Prosim podpišite peticijo
Datum: 28.01.2004
Splošne informacije - General Info


V nadaljevanju vam predstavljam okvirno besedilo t.i. Brazilske resolucije in vas pozivam, da jo podpišete. Vaša podpora je pomembna, saj bo tudi odziv velik faktor pri sprejemu resolucije.

Resolucijo E/CN.4/2003/L.92 o "Človekovih pravicah in spolni usmerjenosti" (Human rights and sexual orientation) je na lanskem 59. zasedanju Združenih narodov (UN) predstavila Brazilija.

Resolucijo naj bi ponovno obravnavali na 60. zasedanju komisije letos, izraža pa “globoko zaskrbljenost o kršitvah človekovih pravic po svetu na podlagi posameznikove spolne usmerjenosti” in poudarja and da naj uživanje človekovih pravic in osnovnih svoboščin “ne bi smelo biti ovirano zaradi spolne usmerjenosti”.

Nekaj točk iz resolucije:
• Pozvati vse države da promovirajo in zaščitijo človekove pravice vsem osebam, ne glede na njihovo spolno usmerjenost.
• Beležiti pozornost, posvečeno kršenju človekovih pravic na podlagi spolne usmerjenosti s pomočjo posebnih postopkov v poročilih Komisiji človekovih pravic, kot tudi v telesih, ki nadzirajo sporazum, in spodbujati vse posebne postopke Komisije da znotraj mandatov posvetijo potrebno pozornost temu vprašanju.
• Zahtevati da visoki komisar UN za človekove pravice začne posvečati pozornost na kršenje človekovih pravic na podlagi spolne usmerjenosti.

Viri in povezave:
http://www.brazilianresolution.comURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=272