Oznake in simboli
Datum: 30.05.2002
Splošne informacije - General Info


Če se sprva osredotočimo na besedne zaznamke gejev:
- v angleščini: gay, homosexual, homo, queer, faggot, fag, fruitcake...
- v slovenščini: gej, homoseksualec, homo, homič, peder, pedr, buzi, tetka (poženščeni gej), toplovodar, topli bratec...

Grafični simboli gejev:
- mavrica; najpogosteje v obliki zastave ali narobe obrnjenega trikotnika
- dva znaka za moški spol, ki se prekrivata
- grška črka lambda
- ostali znaki



 

MAVRIČNA ZASTAVA
Mavrična zastava je danes najverjetneje najbolj prepoznaven simbol gejev in lezbijk po vsem svetu. Mavrica je bila tudi tekom zgodovine pomemben simbol, uporabljali naj bi jo tudi Grki, Afričani, Kelti in drugi. Zastavo kot gej simbol je oblikoval Gilbert Baker leta 1978 v San Franciscu. Na začetku je vsebovala osem barv: roza, rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, ter temno in svetlo vijolična. Barve naj bi simbolizirale:
- roza: seksualnost (sexuality)
- rdeča: življenje (life)
- oranžna: zdravilnost (healing)
- rumena: sonce (sun)
- zelena: narava (nature)
- modra: umetnost (art)
- temno vijolična: harmonija (harmony)
- svetlo vijolična: duh (spirit)
Postopoma sta odpadli dve barvi: čisto zgornja (roza) in čisto spodnja (svetlo vijolična), danes je torej na zastavi šest barv, leta 1989 pa je postala tudi uradno mednarodno priznana.

ROZA TRIKOTNIK
Roza trikotnik ima zgodovinsko ozadje, prihaja pa iz druge svetovne vojne. Leta 1935 je v Nemčiji z zakonom (paragraf 175) homoseksualnost postala eksplicitno prepovedana (prepovedane so bile celo homoerotične fantazije) in kršitelje so zaprli ali poslali v taborišča in jih kastrirali, kasneje pa je Hitler homoseksualnost kaznoval celo s smrtjo. Vsi taboriščniki so v taboriščih nosili oznake - barvne trikotnike, roza trikotnik je zaznamoval homoseksualce. Ti so bili v taboriščih na najslabšem, saj so jih zlorabljali tako vojaki kot tudi ostali zaporniki. Po koncu vojne, ko so izpustili politične ujetnike in Žide, pa so nekateri homoseksualci ostali zaprti vse do leta 1969. V 80-ih so simbol začeli uporabljati tudi pri ACT-UP (AIDS Coalition To Unleash Power), ki pa so trikotnik obrnili navzgor, kot simbol aktivne borbe za svoje pravice. Danes roza (rožnati) trikotnik pomeni borbo proti zatiranju homoseksualcev in je simbol ponosa.

PREKRIVAJOČA SE M-ZNAKA
Okrog leta 1970 so začeli uporabljati simbol prepletenega dvojnega znaka za moške, simbolizira pa, seveda, moško homoseksualnost. Enojni M znak je ostal še iz časa Rimljanov, ki je imelo vsako božanstvo (bog) svoj znak; ta pa je pripadal Marsu, bogu vojne in simbolu moškosti (v grški mitologiji je bil to Ares).

LAMBDA
Simbol lambde je izbrala Zveza gej aktivistov (Gay Activists Alliance) leta 1970 v New Yorku. Želeli so postaviti simbol, s katerimi bi se homoseksualno usmerjeni lahko med seboj prepoznavali, a simbol je bil pogosto napačno zamenjan za univerzitetna bratovščine (college fraternities), zato sprva ni dosegel takšne prepoznavnosti, kot so si želeli. Sčasoma pa je simbol pridobil na svoji uveljavi in leta 1974 v Edimburgu je bil simbol razglašen za mednarodni simbol pravic gejev in lezbijk.

OSTALI ZNAKI
Seveda obstaja še kopica drugih znakov in simbolov, vendar so zgoraj predstavljeni osnovni, večina drugih tudi temelji na teh, z manjšimi 'popravki'.



URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=2