Eurogames 2004 - Muenchen
Datum: 20.02.2004
Splošne informacije - General Info


Vsi, ki bi želeli letošnje počitnice preživeti malce drugače - pestro, športno obarvano in predvsem zelo zanimivo, morate prebrati vabilo v nadaljevanju. Društvo DIH vas namreč vabi, da se jim od 29. julija do 1. avgusta pridružite na sodelovanju na največji športno-družabno obarvani GLBT prireditvi v Evropi.

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite, bodisi kot tekmovalci, ali pa samo kot navijači. Veseli smo vsake okrepitve! :)

Morda še nekaj za posebej uporabnih informacij:
1) Za Slovence je možnost prijave v t.i. outreach program, kar pomeni, da prijavnine in ostalih stroškov praktično ni. Kvalificirajo se lahko le tisti, katerih mesečni prihodek znaša pod 630 EUR (potrebna so dokazila); za sodelovanje v tem programu se je potrebno prijaviti do konca meseca FEBRUARJA (še en teden torej).
2) Za vse, ki se ne kvalificirajo za outreach program, je možnost cenejše prijave tudi do konca meseca februarja (še en teden torej).
3) Splošen opis/uvod si lahko preberete v nadaljevanju, za dodatne informacije pa kontaktirajte društvo DIH.

EuroGames 2004

Med 29. julijem in 1. avgustom bodo v Muenchnu potekale že 9. evropske športne igre Eurogames, namenjene GLBT populaciji. Igre organizira EGLSF (European Gay & Lesbian Sport Federation), oz. nad njimi bdi, saj je izvajalec iger organizacija Eurogames Muenchen.

Igre so namenjene gejem, lezbijkam, biseksualcem in transseksualcem iz evropske celine, odvijajo pa se vsako leto. Izjemoma so le vsaka štiri leta, ko pa se športniki udeležijo t.i. GayGames iger, ki se po obsegu aktivnosti, številom udeležencev in ostalimi lastnostmi lahko skoraj primerjajo z olimpijskimi igrami.

Igre Eurogames so bile prvič organizirane leta 1992 na Nizozemskem, takratnih iger se je udeležilo okoli 300 gejevskih in lezbičnih športnikov oz. športnic. Zadnje igre pa so potekale v Copenhagnu na Nizozemskem, kjer se je 2.220 športnikov in športnic iz 25. evropskih držav pomerilo v sedmih športnih disciplinah. Letos bodo igre precej večjega obsega: pričakovanih je namreč kar 5.000 udeležencev iz vse Evrope, pomerili pa se bodo v 27 različnih športih.

Hiter Pregled:
1992 Haag, Nizozemska
1993 Haag, Nizozemska
(1994 Gay Games, New York, ZDA)
1995 Frankfurt, Nemčija
1996 Berlin, Nemčija
1997 Pariz, Francija
(1998 Gay Games, Amsterdam, Nizozemska)
*1999 odpovedane
2000 Zurich, Švica
2001 Hannover, Nemčija
(2002 Gay Games, Sydney, Avstralija)
2003 Copenhagen, Danska
2004 Muenchen, Nemčija

V Muenchen se bo pod okriljem DIH - Društva za integracijo homoseksualnosti, oz. njegove športno-rekreativne sekcije Out in Slovenija odpravila tudi slovenska ekipa. Predvideno število slovenskih udeležencev je okoli 20, sodelovali pa bomo v naslednjih disciplinah: bowling, plavanje, tek, tenis in triatlon. Predvsem na področju plavanja imamo že dobre izkušnje na podobnih tekmovanjih, naša najbolj številčna ekipa pa je ekipa bowlinga ('ameriško' kegljanje z 10 keglji). Število prijavljenih (in s tem tudi udeležba v večih disciplinah) se lahko še spremeni; predprijave se namreč zaključijo konec februarja, dokončne prijave pa še kasneje.

Vabimo vas torej, da se nam pridružite, obenem pa vabimo tudi posameznike in podjetja, da finančno podprejo naš projekt. Za vse dodatne informacije nas prosimo kontaktirajte.

Več informacij o igrah: http://2004.eurogames.info
Več informacij o EGLSF: http://www.gaysport.info/eglsf/
Več informacij o DIH: http://www.dih-drustvo.si

DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti
Kašeljska 121, Ljubljana
gsm: 041 562 375
dih_drustvo@yahoo.com
http://www.dih-drustvo.siURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=274