Homoseksualnost in upanje
Datum: 17.11.2002
Splošne informacije - General Info


Zelo kontroverzna izjava ameriško-kanadskega Katoliškega zdravniškega združenja potiska geje še bolj daleč stran od Cerkve. Objavili smo prevod nekaterih delov odlomkov in prepričate se lahko sami. Še opozorilo: vsebina ni primerna za občutljive...

UVOD

Noben problem v preteklem desetletju ni povzročal toliko zaskrbljenosti kot homoseksualnost. Katoliško zdravniško združenje (CMA) zato podaja povzetek in pregled statusa problematike. Povzetek se v pretežni meri opira na zaključke različnih študij in hkrati ostaja zvest doslednosti cerkvenega nauka. Pričakovati je, da bo pričujoča izjava služila tudi kot vzgojni pripomoček katoliškim duhovnikom, zdravnikom, psihologom, učiteljem, staršem in javnosti.

ČLOVEK SE TAK NE RODI

Nenehno smo priča poskusom nekaterih zdravnikov prepričati javnost, da je istospolna privlačnost genetsko pogojena. Ni izključeno, da so taki poskusi politično motivirani, kajti odziv javnosti (na pozive k spremembam zakonodaje in cerkvenega nauka) bo veliko prej pozitiven, če bo obveljalo prepričanje, da je seksualna privlačnost genetsko pogojena in nespremenljiva. Izhajajoč iz teorije o genetsko pogojeni homoseksualnosti in njeni nespremenljivosti so bili podani na sodišča mnogi apeli za priznanje ustreznih pravic homoseksualcem.

ISTOSPOLNA PRIVLAČNOST KOT SIMPTOM

V življenju oseb, ki doživljajo istospolno privlačnost, pogosto odkrijemo enega ali več naštetih vzrokov:
- odtujitev očeta v zgodnjem otroštvu (sovraštvo, fizična razdalja, nasilje, alkohol),
- zaščitniška mati (pri fantih),
- emocionalno osiromašena mati (pri dekletih),
- pomanjkljiva vzgoja v oblikovanju lastne spolne identifikacije,
- pomanjkanje grobih in živahnih fantovskih iger,
- pomanjkljiva identifikacija z lastnim spolom,
- negativen odnos do skupinskih športov (pri fantih),
- spolna zloraba ali posilstvo,
- strah pred družabnostjo in ekstremna sramežljivost,
- izguba staršev zaradi smrti ali ločitve,
- ločitev od staršev v kritičnem razvojnem obdobju.

V nekaterih primerih se istospolna privlačnost oz. aktivnost pojavi pri pacientih, ki trpijo zaradi nekaterih bolezni:
- globoka depresija,
- samomorilne težnje,
- splošne anksiozne motnje,
- vedenjske motnje v adolescenci,
- shizofrenija,
- patološki narcisizem.

TERAPIJA

»Ozdravil sem mnogo homoseksualcev. Dr. Pomeroy ali katerikoli drug raziskovalec lahko pregleda moje delo in vso dokumentacijo zadnjih desetih let. Mnogo takšnih 'ozdravljenih' pacientov (raje uporabljam izraz 'spremenjenih') se je poročilo, ima družino in živi srečno življenje. Mit »enkrat homoseksualec, vedno homoseksualec« je razdiralen. Iz milijonov je delal in bo delal zaprisežene homoseksualce.«

CILJI TERAPIJE

Za katoličana z istospolno usmeritvijo naj bi bil cilj terapije svobodno življenje v čistosti. Nekateri, ki se borijo s problemom lastne istospolne privlačnosti, so prepričani, da so poklicani v celibatersko življenje. Naj ne mislijo, da so padli v boju za notranjo svobodo, ker ne doživljajo poželenja do drugega spola. Drugi se želijo poročiti, imeti otroke... Popolnoma upravičeni so razlogi za upanje, da bodo številni – sčasoma – dosegli ta cilj.

NASVETI

Zelo pomembno za katoličana, ki doživlja istospolno privlačnost, je dejstvo, da obstajata upanje in pomoč. Žal ta pomoč ni vedno in povsod dostopna. Skupine za samopomoč, terapevti, duhovni voditelji, ki se opirajo na nauk Cerkve, so bistvenega pomena pri tovrstnem nudenju pomoči.

VLOGA DUHOVNIKA

Ob posameznikovi izpovedi istospolne privlačnosti, fantazij ali homoseksualnih dejanj, bi se moral duhovnik zavedati, da gre tukaj pogosto za manifestacijo travm iz otroštva oz. obdobja adolescence, seksualnih zlorab otrok, oz. nezadovoljenih potreb otroka po ljubezni in lastno-spolni afirmaciji.

Tisti, ki zavračajo učenje Cerkve in spodbujajo osebe z istospolno usmerjenostjo k t.i. stabilni, ljubeči homoseksualni zvezi, ne razumejo, da takšna ureditev ne bo rešila tega velikega problema.

Osebe z istospolno privlačnostjo pogosto – v begu pred seksualnimi skušnjavami - zapadajo v alkoholizem, jemanje zdravil in uživanje prepovedanih drog. Duhovnik more takim ljudem priporočati udeležbo v skupini za samopomoč.

 

Vir:
http://www.cathmed.org/homosexuality_and_hope9-4-02.htm

Moj komentar: "Obup!"

Članek je objavljen kot opozorilo diskriminacije, nevednosti in preproste nesramnosti, ki je očitno prisotna tudi v tako visokih krogih.URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=154