DIHovo pismo nunciju
Datum: 04.01.2005
Kaj dogaja - Happenings


DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti je zadnji dan starega leta na Apostolsko nunciaturo v Ljubljani naslovil pismo, v katerem zavrača papeževe sodbe in sejanje nestropnosti s strani RKC.

Spoštovani Nj. Eksc. msgr. Santos Abril y Castello,


v predbožičnem času smo v medijih brali novico o tem, da je papež Janez Pavel II. na sprejemu Foruma družinskih društev v soboto, 18. decembra, z nenavadno ostrino obsodil partnerske skupnosti istospolnih parov, jih označil za družbeno nerelevantne, za napad na temelje družbe, vernike in ostale ljudi dobre volje pa pozval, naj se borijo proti napadu na družinske temelje. "Kdor uniči ta osnovni temelj (op. družino)," je dejal papež, "močno poškoduje tudi družbo in pogosto izzove nepopravljivo škodo." (24ur.com, 19. december)

Pri DIH - Drustvu za integracijo homoseksualnosti smo z obžalovanjem sprejeli vest o papeževi obsodbi istospolnih partnerskih skupnosti. Presenečeni smo bili nad nenavadno ostrino njegovih besed, še posebno zato, ker so bile izrečene v predbožicnem času, ko naj bi se ljudje še s posebno intenzivnostjo trudili biti dobri, ko naj bi se s še posebno zavzetostjo trudili spoštovati človekove pravice, sprejemati drugačnost in ljubiti vse ljudi, ne glede na njihove osebne okoliščine.

Papeževe besede so močno prizadele tiste istospolno usmerjene pri nas, ki svoje vrednote umeščajo blizu vrednotam katoliške cerkve, v jedro krščanstva, še posebej pa so pretresle tiste, ki svoje poslanstvo uresničujejo v ljubezni istospolnih partnerskih skupnosti in s starševstvom.

Pri DIHu trdno verjamemo v vrednost družine in se s svetim očetom strinjamo, da je prav družina eden od temeljev nase družbe. Še več, aktivnosti za promocijo družine tudi podpiramo in jih bomo po svojih najboljših močeh tudi v prihodnje. Nikakor pa se ne moremo strinjati s sodbo, da so partnerske skupnosti istospolnih parov družbeno nerelevantne, da uničujejo osnovni temelj družine, močno škodujejo družbi in povzročajo nepopravljivo škodo. Takšne obsodbe z vso resnostjo in odgovornostjo zavračamo.

Prepričani smo, da mora biti v sodobni, demokratični strukturi družbe dovolj prostora in sredstev za sožitje različnih oblik družinskega življenja od nuklearne družine, prek razširjene, enostarševske do istospolne družine in drugih. Spoštovanje različnih oblik družinskega sožitja in ljubezni, ne samo da ne škodi občutljivemu družbenemu tkivu, ampak ga, ravno nasprotno, utrjuje in krepi.

Otroci in partnerji namreč v različnih oblikah družinskih skupnosti najdejo varnost, stabilnost, spoštovanje in ljubezen, ki zagotavljajo optimalne razmere za zdrav razvoj, ugodno socializacijo in družbeno integracijo. Prav napadanje istospolnih partnerskih skupnosti, razglašanje enega samega modela družine kot edino zveličavnega in izločanje dela Evropejk in Evropejcev - tistih, ki so si družinsko ali partnersko skupnost uredili svobodno, po drugačnem modelu - iz diapazona temeljnih človekovih pravic, ki konstituirajo stabilnost in razvoj družbe, lahko v resnici močno poškoduje družbo in izzove nepopravljivo škodo.

Evropska ustava v sprejemanju, ki prepoveduje diskriminacijo med drugim tudi na osnovi spolne usmerjenosti, in ki predstavlja mednarodno priznane sodobne evropske civilizacijske temelje, našemu razmišljanju pritrjuje. Prav tako smernice in priporočila evropskega parlamenta.

Spoštovanje demokracije, človekovih pravic, multikulturnosti, večreligioznosti in enakopravnega razvoja različnih oblik strukturiranja partnerskih skupnosti in družine po našem prepričanju predstavljajo temelj prihodnosti Evrope sožitja v miru in ljubezni.

Verjamemo, da v takšno prihodnost verjame tudi katoliška cerkev s papežem na čelu. Izločanje, diskriminacija in sovraštvo, menimo, se nikoli niso rodili nič dobrega.


Želimo vam vesele novoletne praznike, v novem letu pa miru, ljubezni in spoštovanja. In naj duhovne in zemeljske dobrine v prihodnjem letu resnično pripadajo vsem ljudem in vsem rodovom.


S spoštovanjem,


Mitja Blažič
predsednik
DIH - Društva za integracijo homoseksualnosti

Ljubljana, 31. 12. 2004

URL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=306