Dobrodošli na SGS
Pamet v roke, kondom na glavo!
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 30 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Nujna poostritev zakonov v ZDA
11.05.1998 Andrej
Tiskane zadeve - Printed Manner Zaradi spolnih predsodkov po podatkih FBI v Ameriki ubitih 8759 ljudi
Tožilci bodo za osumljena Hendersona in McKinneya zahtevali smrtno kazen

COLORADO, 5. – Smrt enaindvajsetletnega študenta v zvezni državi Wyoming je osupnila Ameriko in okrepila nacionalno razpravljanje o nujnosti poostritve zakonov, s katerimi zvezne in državne oblasti kaznujejo obtožence, ki so zakrivili tako imenovana kriminalna dejanja sovraštva oziroma zločine, katerih glavni motiv so rasni, nacionalni in verski predsodki.

Po brutalnem umoru Matthewa Sheparda, ki je predvčerajšnjim – po petih dneh nezavesti – umrl v bolnišnici v Coloradu, predstavniki organizacij za pravice homoseksualcev od zveznih oblasti v Washingtonu zahtevajo, da se med zločine sovraštva vključijo tudi predsodki do "drugače spolno usmerjenih državljanov." Brutalno pretepenega in na ograjo privezanega Matthewa Sheparda, ki je bil homoseksualec, je pred dobrim tednom na nekem ranču v bližini univerzitetnega mesta Laramie v Wyomingu po naključju našel neki sprehajalec, potem ko je Shepard nezavesten in slečen v mrazu prebil osemnajst ur. Policisti so kasneje povedali, da je bil Shepard desetkrat zaboden, dobil je tudi hud udarec v glavo, ki je tako raztreščil njegovo lobanjo, da se zdravniki v bolnišnici niso mogli lotiti operacije.

Policija je priprla dva osumljenca: Russla Hendersona (21) in Aarona McKinneya (22), ki sta osumljena ugrabitve, ropa in naklepnega umora. V priporu sta se zaradi domnevnega sodelovanja z osumljencema pri njunem krvavem dejanju znašli tudi njuni dekleti, ki utegneta v primeru, da ju porota spozna za krivi, tri leta preživeti v zaporu. Tožilci so že napovedali, da bodo za Hendersona in McKinneya zahtevali smrtno kazen. Čeprav policisti trdijo, da je bil rop osrednji motiv osumljencev, pa hkrati priznavajo, da je Shepardova odkrita homoseksualnost prilila olje na ogenj pri brutalnem izživljanju Shepardovih vrstnikov.

Zločin v Wayomingu, ki je odjeknil po vsej Ameriki, je obsodil tudi predsednik Clinton, ki se je v svojem pozivu pridružil tistim, ki zahtevajo zaostritev zakonov za kaznovanje zločinov, ki jih podpihujejo rasni, verski, nacionalni in spolni predsodki. Po zadnjih statističnih podatkih FBI iz leta 1996 je bilo zaradi slednjih v Ameriki ubitih 8759 ljudi. V minulih 20 letih je 21 zveznih držav sprejelo zakone, ki ostreje kaznujejo kriminalna dejanja, ki so posledica omenjenih oblik sovraštva. Deset zveznih držav, večinoma na severozahodu ZDA, takšnih zakonov nima, 19 držav pa zločinov, storjenih zaradi spolnih predsodkov, ne uvršča med kriminalna dejanja sovraštva.

Barbara Šurk

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 0
Št. glasov:: 0

Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo