Dobrodošli na SGS
DIH
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 29 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

TV-oddaja kriva za umor?
19.05.1999 Andrej
Tiskane zadeve - Printed Manner Sodba, ki jo je izreklo sodišče v Pontiacu, utegne imeti zelo daljnosežne posledice
Pokojnikovi družini mora Warner Brothers plačati 25 milijonov dolarjev odškodnine

PONTIAC – Kot domnevajo, naj bi bila priljubljena oddaja znane ameriške televizijske voditeljice Jenny Jones kriva za nasilno smrt enega od nastopajočih. Porotno sodišče v Pontiacu v ameriški zvezni državi Michigan je podjetje Warner Brothers, producenta televizijske oddaje "The Jenny Jones Show", obsodilo na plačilo 25 milijonov dolarjev odškodnine pokojnikovi družini.

Po treh dneh umor

"Ves primer je grozljiv in tragičen obenem," izjavlja Jenny Jones.

Enega izmed nastopajočih v tej oddaji, danes 26-letnega Jonathana Schmitza, so na snemanju za eno izmed nadaljevanj leta 1995 soočili z njegovim homoseksualnim oboževalcem Scottom Amedurejem, 32, in samo tri dni kasneje je Schmitz Amedureja ustrelil.

Zdaj je sodišče razsodilo, da je producent te oddaje, podjetje Warner Bros, hčerinsko podjetje koncerna Time Warner, največjega tovrstnega koncerna na svetu, krivo za tragični razplet dogodkov.

6. marca 1995 sta Amedure in Schmitz nastopala v enem izmed nadaljevanj televizijske serije z naslovom "Same Sex Secret Crushes" (Tajni istospolni oboževalci). Amedure je takrat pred občinstvom v dvorani brez dlake na jeziku spregovoril o svojih spolnih fantazijah in javno povedal, da je njegov sanjski partner Jonathan Schmitz, ki si je od zadrege z rokami zakril obraz. Ko ga je Amedure pred kamero hotel objeti, se je Schmitz obrnil proč in izjavil: "Jaz sem usmerjen izključno heteroseksualno in upam, da boš to potrdil tudi ti." Toda Amedure je trmasto molčal.

Dobro pomerjena strela

Tri dni kasneje si je Schmitz kupil pištolo, se odpeljal do Amedurjeve stanovanjske prikolice v predmestju Detroita in svojega oboževalca usmrtil z dvema dobro merjenima streloma v prsi, potem pa je sam poklical policijo.

Jonathana Schmitza so obsodili zaradi umora, čeprav so ga psihiatri označili za manično depresivnega in morda celo neprištevnega človeka. Odtlej sedi v zaporu in avgusta bodo opravili revizijo sodnega postopka.

V civilnem procesu je deveterica porotnikov – pet žensk in štirje moški – po sedem ur trajajočem posvetovanju ugotovila, da bi producenti sporne oddaje morali upoštevati močno labilno psihično stanje svojega gosta, vendar so kljub vsemu očitno bolestno občutljivega Schmitza v tej oddaji razkrinkali in ponižali obenem.

Odvetniki televizijske družbe trdijo, da je Schmitz zelo verjetno še po tej usodni predstavi imel seksualne odnose s svojo kasnejšo žrtvijo, in prav v tem dejstvu naj bi, vsaj po njihovem mnenju, ležal pravi ključ za razumevanje te zgodbe in povod za umor.

Člani družine Amedure so ta sodni proces pozdravili kot ustrezen korak v boju proti nedopustnim metodam, ki jih uporabljajo brezvestni televizijski producenti. "Tak brezobziren način razgaljanja ljudi pred televizijskimi kamerami bi po njihovem mnenu morali vsekakor preprečiti, če pa že pride do njega, bi ga morali primerno kaznovati," meni odvetnik Geoffrey Fieger. Družina Amedure je najprej zahtevala kar 71,5 milijona dolarjev odškodnine.

Warner Brothers se bo pritožil

Warnerjev branilec James Feeney pa govori o "pomembnem preobratu, ki ga prinaša ta sodba, saj se grobo vtika v novinarsko svobodo, in zaradi tega bi morali biti ljudje precej bolj vznemirjeni".

"Če bi se namreč pri razsojanju sodišč uveljavila takšna logika, bi lahko vsakega novinarja razglasili za odgovornega zaradi nepredvidljivih reakcij njegovega sogovornika v intervjuju," meni Freeney. Podjetje Warner se bo proti razsodbi seveda pritožilo. V ZDA je ta primer že leta 1995 privedel do živahnih razprav o primernosti posameznih televizijskih voditeljev in njihovih oddaj.

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 0
Št. glasov:: 0

Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo