gejevske igre: Gay Games 2002. Športni del iger se je odvijal od 2. do 9. novembra, sicer pa so se je kulturni del začel že 25. oktobra. Na igrah sta Slovenijo zastopala tudi dva naša predstavnika: Mitja in Viki.

Igre so bile mednarodno športno-rekreativno-kulturno-politična prireditev, na kateri je aktivno sodelovalo več kot 20.000 ljudi, da navijačev, obiskovalcev in ostalih sploh ne omenjamo. (bilo pa naj bi jih več kot četrt milijona)

Na nogomentnem Aussie stadionu v Sydneyu je začetek t.i. gejevskih olimpijskih iger pričakala 40.000-glava množica, med katero so bili tudi pomembni veljaki, za zabavo pa sta med drugim poskrbela KD Lang in Jimmy Somerville. Otvoritvi je sledil tudi velik otvoritveni žur do jutranjih ur.

Na igrah se je v 30-ih disciplinah pomerilo okrog 13.000 športnikov iz več kot 80 držav, zanimivo pa je da so VSI tekmovalci prejeli medaljo za udeležbo, saj igre že od leta 1982, kjer so se v San Franciscu tudi začele, potekajo pod geslom: "Pomembno je sodelovati, ne zmagati!"

Za gladek potek iger je skrbelo približno 2.000 prostovoljcev, sicer pa so igre Sydney obogatile za več kot 100 milijonov avstralskih dolarev (več kot 13 milijard tolarjev), čeprav so igre pred začetkom skoraj objavile bankrot. Organizatorji pa so s sedanjim izkupičkom seveda zadovolji, priprave za naslednje igre, ki bodo potekale v kanadskem Montréalu od 29. julija do 5. avgusta 2006.

Naj na kratko predstavim še oba naša predstavnika, Mitjo Blažiča in Vikija Kerna, sicer oba člana skupine OIS. Mitja blažič je študent novinarstva, njegov partner, Viki Kern, pa je računalničar. Oba sta tudi aktivista in se borita za pravice GLBT populacije v Sloveniji. Nad igrami se je Viki navdušil na prejšnjih igrah, ki so potekale v Amsterdamu, in tako sta oba z Mitjo romala v Avstralijo. Letos edina predstavnika Slovenije, a na naslednjih igrah v Kanadi najverjetneje ne bosta več sama, saj sta navdušila tudi marsikoga izmed nas.

Sicer pa sta naša heroja z igrami začela z manjšim zapletom - mi smo se tule ja malo smejali, ko sta pozabila kreditno s sabo vzet na prijavo... Potem smo bili malo fouš, ko sta uživala po Sydneyu naokoli, bili malo v skrbeh zanju, ko sta ulovila še prehladek pred svojim nastopom. Potem pa sta v soboto tekla na malem maratonu in pritekla na cilj z roko v roki... Uvrstila sta se na 348. in 349. mesto (od 429, ki so pritekli na cilj).

Čestitke tudi z naše strani!


Viri in povezave:
http://www.sydney2002.org.au
http://www.outinslovenija.comURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=151