Dobrodošli na SGS
DIH
Iskanje
  Registracija | Prijava Slovensko  ·  SGS  ·  English  
 Kazalo
· Glavna stran
· Teme
· Galerije slik
· E-kartice
· Citati
· Kont@kt
· Iskanje
· Povezave

 Online
Trenutno je 45 obiskovalec in 0 članov online.

Ste neregistrirani obiskovalec. Lahko se registrirate brezplačno tukaj

 Languages
Izberite jezik:

English English.infected English.infected2016 Slovenian Slovenian.infected Slovenian.infected2016

Homoseksualnost tudi v živalskem svetu
09.03.2003 soly
Splošne informacije - General Info Kdo med nami že ni kdaj opazil nenavadnega obnašanja nekaterih psov ali mačk? Opice, netopirji, kiti, sipe, delfini, sloni, morski levi, psi, mačke, hijene, levi, gepardi, kune, rakuni, podgane, hrčki, zajci,veverice, ježi, ježeveci, jeleni, jazbeci, antilope, konji, osli, krave, ovce, prašiči, gekoni, mnoge ptice, ščurki, črički, muhe, molji, hrošči, metulji, čebele, ose in tako dalje. Nad 450 vrst pozna homoseksualnost in biseksualnost. Gosi so prišle celo v angleški pregovor (biti gej kot gos). Raziskave od sedemdesetih let 20. stoletja dalje so razkrile vrsto dokazov za obstoj homoseksualnosti in biseksualnosti v živalskem svetu.

Linda Wolfe je ameriška antropologinja, ki je v sedemdesetih letih proučevala opice makake in opazila homoseksualne odnose med samicami- samice živijo v dvojicah in si z medsebojnim drgnjenjem genitalij  zagotavljajo orgazme. Bruce Bagemihl, prav tako znani Američan, je preučeval v katerih vrstah se pojavljajo istospolni odnosi. Našel je 470 vrst, večinoma ptičev (kar 130 vrst ptic) in sesalcev in ob tem opozarja, da možnosti raziskovanja še niso izčrpane.
Živali s homoseksualnimi nagnjenji se obnašajo različno. Nojevi samci dvorijo drug drugemu s plesom, samice rezusev pa se igrajo zapeljive skrivalnice. Levji samci drgnejo glave drug ob drugega, vampirski netopirji pa dobijo erekcije ob istospolnem dvorjenju in lizanju. Kiti in delfini drgnejo telesa drugo ob drugo in udarjajo drug drugega s plavutmi ali repom. Žirafji samci se drgnejo z vratovi, stvar se običajno konča s seksom. Samice dolgouhih ježev si ližejo  genitalije, samci orangutanov pa drug drugemu izvajajo felacijo in tudi pri makakih je to pogosta praksa. Analni seks je znan npr. med nekaterimi šimpanzi, nekateri homoseksualni ovni prav tako prakticirajo analni seks. Krave pogosto naskakujejo druga drugo in s tem povedo biku, naj opravi svojo dolžnost- tu so homoseksualna dejanja povezana s heteroseksualnostjo. Homoseksualnost tke tudi socialne vezi (med šimpanzjimi samci dveh tropov praviloma pride do medsebojnega seksanja ali do "vojne") Po seksu so živali s partnerjem praviloma bolj voljne deliti hrano. Pri nekaterih vrstah je v pravem planu vsekakor  užitek, ki ima prednost pred reprodukcijo. Nekatere prigode obstajajo tudi iz živalskih vrtov. Kraljevim pingvinom v Edinburškem živalskem vrtu so npr. večkrat menjali imena, potem ko so npr. ugotovili, da je Dorin Eric v resnici Erica, parček Bertho in Caroline pa so morali preimenovati v Bertranda in Charlesa.

Ob proučevanju stopnje homoseksualnosti med živalmi se moramo zavedati, da so nam živali v marsičem "podobne" z ljudmi (nekatere so za medsebojno masturbacijo, druge za oralni ali analni seks, tretje za ljubkovanje, lizanje, nekatere so zelo zveste, nekatere pa prav promiskuitetne, nekatere seksajo le sezonsko), kompleksnost obnašanj pa otežuje ugotavljanje razmerij. Pojavlja se seveda tudi vzorec BISEKSUALNOSTI!
Za nekatere vrste so podatki o spolni usmerjenosti sledeči:
- Srebrni galebi (samice): 10 odstotkov je homoseksualk, 11 odstotkov je biseksualk, 79 odstotkov je heteroseksualk.
- Črnoglavi galeb (oba spola): 22 odstotkov je homoseksualcev, 15 odstotkov je biseksualcev, 63 odstotkov je heteroseksualcev.
- Papige galah (oba spola): po oceni je 44 odstotkov homoseksualnih, 11 odstotkov je biseksualnih, 44 pa spet heteroseksualnih.
- 10 odstotkov ovnov (samci) je homoseksualnih.
Glede obsega naskakovanj lahko rečemo, da pri levih 8 odstotkov odpade na istospolni seks.

Pa še podatki o primatih:
- Japonski makaki (oba spola): 9 odstotkov je homoseksualcev, 56 odstotkov je biseksualcev, 35 odstotkov je heteroseksualcev.
- Šimpanzi bonobo (oba spola): predvideva se, da je kar 100 odstotkov populacije biseksualne.
- Rumeni pavijani (samci) so blizu 90 odstotkov heteroseksualni.
- Za primerjavo še ljudje in sicer  moški po kriteriju nagnjenj (večina trdi, da so odstotki za ženske do dvakrat nižji, kar pa ni prepričljivo dokazano): po ocenah 3 do 7 odstotkov je homoseksualcev, od 15 do 45 je biseksualcev (zaradi družbenih norm obnašanja še težje določljiva populacija kot so to homoseksualci-), 50 do 80 odstotkov ljudi je heteroseksualnih (lahko pa je ta številka v resnici še manjša, nekateri govorijo o številkah, ki so nižje od 30 odstotkov). Čeprav  tudi ocene pri živalih niso ravno natančne, je očitno in obenem smešno, da danes vsaj glede nekaterih živali o njihovem spolnem nagnjenju vemo več kot pa o ljudeh.

Obstoj homoseksualnosti med živalmi je že večkrat in vedno znova potrjeno dejstvo, ki pa ga skušajo zaradi razširjene homofobije nekateri zanikati ali vsaj omiliti. Tako smo zaradi družbene kontekstualnosti priča zanimivim konstruktom in umetnijam.
Nekateri govorijo o "Pseudo-heteroseksualnosti." Homoseksaulnost med živalmi naj bi bila posledica nedostopnosti do samic oziroma do nasprotnega spola Toda homoseksualnost se med živalmi pojavlja tudi pri spolu, ki je redkeje zastopan.  Poleg tega npr. pri Humboldtovih pingvinih samci oblikujejo pare, kadar prevladujejo, ko pa so v manjšini, samice tega ne storijo. Pri nekaterih vrstah se naskakovanje pojavlja v isti frekvenci ne glede na višek ali primanjkljaj katerega spola.  Pri rumenih pavijanih se med 17% do 24% mladih  samcev zaplete v istospolni seks, medtem, ko je razmerje med spoloma približno enako, starejši pavijani pa se zapletejo le pri 10 odstotkih, čeprav tedaj število samcev prevladuje nad številom samic. Ameriški psiholog Paul Vasey je na Japonskem preučeval obnašanje opic makakov v neki opičji koloniji in ugotovil, da  v 92,5 % primerih samička zavrne dvorjenje samca in raje odide s samico.
Nekateri govorijo o  "depriviranosti glede heteroseksualnega". Samci na nižjem rangu naj ne bi  imeli dostopa do samic, zato svoje potrebe zadovoljijo z istim spolom. Vendar pa je resnica spet pobijajoča. V mnogih vrstah (npr. muškatno govedo, ameriški bizon, novozelandski morski levi), kjer se pojavlja harem, ni razlik glede obnašanja samcev iz različnih rangov. Med pari samic pri japonskih makakih se razvijajo homoseksualni odnosi; če se tem parom približajo samci, jim samici grozita, lahko pa jih tudi napadeta. Kadar se homoseksualne vezi pojavijo zaradi odsotnosti nasprotnega spola, se pripadniki takega para pogosto nočejo razvezati in "spreobrniti nazaj v heteroseksualce". Celo, če jim odvzamemo partnerja, se vrsta papig (white-fronted Amazon parrots) noče vrniti k heteroseksualnosti, dolgouhi jež pa lahko zavrača heteroseksualni odnos 2 do 2,5 let, torej večino svojega življenja. V primeru zvezdnega morskega orla in samic hlevske sove lahko pride do skupnih gnezdišč- samice se lahko pustijo osemeniti, nato pa lezbijki mladiče vzameta za svoje. Pri kalifornijski galebih kar 5 odstotkov samic skrbi za potomstvo skupaj s partnerico, pa tudi lezbične samice grizlija včasih mladiče vzgajajo skupaj kot v družini.
Med nekaterimi makaki (npr. rezus), gepardi, delfini in galebi, ki poznajo homoseksualno starševstvo, so opazili močne stresne reakcije, če so ostali brez partnerja. V vseh primerih so posamezne živali zavrnile ponudbe nasprotnega spola in so se vidno razveselile ponovnega snidenja s partnerjem.  Nekatere živali so seveda izključno homoseksualne in sploh nočejo imeti opravka z nasprotnim spolom.
Nekateri nadalje govorijo o hipotezi "napačne identitete", češ, da so živali zmedene glede identitete.  Vendar pa se nekatere živali zelo vidno spolno razlikujejo in z identiteto ni težav, pa vseeno prihaja do homoseksualnosti.   Pogosto med homoseksualci prihaja tudi do drugačnega obreda dvorjenja kot pri  heteroseksualnih odnosih.
Nekateri zagovarjajo hipotezo o  "velikih abnormalnostih pri obnašanju", šlo naj bi za bolezenski proces. Raziskave tega niso potrdile. Poleg tega pa so pojavi homoseksualnosti enaki v raznolikih okoljih.
Nekateri postavljajo hipotezo  "populacijske kontrole". Opazovanja so to trditev postavila na laž.  Pri okrasto-trebušnih muholovcih in še pri nekaterih drugih vrstah, se tudi ob dostopnosti nasprotnega spola, ozemlja in hrane homoseksualni odnosi nadaljujejo v podobnem razmerju kot sicer.

Raziskovalci so ugotovili tudi primere posebnih biokemičnih lastnosti. Homoseksualni ovni imajo v amygdali (del možganov) podoben delež estradiola kot ovce, heteroseksualci pa veliko več. Homoseksualni ovni imajo tudi manjšo koncentracijo testosterona v krvi, v možganih pa imajo manjši delež aromataze, encima, ki je pogosto povezan s spolno aktivnostjo. Vrsta mušice Drosophila Melanogaster ob dvigu temperature iz 19 stopinj Celzija na 30 stopinj kaže homoseksualna nagnjenja.

Viri in povezave:
http://www.zoofur.com/gayanimals.html
http://www.bidstrup.com/sodomy.htm
http://www.gay-2.com/clanak301120021.php
http://www.gay-2.com/clanak200220031.php
http://www.subversions.com/french/pages/science/animals.html
http://www.sciencenews.org/sn_arc97/1_4_97/bob1.htm
http://gaytoday.badpuppy.com/garchive/viewpoint/022299vi.htm
http://www.sbu.ac.uk/~stafflag/zoology.html#Bruce%20Bagemihl


 
 Ocena članka
Povprečna ocena: 3.86
Št. glasov:: 15


Vzemite si prosim trenutek in ocenite članek:

odlično
zelo dobro
dobro
povprečno
slabo Opcije

 Natisni  Natisni

 Pošlji  Pošlji


Glavna stran  ·  Teme  ·  Vaš račun  ·  Predlagaj objavo