Poziv k spoštovanju demokratičnih načel
Datum: 02.04.2004
Kaj dogaja - Happenings


- Odprto pismo predsednikom strank vladajoče koalicije
Pri DIHu so v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami pripravili odprto pismo oz. peticijo, s katero želijo opozoriti na (pre)dolgo pot, po kateri potuje Zakon o istospolni partnerski zvezi (ZPIZ). Vabijo vas, da preberete njihov poziv in podpišete peticijo.

Kljub pozivom ŠKUC-LLa in Društva prijateljev Legebitre, naj predsedniki koalicijskih strank izrazijo jasna stališča glede zakona o istospolni partnerski zvezi (ZIPZ) in omogočijo parlamentarno obravnavo, brezizhodnemu položaju, v katerem smo se znašli zaradi blokade odgovornih politikov, ni videti konca.

Spomnimo, predlog zakona je zastal tik pred parlamentarno obravnavo, ker predsedniki strank vladajoče koalicije niso dali soglasja h koalicijsko usklajenem zakonu in tako onemogočajo nadaljevanje postopka.

Odgovorni za izpeljavo zakonodajnega postopka, ne samo, da niso izrazili jasnih stališč, temveč s sprenevedanjem in prelaganjem odgovornosti še naprej ovirajo nadaljevanje postopka.

Podpisani nevladne organizacije in posamezniki ter posameznice zato POZIVAMO:

predsednika LDS, Antona Ropa,
predsednika ZLSD, Boruta Pahorja,
predsednika SLS, Janeza Podobnika in
predsednika Desusa Antona Rousa,
naj sprostijo blokado, ki je nastala pred vrati parlamentarne obravnave in prenehajo z očitnim zavlačevanjem ter tako omogočijo obravnavo zakona v državnem zboru še pred parlamentarnimi volitvami.
Posebej pozivamo predsednika ZLSD, Boruta Pahorja in predsednika LDS, Antona Ropa, da se aktivno zavzameta za uspešen zaključek projekta ZIPZ, ki je nastajal na ministrstvih v pristojnosti njunih strank.

Predsednika SLS, Janeza Podobnika pa pozivamo, naj s politiko zavlačevanja in sprenevedanja preneha ovirati sprejetje zakona, ki bo zaključil neenakopraven položaj in diskriminacijo istospolnih partnerjev. Še posebej zavračamo njegov argument "neprimernosti obravnave tako občutljive tematike v predvolilnem času", saj je ravno SLS v veliki meri odgovorna, da se je zakon znašel pred parlamentarno obravnavo ravno v času pred volitvami.

Še je čas, da Slovenija tudi na področju enakopravnosti istospolnih parov stopi ob bok razvitim državam Evropske unije in prekine diskriminacijo svojih državljank in državljanov, volilk in volilcev. Zato še enkrat apeliramo na odgovorne predsednike vladajoče koalicije, naj v duhu:

Ustave Republike Slovenije (14. člen),
smernic Evropske Unije (Priporočila Sveta Evrope št. 924, Resolucij Evropskega parlamenta št. A3-0028, A5 – 0050, A5 – 0223, Amsterdamske pogodbe, Pogodbe o Evropski uniji in Kopenhagenskih kriterijev),
Splošne deklaracije človekovih pravic (1., 2. in 22. člen) in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic,
Statutov lastnih strank (LDS - 1.člen, ZLSD – 1. člen, SLS - 1. člen in DESUS - 1.člen) ter
v duhu koalicijskega sporazuma (1. in 2. točka)
sprostijo nadaljevanje zakonodajnega postopka in omogočijo sprejetje ZIPZ.
Dovolj je neenakopravnosti in diskriminacije. Čas je za spoštovanje demokratičnih načel za vse.

DIH – društvo za integracijo homoseksualnosti
Društvo prijateljev Legebitre
ŠKUC Magnus
ŠKUC Roza Klub
ŠKUC LL

Viri in povezave:
http://www.petitiononline.com/dihdrust/
http://www.dih-drustvo.siURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=276