Analni seks
Datum: 02.11.2002
Spolnost - Sexuality


Ah, ja - ta vodič ste pričakovali že takoj ob uvedbi teh strani, a je s tem treba tako, kot pri seksu - lepo in počasi... Poleg tega pa je dobro dobro prebrati tale prispevek. Sicer seks ne gre po navodilih in shemah, dobro pa je vedeti kako se nanj pripraviti, kaj pričakovati in nakaj je dobro biti še posebej previden. Zelo pomembna zadeva, ki jo bom še nekajkrat ponovil: analni seks je vir mnogih užitkov, vendar je pri njem obvezna potrebna zaščita - kondom in primeren lubrikant. Z analnimi spolnimi odnosi lahko namreč fašeš kar lepo zbirko bolezni. V spolni odnos se spusti le takrat, ko boš res pripravljen in ne le takrat ko boš 'samo' ful potreben.

Uvod
Zelo pametna ugotovitev je verjetno, da pri analnem seksu sodelujeta dva partnerja. Eden je aktivni (daje), drugi pa pasivni (sprejema). To seveda ne pomeni nobene podrejene ali nadrejene vloge, saj se partnerja lahko v vlogah tudi menjavata. Pomembno pa je, da se oba počutita dobro v svoji vlogi. Morda sta termina aktiven/pasiven napačna, saj sta med spolnim odnosom aktivna oba, a vsi vemo kaj besedi pomenita, zato ju bom uporabljal tudi v nadaljevanju. Tako, by the way, analni spolni odnosi so dokaj priljubljeni tudi med heteroseksualnimi prebivalci tega planeta. Pa še ena informacija: analne spolne odnose sicer ima večina gejev, vendar delež homoseksualne populacije, ki nima analnih spolnih odnosov, ni zanemarljiv. Tisti, ki pa jih imamo, pa se moramo zavedati kako pomembno je, da se ustrezno zaščitimo.

Anatomija
Čisto po šolsko: na koncu debelega črevesa se nahaja danka - rektum. Anus pa je zadnjik; zadnjična odprtina, kjer smo geji iz enosmernega prometa izumili dvopasovnico. Danka je od debelega črevesa ločena z mišico, blato pa se običajno nahaja pred to mišico. Anus se tudi konča z mišico zapiralko, katero moramo ob spolnem odnosu sprostiti. Na sliki lahko vidiš shemo danke in anusa - definitivno je dovolj prostora oz kapacitet za analni seks. Najbolj erogene cone so na začetku anusa in pa v danki - ob dotiku stene prostate (kar pa ni nujno erogeno). Za aktivnega partnerja pa je zagotovo (poleg drugega) najbolj erotičen prijem mišic. No, sem že malo zašel. Hotel sem pa povedati, da je tkivo v anusu in danki mišično, kar pomeni, da ga lahko krčimo in sproščamo. Torej, telo se prilagodi tudi večjim udom. Kot sem že omenil, je danka povečini čista - v njej ni blata, vendar posameznik ponavadi čuti kdaj 'mora iti' in takrat pač ni čas za analni seks (tudi po potrebi še kakšno uro ne). Nekateri pa si danko pred odnosi še dodatno sščistijo z enemo - z vodo si izperejo notranjost riti.

Zaščita
K-Y lubrikantAnalni odnosi so kot nalašč za prenos najrazličnejših bolezni, tako raznih bakterij, virusov in zajedalcev. Ena izmed najnevarnejših možnih okužb je okužba z virusom HIV, ki se najhitreje in najlažje prenaša prav z analnimi spolnimi odnosi. Zato se gre pred spolnimi odnosi dobro pripraviti in zaščititi. kondomUporaba kondoma je pri analnih odnosih obvezna, izjema so le pari, ki so skupaj že dalj časa, in so se testirali. Ti imajo možnost, da kondoma tudi ne uporabljajo; njegova uporaba pa se svetuje tudi v teh primerih. Na trgu obstajajo tudi kondomi, ki so močnejši, in se uporabljajo predvsem za analne odnose. Analno okolje je namreč drugačno od vaginalnega (tega sam sicer ne morem potrditi), pa tudi stene danke so bolj občutljive, zato se le-ta lažje natrga, s tem pa se poveča možnost okužb. Svetujem tudi uporabo lubrikantov - a le takšnih z vodnimi osnovami. Primer takšnega lubrikanta je K-Y. Drugi, mastni lubrikanti namreč poškodujejo kondom in povzročijo njegovo prehitro obrabo oz pronicanje ali natrganje kondoma.
Pomembno: Z analnim odnosom se lahko okuži tako pasivni partner, kot tudi aktivni, zato je primerna zaščita nujna!

Sam svoj mojster
Vsak začetek je težak, tale pa še posebej. Prvo moraš razčistiti v glavi, da je analni seks lahko velik užitek, da ni umazan in da v njem uživata oba sodelujoča. Naslednja dva stavka sta mi bila tako všeč, da jih niti ne bom prevajal. Anal sex should not hurt. If it hurts, you're doing it wrong. To drži. Seveda je na začetku najtežje za tistega, ki bo vase ud sprejemal. Pasivnim partnerjem priporočam, da imajo pred dejanskim spolnim odnosom predpriprave. Pri analnem seksu mora biti pasivni partner sproščen, pripravljen in odločen, da bo v tem užival. Če si je pred tem sam probal porivati prste ali druge pripomočke v anus, potem bo vedel, da to ne boli preveč. Na začetku namreč malce zaboli, saj vsa psihična priprava ne pomaga v trenutku prve penetracije. Potem pa občutki hitro preidejo v užitke. Priprave, ki sem jih prej omenjal, pa je najbolje delati v banji, polni tople vode. V topli vodi se namreč mišice sprostijo in tam lahko tudi v miru eksperimentiraš. Z enim prstom si počasi masiraj predel okrog vhoda, potem pa ga počasi porivaj not. Ne preveč in ne prehitro, saj se moraš navaditi. Medtem priporočam samozadovoljevanje, saj ti bo še bolj prijetno, pa še lažje boš potrpel če te bo slučajno kaj zabolelo. Preveč siliti ne gre ker nima smisla, pač drugič nadaljuj. Ko porivaš prst v svojo notranjost boš začutil da je po cilindričnem prstanu notranjost prostorna, topla (in prazna). Če raziskuješ še malo dlje, boš prišel do stene. Na steni se nahaja tudi trša izboklina (prostata), ki mnogim nudi nepopisne užitke. Sedaj lahko malo sprobavaš oprijem. Če stisneš rit malo skupaj, boš začutil na prstu, kako močna je mišica zapiralka, a nadzoruješ jo ti - tako krčenje kot raztezanje.

Najbolj 'problematičen' del anusa je vhod oz dvojna mišica zapiralka. Še posebej močna je tista notranja, zato jo malce zmasiraj, nategni in jo stelovadi, saj se bo morala naučiti kako sprejemati goste. Poskusi tudi doseči orgazem medtem ko imaš prst v sebi. Po orgazmu prst POČASI izvleči ven, pa tudi sicer - če ta začne bolet ali pečt, prst počasi potegni ven. Hitrost bo vse skupaj le poslabšala. Naslednjič si pripravljen na dva prsta, a vseeno ponovi vajo od prejšnjič. Če vadiš izven banje, si pomagaj z lubrikanti, lahko tudi z vazelinom ali drugimi oljnimi mazili. Vendar pa le-teh ne smeš uporabljati v kombinaciji s kondomom! Pomembno je tudi, da imaš nohte porezane, v rit pa si nikar ne porivaj ostrih predmetov, ker si boš natrgal vse skupaj in če te ne skrbi bolečina - pomisli čez kaj boš moral iti na urgenci. Nič kaj prijetno. Če ti slučajno ne paše tudi drugič, pa tretjič, pa četrtič; ti pač ni usojeno. Na možnosti imaš sicer še vaditi, ali pa se sprijazniti s tem, da ne moreš biti pasivni partner. Vendar pomni - če preživiš velike potrebe in te to ne boli (ko greš na stranišče), potem te tudi analni seks ne bi smel.

V dvoje - prvič
Če misliš, da si pripravljen na seks v dvoje, potem kar pogumno. Sprobal si (na suho), paše ti, sedaj pa pride še malce nervoze in pa seveda prava stvar - cock. Uporabi meditacijo, spomine na vaje ali karkoli - samo sprosti se. Da mi ne bi slučajno kdo takoj seksat začel! Bad boys, no! Predigra, božanje, the whole deal. Moraš vedeti, da ti bo prvič že takointako težje, zato rabiš čas in pa pozitivne reakcije partnerja kot zagotovilo da bo šlo vse tako kot mora iti. Partnerju moraš zaupati (da ne bo nadaljeval če tega ne boš hotel), zadeve pa se lotita lepo počasi: nice & easy. Partner naj si natakne kondom, namaže oblečeni ud in tvojo odprtino, potem pa naj počasi poskuša prodreti vate. Res počasi, z občasnim potegovanjem kurca nazaj, pa čeprav še ni povsem notri. Ko pa mu uspe priti not, malce počakajta, saj se moraš navaditi. Verjetno te bodo prevevali raznorazni občutki, bolečina, strah, ugodje, ekstaza... Važno je da veš, da bo užitek tisti, ki bo prevladal. Pomagaj si tudi z nečem, kar te vzburja - drkanjem, poljubljanjem, masiranjem partnerjevega telesa (seveda odvisno od položaja in partnerja). Vaja bo naredila mojstra, zato veliko seksat :) Če bi zaradi kateregakoli razloga hotel nehat, to tudi povej in nehaj. To je tvoje telo in pravico imaš da si premisliš.

Aktivni partnerji se morajo zavedati, da je od njih veliko odvisno, saj seks ne bo izgledal tako kot v porničih, kjer so vsi zverzirani, riti pa imajo takšne, da bi lahko v skrajni nevarnosti vanjo spravili manjši trezor. Aktivni partner mora delovati pomirjujoče, samozavestno (pa čeprav ga je strah), saj mu mora pasivni partner zaupati. Po drugi strani pa se ne delaj nekaj kar nisi ker bo vse skupaj le še slabše. Na silo ne delaj nič. Aktivni partnerji morajo biti, kot sem že omenil pozorni in se prilagajati svojemu partnerju. Nikamor hitet, pa tudi nasilne in grobe poteze (ki sicer morda pašejo tebi) niso zaželjene. Tudi ti se sprosti, ne ubadaj se s vprašanji kot npr ali mi bo stal, ali mi bo prišlo, ali bom sploh sposoben to speljat... Bolj ko boš sproščen in če bosta sodelovala oba, bolj prijetna bo izkušnja in večje užitke bosta oba doživljala. Ko bosta prišla v ritem, bosta oba v nebesih, z večkratno vajo pa bo stvar sploh zalaufala. Če ti je res neprijetno med seksom, pač prenehaj, saj moraš biti na to pripravljen in ne prisiljen.

Še malo o kondomih
Kondomov je več vrst. Poleg barvnih kondomov, pa takih, ki se ponoči svetijo, kondomov z raznoraznimi okusi in vonji, obstajajo tudi takšni, ki si jih želi vsak gej. To so ekstra močni kondomi, ki zagotavljajo večjo zaščito, saj se analni spolni odnosi razlikujejo od vaginalnih, zato je priporočljiva večja zaščita. Poznamo tudi kondome z lubrikanti, ki spolne odnose še olajšajo; predvsem začetno penetracijo. Zadnje študije pa so pokazale, da lubricirani kondomi, ki vsebujejo Nonoxynol-9, niso varni, zato pred uporabo preverite ali ima kondom Nonoxynol-9 premaz. Kako se kondom pravilno uporablja? Pazljivo odpri zavitek; pazi da ne poškoduješ kondoma. Na erektiran penis kondom zviješ tako, da stisneš zgoraj, pustiš malo prostora za spermo, in nato enostavno zviješ po kurcu navzdol, do konca. Če ti je kondom prevelik/premajhen, si zagotovi pravega, saj jih prodajajo tudi v manjših/večjih velikostih. Pozanimaj se PRED spolnim odnosom. Po ejakuaciji kurac izvleci in kondom snami. Zavrži ga v smeti (in ne v stranišče, ker ga boš tako zamašil). Kaj je še dobro vedeti? Vsak kondom uporabi le enkrat, pa čeprav ga predtem nisi uporabil v dejanskem spolnem odnosu. Kondom odvij le na svojem (ali njegovem) kurcu in ne prej. Kondom je priporočljivo uporabiti tudi na vibratorjih in ostalih seksualnih pripomočkih. Lubrikant (ki ne vsebuje Nonoxynol-9) olajša prvo penetracijo in tudi ščiti kondom. Vazelin in drugi oljni lubrikanti niso primerni za uporabo s kondomom ker se ta poškoduje (se postopoma stopi). Kondom, ki ga nosiš s sabo dalj časa ali imaš v avtu, je neuporaben. Toplota in trenje namreč poškodujeta kondom. Kondom vedno uporabljaj. Če želita s partnerjem poskusiti brez kondoma, se pojdita oba testirat, vendar test zagotovo pokaže stanje pred nekaj meseci. Zato se je priporočljivo testirat vsaj dvakrat, npr v obdobju enega leta. Svetuje pa se uporaba kondoma v vseh primerih, saj lahko analno okolje negativno vpliva na kurac (možne so kakšne okužbe).

Položaji
Seksat se da na vse razne načine; kar se spomneš, to se da. Kar ti paše, to deli (seveda če se s tem strinja tudi partner). Nekaj smernic pa vam podajam kar tu.

Sedenje
Eden izmed položajev je, da se partner vsede na kurac. Drugi partner pri tem leži na hrbtu, jahalec pa lahko gleda partnerja ali stran od njega. Tako sicer pasivni partner sam določa kako globoko bo kurac penetriral vanj, pa tudi tempo določa bolj ali manj sam. Variacije tega položaja omogočajo tudi, da sicer ležeči partner sedi, jahač gleda njega ali stran od njega. Velika razlika pa je tudi kako se jahač usede. Če se usede tako kot na sliki levo, bo bolj napet, in večino dela bo opravil tudi sicer aktivni partner. Ta položaj bo morda bolj pasal bolj izkušenim, manj izkušeni pa bodo zagotovo bolj veseli položaja na desni strani, saj omogoča bolj sproščen vhod uda v rit, in večjo kontrolo penetracije.
 

Bočni položaj
Bočni položaj ima še posebno veliko variacij; glavne so: oba gledata v isto smer (slika levo); oba gledata v isto smer, noga dvignjena (slika desno); med seksom se gledata; eden leži bolj pravokotno na drugega... Izmed bočnih položajev mi je najbolj pri srcu položaj desno, saj se med seksom lahko igram z mojim prijateljem, lahko se poljubljam, ližem bradavice ipd. Tudi face2face varianta ni slaba, vendar je bolj težavna. Položaj, kjer sta bolj pravokotno kot bočno pa je tudi zanimiv, ker je penetracija globlja, pa še posebej zanimivo perspektivo vidiš.
 

Klipa klopa
Niti ne vem, zakaj sem tole tako poimenoval; morda zato ker se mi zdi da se v tem položaju obe telesi popolnoma prepleteta in sestavita. Ta položaj namreč omogoča dober nadzor nad penetracijo in veliko intime (poljubljanje, grickanje ušes) ali drugih erotičnih aktivnosti: obdelovanje bradavic, vratu... Od tega, ali ima porivalec stegnjene noge (desno) ali skrčene (levo) je odvisna preciznost porivanja; skrčene noge dajo večji nadzor, stegnjene pa bolj energetično porivanje. Pasivni partner lahko noge drži v zraku, z njimi oklene partnerja, ali pa mu porivalec pomaga s tem, da mu ob notranji strani kolen nasloni roke na posteljo, pasivni partner pa noge nasloni na njegove roke.
 

Doggy style
To je najverjetneje najbolj razširjen in priljubljen stil oz položaj pri analnem seksu. Pasivni partner se postavi na vse štiri, aktivni pa ga 'naskoči' od zadaj. Seveda ima tudi ta položaj ogromno variacij; nekaj izmed njih: pasivni partner na vseh štirih, aktivni partner v pol ali popolnoma stoječem položaju (slika desno), pasivni partner na vseh štirih, aktivni partner leži na njem (slika levo)... Položaj desno omogoča večji nadzor nad penetracijo, položaj levo pa popolno združitev obeh teles (OK tale tipček na levi neki v zraku visi).
 

Stoječi
Stoječi položaji so super, ne zavzamejo veliko prostora in se lahko izvedejo pravzaprav kjerkoli. Tudi stoječi položaji imajo več različic, najbolj pomembna pa je razlika ali fukani stoji (slika levo) ali pa je nagnjen/naslonjen naprej oz leži na čem (slika desno). Prvi primer nudi večji prijem, partnerjeva bližina je večja, lažje se tudi aktivni partner igra z kurcem svojega partnerja, mu draži bradavice, lahko se poljubljata; medtem pa ko primer desno nudi globjo penetracijo, in morda 'lažji' seks.
 

Med seksom
Seks ni samo porivanje ven in not; tudi ni da eden leži kot kup žalosti, drugi pa skače po njem. Seks je nekaj lepega, senzualnega, med samim odnosom je namreč veliko intime, božanja, poljubljanja, grickanja in lizanja ušes, bradavic ipd. Pusti telesu govoriti svojo govorico, globoki vdihi in prigovarjanje sta tako potrditev partnerju, da je vse v redu, kot tudi vzburjajoč dodatek. Ne boj se med seksom povedati ali vprašati kaj ti paše/ne paše ali vprašati za kakšen nov položaj. Ne pa siliti partnerja v nekaj, česar si sam ne želi.

Po seksu
Ta je pa težka, zaradi večih razlogov in vse je seveda odvisno od situacije. Če si bolj zaprt tip, te bo morda po seksu morda pekla vest (kar je seveda nesmiselno). Če sta imela hitro avanturico, se bosta itak kmalu poslovila. Če pa sta tudi sicer partnerja, ne samo spolna, pa se po seksu obvezno posvetita drug drugemu. Crtljanje, božanje, sproščeni pogovori, pohvale (v postelji in izven nje) dajo seksu še tisti poseben pečat. Sam se po seksu najraje stisnem k mojemu dragemu, ga božam in potem skupaj zaspiva.

Kaj narediti če…
- nisem uporabil kondoma? Halo? Kondom moraš uporabiti - brez izgovora. Če pa bi slučajno se zgodilo, da ga nisi, ali pa da se je strgal, takoj k zdravniku na posvet in čez čas tud na testiranje. NIKOLI nobenemu ne verjet, tud če je ves nedolžen, 16 let star... Kondom je zakon.
- si med seksom premislim? Povej partnerju, da ne moreš. Da ti je žal, ampak si probal, pa ne gre. Morda drugič (z njim) ali pač - Sorry in Ciao. Lahko preideta na drkanje, poljubljanje, grickanje, lizanje in zadeva sploh ne bo izpadla tako bad.
- imam probleme z erekcijo? Problemi z erekcijo so dokaj pogosti in so predvsem psihične narave. Če se ti težave pogosto pojavljajo, pojdi na posvet k osebnemu zdravniku. Pogovorita se, poslušaj njegove nasvete in poskusi najti točke ali položaje, ki te zelo vzburjajo. To lahko kasneje med seksom uporabiš sebi v prid, pomagaš si tudi s fantazijo ali videom.
- imam dodatna vprašanja? Pokličeš lahko na GALfon 01/432 40 89, telefon za geje in lezbijke, vsak dan od 19.00 do 22.00; prebereš lahko knjige o tem ali pa odgovor na vprašanje poiščeš na internetu (na kakšni takile strani ali pa glej spodaj Povezave); seveda pa mi lahko tudi brez skrbi pišeš na sgs@email.si in disketno ti bom odgovoril in ti skušal pomagati.

Triki in Xtra nasveti
Veliki udi in/ali neizkušenost zahtevajo dodatno vajo. Če imaš večji kurac, ga nikar ne skušaj poriniti celega noter že kar takoj. Počasi, postopoma in sčasoma (ne v 2 minutah). Če pa ti je všeč občutek, da ga porineš kolikor pač gre, si primi koren z roko in tako ustvari dodatno oviro - porineš lahko, roka pa bo predhodno ustavila pregloboko penetracijo.
Naj te ne bo sram poskušati nove položaje, a na začetku raje uporabljaj tistega, ki zagotovo deluje za oba. Tako se bosta namreč utekla, kasneje pa imata pred sabo malo morje možnosti. Nove ideje lahko črpata iz fantazije, revij, knjig, videa...

Analni seks je najbolj intimna oblika spolnega odnosa, ki jo delita dva moška. V njem sta oba povezana, oba dajeta in sprejemata, čeprav na prvi pogled ne izgleda tako. Kljub vsej intimi, povezanosti, zaupanju in dajanju, pa je uporaba kondoma obvezna. V analne spolne odnose ne gre hiteti, saj bi morebitno razočaranje prizadelo že tako obremenjene gej posameznike. S pravo osebo pa je seks božanski. Verjemite mi, govorim iz izkušenj :)

 

Viri in povezave:
http://www.decki.com
http://www.sexuality.org/l/sex/elffaq.htmlURL članka je:
http://www.ljudmila.org/sgs/modules.php?name=News&file=article&sid=150