Dobrodošli na SGS
Stop discrimination
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 21 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

"Povej mi malo prej!"
02.12.1999 Andrej
Tiskane zadeve - Printed Manner Mladi parlamentarci so včeraj razpravljali o spolnosti in varnosti
Želijo si, da bi jim starši in učitelji "tiste stvari" zaupali bolj zgodaj

LJUBLJANA, 2. – Več kot petdeset ljubljanskih osnovnošolcev, ki se je včeraj udeležilo že desetega mestnega otroškega parlamenta, je dokazalo, da hočejo s svojimi jasnimi mnenji, vprašanji in predlogi vplivati na bolj kakovostno življenje. Čeprav je bila glavna tema razprave "Imava se rada – spolnost in aids", so se mladi dotaknili tudi nasilja in varnosti v mestu Ljubljana.

Jaša Zidar iz OŠ Poljane je poudaril, da se morajo odnosi graditi predvsem na prijateljstvu, zdi se mu tudi, da včasih preveč zaničujemo homoseksualnost. "Med medsebojne odnose spada tudi odnos med bratom in sestro, vsekakor pa je najpomembnejši odnos med otroci in starši, ki bi moral v veliki meri temeljiti na zaupanju."

Urša Levičnik iz OŠ Toneta Jarca je menila, da mediji posvečajo premalo pozornosti prav spolnosti in da se v filmih preveč prikazujejo stereotipni odnosi med moškim in žensko. Osnovnošolci iz OŠ Nove Jarše so predstavili anketo med sedmošolci in osmošolci, s katero so ugotovili, da se otroci o spolnosti največkrat pogovarjajo s prijatelji in zelo malo s starši, ker ti mislijo, da so njihovi otroci še vedno premajhni za tako resne pogovore. Na srečo jih večina meni, da bi pri prvem spolnem odnosu poskrbeli za zaščito. Mnogi so bili mnenja, da bi morali v šolah s spolno vzgojo začeti že v nižjih razredih in ne šele v zadnjem razredu osnovne šole. Predstavniki osnovnih šol na območju Moste - Polje so predlagali, da bi poostrili kazni pri spolni zlorabi otrok, predvsem pa bi morali na sodiščih te primere hitreje obravnavati.

Na koncu so govorili tudi o varnosti v Ljubljani. Vika Potočnik jim je pojasnila, da varnosti v zadnjih letih v občini posvečajo precej časa, saj so osvetlili kar nekaj ulic in poskrbeli za policiste na kolesih. "Moram povedati tudi, da je po statističnih podatkih Ljubljana najbolj varno večje mesto v Evropi," je dodala. Dobila je odgovor, ki je bil podprt z glasnim aplavzom: "Statistični podatki nas ne zanimajo, ker sami vemo, da je mesto nevarno. Glede policistov na kolesih pa lahko rečem samo to, da niso nikoli tam, kjer bi jih potrebovali."

Na Magistratu so včeraj podelili tudi nagrade natečaja za najboljše literarne in likovne izdelke, ki ga je razpisala mestna občina Ljubljana. Med številnimi simboličnimi nagradami so podelili tri denarne, in sicer Osnovni šoli Toneta Čufarja, Zavodu Janeza Levca in Gimnaziji Ledina.

Stanka Stojmirovič

Viri in povezave:
http://www.dnevnik.si


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 4
Št. glasov:: 3


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo