Sporočilo za javnost
Datum: 18.03.2003
Kaj dogaja - Happenings


Tik pred referendumom o vstopu Slovenije v Evropsko unijo slovenske gejevske, lezbične, biseksualne in transseksualne organizacije ponovno opozarjamo na kršitve človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev v Sloveniji.

Navkljub dolgoletnim obljubam, podpisom vrste deklaracij – tudi na evropski ravni – o zagotavljanju človekovih pravic za vse, navkljub 14. členu Ustave, po katerem smo vsi državljanke in državljani Slovenije enakopravni, smo leta 2003, dobro leto pred skoraj gotovim vstopom Slovenije v Evropsko unijo, geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci še vedno drugorazredni državljani. Pri tem naj v prvi vrsti omenimo socialno zaščito, ugodnosti in dolžnosti, ki so priznane izvenzakonskim partnerjem v heteroseksualnih zvezah in so zanikane partnerjem, ki živijo v povsem primerljivih istospolnih partnerstvih.

Država nam že vrsto let obljublja zakonsko ureditev istospolnih partnerstev, pa tega v dvanajstih letih še ni uspela storiti. Diskriminacija, tudi institucionalna, in različne oblike nasilja na osnovi spolne usmerjenosti so še vedno sestavni del našega vsakdana, zato pred skorajšnjim vstopom Slovenije v Evropsko unijo opozarjamo slovensko uradno politiko, naj končno poskrbi, da bo Slovenija tudi v tem pogledu evropska država.

V skladu z Resolucijo Evropskega parlamenta (A5-0050/2000, členi 56-60 in 76-77), z Amsterdamsko pogodbo (13. člen), s Konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (12. in 14. člen) – vse te resolucije in konvencije pozivajo k preprečevanju diskriminacije istospolno usmerjenih in zagotavljanju njihove enakopravnosti - in predvsem v skladu z Ustavo RS (8. člen), ki določa, da se ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe uporabljajo neposredno, je to dolžna storiti.

Naše zahteve so zahteve po enakopravnosti.

Out in Slovenija, Mitja Blažič
Legebitra, Miha Lobnik
Škuc MAGNUS, Miran Šolinc
Škuc - Roza klub, Galfon, Brane MozetičURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=206